Disruptive hacks af medicinsk udstyr, faldende luftforurening der redder liv og gennembrud inden for behandling af borrelia er blandt emnerne du kan læse om i ugens nyhedsbrev, der også byder på helte-rabatter til sundhedspersonale og tips til hvordan du kan desinficere din smartphone, der er op mod 18 gange mere beskidt end toiletsædet på en togstation.

OBS: #ActualNews har brug for flere læsere, og flere læsere har brug for #ActualNews. Hjælp mig med at sprede de gode budskaber: Videresend nyhedsbrevet til mindst én anden person - gerne lige NU 🙏 Tak 😘

Rigtig god læselyst - og velkommen til #29

Denis


Alt andet end COVID-19

Bibliotek for Censureret Journalistik

Ytringsfrihed er en luksus, mange tager for givet. 24 mennesker fra 16 lande har brugt 3 måneder på at opbygge et mageløst, virtuelt bygningsværk inde i spillet Minecraft, der huser censurerede artikler fra hele verden (spottet af @kimdøfler).

Sidste ebola-patient udskrevet

Den sidste ebola-patient er udskrevet i DR Congo efter udbruddet fra 2018, der har kostet 2.264 mennesker livet. Alting har en ende - også epidemier 🙏

Ny behandling mod borrelia

Forskere ved Stanford University har opdaget en ny behandling, der gør det muligt at helbrede borreliose mere effektivt.

Chile fri for landminer

Den sidste ud af 182.000 landminer er officielt blevet ryddet i Chile. Det var Augusto Pinochet der strøede dem langs landets grænser i 1970'erne, og rydningen har stået på siden 1997.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

COVID-19

Fald i luftforurening redder flere liv, end corona tager

Der er mange hvad-nu-hvis'er i sådan et regnestykke... men en professor ved Stanford University har udregnet, at det midlertidige fald i luftforurening i Kina allerede har reddet mange flere menneskeliv, end COVID-19 har taget 🤔

🔹🔺🔸 Selv i Danmark er luftforurening faldet en tredjedel i storbyer.

Sådan desinficerer du din smartphone

Hvorfor? Fordi den er op mod 18 gange mere beskidt end toiletsæder på offentlige toiletter 🤦‍♂️Og fordi corona sidder op til 3 timer på plastik og op til 4 dage på glas... Her er iøvrigt noget endnu smartere du kan gøre, hvis du lige har $80.

Innovation stortrives

De samme mennesker der for nyligt udviklede en 3D-printet ventil til respiratorer til $1, der normalt koster over $10.000, har nu hacket en dykkermaske med 3D-printede komponenter så den kan bruges som non-invasiv ventilator (spottet af @kimdøfler).

🔹🔺🔸 Vedhæfter igen link til min yndlingsgruppe på face for tiden, der crowdsourcer mulige hacks på medicinsk udstyr til håndtering af pandemien. Der var 154 medlemmer da jeg joinede 11. marts, nu er der over 43.000 - og det er vildt inspirerende at følge med.

Hurtig test hastegodkendt

En test der kan teste for COVID-19 på 45 minutter, uden at skulle videre til et laboratorium, er blevet hastegodkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA (spottet af @markreesandersen).

Første dag uden smitte

Man skal være varsom med tal fra Kina, men 19. marts 2020 blev dagen hvor Wuhan meldte om 0 nye smittede. De fleste beværtninger i Beijing og Shanghai er genåbnet, og livet genoptages i det små. Wuhan er dog endnu under lockdown, myndighederne ophæver først karantænen efter 14 sammenhængende dage uden smitte.

#TogetherAtHome

Chris Martin fra Coldplay startede 16. marts #TogetherAtHome, hvor megastjerner livestreamer fra hjem og øvelokaler i solidaritet med den karantæneramte omverden. Herhjemme tilbyder fx Low-Fi og coronakoncerter.dk noget lignende. Det kan godt være COVID-19 er skræmmende, men solidariteten fejler intet.

Helte-rabat

Apropos solidaritet så glæder det mig meget at se den private sektor støtte op om sundhedspersonale i denne tid. Jeg kalder det solidaritetsmarketing, og fred være med det 😉 Win-win! Jeg har delt en liste på LinkedIn og Facebook med tilbud om gratis mad, transport og meget andet - like og del gerne 👍

En tidslinje over pandemier

Det her er lidt af en morbid forlystelse, men den var bare for god til ikke at dele. Tjek siden for flere detaljer 👀

Image: Visual Capitalist

Til sidst: Isolation eller evolution?

If there’s one thing history teaches us, it’s that moments of shock are profoundly volatile: We either lose a whole lot of ground – or we win progressive victories that seemed impossible just a few weeks earlier. This is NO time to lose our nerve ~ Naomi Klein

Den indiskutabelt mest deprimerende artikel jeg indtil videre har læst om pandemien er denne fra MIT Technology Review, hvor chefredaktøren Gideon Lichfield udpensler situationens alvor, og spår os alle en dyster, dyster fremtid med meget, meget knap kontakt.

