Heathrows planer om en tredje landingsbane er vurderet i modstrid med Parisaftalen, to aktivistmusikere har patenteret 69 milliarder melodier og Fukushima vil forvandle hele sit besudlede præfektur til en hub for grøn energi. Disse er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på positive corona-perspektiver og ikke mindst årets anden video fra yours truly, hvor jeg bl.a. ser nærmere på olieindustriens ulmende kollaps.


Velkommen til nyhedsbrev #26 - og rigtig god læselyst!

DenisVideo: Olie er slut, hvad nu?

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption] [caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Energi & klima

Heathrow nægtet ny landingsbane

En britisk appeldomstol er kommet med en banebrydende kendelse og vurderet at Heathrows planer om en ny landingsbane umuligt kan være i overensstemmelse med Parisaftalen. Det er den første, større kendelse af sin art 💚

UPS har bestilt 10.000 elbiler

Budfirmaet UPS har sat sig for at elektrificere bilparken. Disse varevogne fra Arrival koster eftersigende det samme som deres fossile fætre, men er 50% billigere i drift, og kører på elektricitet (der forhåbentlig kommer fra vedvarende kilder).

🔹🔺🔸 Salget af elbiler i Europa steg med 121% i januar 2020.

Fukushima bliver hub for grøn energi

Ni år efter den rædselsfulde nedsmeltning investeres der heftigt i at forvandle katastrofeområdet til hjemsted for 11 solcellefarme og 10 vindmølleparker.

🔹🔺🔸 Lignende initiativer finder sted i Tjernobyl.

Datacentre bruger mindre energi end forventet

Overraskende nyt studie viser, at datacentres energiforbrug ikke er steget som frygtet, selvom serverne i verden bearbejder seks gange mere data nu end i 2010. Vi har nemlig ikke bare fået mere data - energieffektivt hardware er fulgt med.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

COVID-19

Uset fald i kinesisk forurening

Friske satellitbilleder viser et radikalt fald i forurening over Kina, efter industrianlæg har indstillet produktion og indenrigsflyvninger er faldet med 70%. Fantastisk for klima, udfordrende for business 💁‍♂️

Kina bandlyser handel med vilde dyr

Der skulle noget så alvorligt som en global epidemi til, men handel med vilde dyr er blevet bandlyst i Kina med øjeblikkelig virkning.

Gratis uddannelse i corona

WHO kalder misinformationen der omgærder corona for historiens første infodemi. Heldigvis er der gode, sensationsfrie måder at holde sig ajourført på, og nu er der også kommet et helt online-kursus i corona udbudt af Imperial College London gennem Coursera (tak til @peterhartwig for tip).

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Tech & menneske

Forskere gør organer gennemsigtige

Forskere i Tyskland har udviklet en ny metode til at gøre intakte menneskeorganer gennemsigtige og derved blotlægge deres cellestruktur. Håbet er at overgå både MRI og CT-skanninger i detaljegrad samt bane vejen for 3D-printede organer i fremtiden.

3D-printet raket flyver på plastikaffald

Et rum-startup fra Skotland har nået en vigtig milepæl i udviklingen af deres 3D-printede raket, der kun flyver på brændstof lavet af plastikaffald. Den 3D-printede raketmotor har bestået første test, og de håber på en rigtig opsendelse i 2022.

69 milliarder melodier patenteret

Med en hastighed på 300.000 melodier i sekundet har to musikere med særlig indsigt i ophavsret udviklet en algoritme til at genere (cirka) alle tænkelige MIDI-melodier. Dem har de så patenteret og lagt til fri afbenyttelse under Creative Commons, så musikere i fremtiden undgår sagsanlæg fra den tunge industri.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Yuval Harari

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Er du bekendt med Yuval Harari? Han er blandt tidens største tænkere, en israelsk forfatter, historiker og filosof der har opnået international stjernestatus oven på mesterværkerne Sapiens og Homo Deus, der opsummerer menneskehedens oprindelse og umiddelbare destination på en dybt tankevækkende men tilgængelig måde, der sammenlignes med at køre gennem menneskehedens historie i turistbus med drinks og aircon.


Disse bøger har hjulpet mig med at sætte vores tid i perspektiv og givet mig erkendelser som fx at fred historisk set altid har været en midlertidig tilstand mellem krig - indtil nu. At landbrugsrevolutionen er blandt historiens største bedrag, da kornet stavnsbandt det frie menneske og ikke omvendt. Og at vi mennesker altid forbereder os på mødet med tidligere fjender, selvom vi står over for radikalt nye trusler, hvorfor dette århundredes største fare næppe er en orwellsk politistat, men at individet opløses i et syrebad af anbefalingsalgoritmer.


Hvis du ikke allerede kender ham, og har mod på det, er det et glimrende sted at starte med de to bøger - eller fx interviewet som ovenstående gif linker til, det er også godt. Men hvis du allerede kender ham og gerne vil vide mere, vil jeg virkelig anbefale dette oplæste long-read fra The New Yorker. Det giver et spændende indblik i hvem Yuval Harari egentlig er, hvordan hans hverdag fungerer, og hvordan han selv slås med at skille virkelighed fra illusion.


Kæmpe kh

Denis


Foredrag | TED-talk | Børnebog | YouTube

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.