Af en håbefuld person at være har jeg generelt oplevet optimistisk åndenød på det seneste (en tilstand at foretrække frem for andre respiratoriske problemer der florerer for tiden, but still), når jeg har surfet nettet for ledende tænkeres spådomme for denne uoverskuelige situationens endelige udfald. Forudsigelserne er nemlig fyldt med øget polarisering, isolation, beskyttelse af egeninteresser, misbrug af overvågningsteknologier og fossile krampetrækninger der vil knuse enhver tilnærmelse mod grøn omstilling, vi har tilkæmpet os de senere år. Det ser ikke for godt ud, ikke ifølge ledende tænkere.

Dem der pt. overhovedet tør at spå om den kommende tid, udtaler sig typisk fra magtpositioner i indflydelsesrige stillinger og på baggrund af livslang erfaring med indsigt i økonomi og geopolitik - deraf ledende tænkere. Men dette udsyn de har oparbejdet repræsenterer et gigantisk problem, er det gået op for mig: De drager nemlig på enorm erfaring fra sammenlignelige krisesituationer - som fandt sted i en fortid der på ingen måde kan sammenlignes med vores eksponentielle samtid.

I dette perspektiv synes jeg det er vanvittig vigtigt at vi alle tager et par skridt tilbage, fatter mod og hæfter os ved følgende:

  • Vi oplever lige nu hele befolkninger, der giver afkald på enorme friheder i en større sags tjeneste - VI KAN GODT!
  • Til trods for situationens alvor og totalt uforudsigelige, vidtrækkende konsekvenser oplever vi allerede nu en global flodbølge af innovation, der unægteligt vil medføre nye og bedre måder at gøre tingene på. Om dette nye bliver disruption af medicinalindustrien i kraft af en ventil til $1 i stedet for $10.000 eller en pulverisering af de uretfærdigheder der er indgroet i herskende logikker bag økonomi og politik, er lige sandsynligt, indtil modsatte er bevist.
  • Der opstod et globalt momentum af bevægelse og samhørighed i 2019, hvor klima langt om længe penetrerede mainstream og vandt indpas i den kollektive bevidsthed - et domæne der er langt, langt mere ensrettet end opmærksomhed: Folk glemmer ikke bare udsigten til klimakatastrofe, selvom vores kolossale maskine af en verden snart skal løbes i gang igen.
  • Over 4,5 milliard mennesker har adgang til internettet pr. marts 2020 - vi er forbundet som aldrig før - og jeg tror langt de fleste undervurderer offentlighedens intelligens, udholdenhed og evne til intellektuel crowdsourcing.
  • Sociale medier beskyldes med rette for deres evne til at sprede misinformation og i visse tilfælde underminere hele demokratier. Men hvad sociale medier også har bevist er, at vi mennesker på tværs af kulturer, religiøse forskelle og socioøkonomiske lag frem for alt er sociale. Mennesker vil hinanden, og langt de fleste elsker at dele noget, dele hvad som helst, så længe det er værdsat af hvem som helst (og ja, clickbait scorer højt på listen over yndlingsting at dele - men sandhed har scoret højt på den liste længe, længe før clickbait).
  • Noget af det allervigtigste der kom ud af den spanske syge i 1918, som vi her i eftertiden stadig mærker og holder af, var en global revolution af offentlige sundhedssystemer.
When a crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around ~ Milton Friedman

Hvad vi har brug for på nuværende tidspunkt (og de fleste tidspunkter fremover) er, med al respekt, ikke boomers til at facilitere en renæssance af det 20. århundredes mentalitet og fejltagelser. Vi har brug for en kakofoni af driftige, visionære YOUNGSTERS, der, med kampgejst og intuition for den uundgåelige transformation og grundlæggende adfærdsændring vi allesammen står over for, katalyserer en gennemgribende, grøn omstilling med dertilhørende åndelig vækst og solidarisk dannelse. Vi har brug for ledende tænkere under 40, der med fremsyn og kontakt til buldrende understrømme kan skabe modvægt til de oplagte, dystre forudsigelser: Vi skal have nye og langt bedre idéer til at ligge og flyde rundt derude - idéer til hvad denne pandemi kan og bør føre til, frem for hvad den nok vil føre til baseret på sammenlignelige situationer i fortiden. Lad mig gerne vide hvis du kender ledende tænkere med denne kapacitet.

Som det på forbløffende vis udvikler sig lige nu, truer corona os ikke bare på livet men på slibrigste virus-agtige vis også på vores pattedyriske udmærkelse og vigtigste kvalitet: Vores konstante higen efter samvær og samarbejde med andre. Det store spørgsmål er, om vi sociale væsener lader pandemien tvinge os ud i en teknologisk middelalder af selvvalgt isolation - eller om vi gør den til startskud for en evolutionær udvikling, der er det 21. århundrede værdig?

Selvom det både er uoverskueligt og slidsomt, føler jeg intet andet valg end at prøve at være med til at realisere sidstnævnte. Hvad med dig?

=====================

Tusind, tusind tak for at læse med 🙏 Please hjælp mig i mit ønske om at sprede håb for fremtiden: Del nyhedsbrevet med så mange du orker. TAK ❤️

=====================

Kæmpe kh

Denis


Foredrag | TED-talk | Børnebog | YouTube

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.