Hej med dig 👋 Og hjertelig velkommen hvis du er ny 😊


Jeg var i Stockholm sidste uge for at tale for samtlige restaurantbestyrere, franchisetagere og direktører fra McDonald's i Danmark, Sverige, Norge og Finland: En broget skare bestående af 1.000 mennesker. Det var et privilegium og en oplagt mulighed for både at inspirere fodfolk og prikke til generalerne, så efter at have opremset en håndfuld #ActualNews lagde jeg sådan her ud:

I am no fortune-teller… But I promise you two things: The next decade will be very, very interesting, and climate will be the dominant, business model-busting agenda of the world.

Mit oplæg fik så klimahatten passede, dels fordi det var en unik mulighed for at råbe lige ind i en kæmpes øre, og dels fordi jeg virkelig ægte mener det: Det kommende årti bliver udslagsgivende for vores civilisations fremtidige livskvalitet - tag det fra en kritisk optimist 🥳

Herefter talte jeg bl.a. om udviklingens hastighed, gensekventering og 3D-printede fødevarer, for afslutningsvist at dele ud af betragtninger om the nordic way - hvad det egentlig er, vi har tilfælles her i Norden, som det internationale samfund synes så draget af. Det gjorde jeg solidt plantet i referencer til bogen The Nordic Secret og en af dens centrale pointer: At det vigtigste vi har tilfælles her i Norden ikke er tillid til hinanden, som vi ellers får meget ros for i udlandet - men en oprigtig ansvarsfølelse over for andet og andre end os selv (wink-wink, McD). Alt i alt en spændende og speciel oplevelse!

I denne uge kan du bl.a. læse om tiltagende fokus på klimakrise, fascinerende bioteknologiske gennembrud og en helt særlig, kazakhstansk hjort.

Rigtig god læselyst

Denis

Lille mig på scenen i en gigantisk sal på Quality Hotel Friends Solna

Annonce

Dette nyhedsbrev er sponsoreret af Folkes Fremtidsrejser - verdens første børnebog om teknologisk arbejdsløshed. Bogen er skrevet af Denis Rivin (😏), og er den perfekte julegave til nysgerrige børn i alderen 5-9 samt forældre der vil prøve noget nyt.

#ActualNews

🇪🇺 Europa-Parlamentet erklærer klimakrise

Så nemt her kan det siges: Tiden er løbet fra symbolske handlinger. Heldigvis er et bredt flertal tilsyneladende ved at indse det.

🔹🔺🔸 Erklæringen kommer i umiddelbar forlængelse af endnu en hårrejsende rapport, og tilslutter sig en kakafoni af stemmer: 1, 2, 3, 4 etc...

🇩🇰 Danmark introducerer bindende klimalov

Loven fastslår, at Danmark skal sænke reduktionen af drivhusgasser med 70% frem mod 2030 og at det skal ske på dansk grund, hvorfor køb af CO2-kvoter i udlandet ikke tæller. Loven er bindende, hvilket vil sige at den forpligter siddende og kommende regeringer.

💪 Snart slut med gips

Hvad klør, lugter og må ikke blive vådt? Det er den gips, man får på ved knoglebrud og som man skal bruge en hysterisk rundsav til at få af igen 👍 Ret utroligt egentlig, at der ikke er kommet et alternativ til den udbredte metode til immobilisering af lemmer, der stammer fra starten af 1800-tallet, før nu.

🔹🔺🔸 Nu vi er ved besværligheder, ligner det også at der langt om længe er en månedlig p-pille på vej.

💎 Ny behandling antyder mindre smertefulde nyresten i fremtiden

Anfald af nyresten er udbredt og så smertefuld en tilstand, at det eftersigende (Nyreforeningens egen udtalelse) er mere smertefuldt end fødsel. En ny behandling er på vej, der forårsager 'uteral afslapning' og dermed hurtigere og mindre smertefuld passage for de satans sten.

🦠 Ny behandling gør kræftceller selvdestruktive

Kræft i bugspytkirtlen er svær at opdage og nærmest umulig at helbrede med eksisterende behandlingsformer. Forskere ved et israelsk universitet har opdaget et molekyle der kan skabe selvdestruktivt adfærd blandt kræftcellerne - og dermed håb for fremtidige behandlinger.

🗺 Status på kortlægning af havbunden

Det er endnu et af de mindst udforskede steder på vores planet, havbunden - vi har faktisk bedre kendskab til Mars' topografi end vores egen havbunds. Men jo billigere undervandsrobotter og sensorer bliver, desto hurtigere skrider det hele frem.

🔹🔺🔸 Noget andet vi bør vide mere om end vi gør, er solvinde, da de kraftige eksplosioner på Solens overfalde kan få enorme konsekvenser for telekommunikation her på Jorden. Af samme grund har denne sonde fra NASA netop "strejfet" Solen "kun" 42 millioner kilometer fra stjernens overflade.

🦌 Kazakhstansk hjort gør comeback

Takket være bevarelsesprogrammer foretaget af WWF i Kazakhstan, Tajikistan og Uzbekistan er Bukhara-hjorten tilbage i sit oprindelige habitus for første gang i over 100 år. Lille sidebemærkning er, at hjortenes primære funktion bliver i form af... ahem, snacks... som led i en større plan om at genintroducere den sibiriske tiger.

🌐 Nyttig guide til at navigere internettet

Hvor outlandish skal en historie på nettet være før dine alarmklokker ringer? Det kan være svært og uoverskueligt at navigere i det menneskeskabte kosmos, som internettet er. Her er en virkelig god guide fra The Verge til dos and don'ts.

🔹🔺🔸 Hvis du interesserer dig for emnet bør du også bladre lidt i dette leksikon over løgne, der bl.a. redegør for forskellen på misinformation, disinformation og propaganda.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst

[caption align="alignnone" width="980"]

Adriano her ville have plasket vandet alle vegne før behandlingen[/caption]

Her til sidst vil jeg fortælle dig om et medicinsk studie der har gjort særligt indtryk på mig: Det drejer sig om en ny, ikke-invasiv behandling til parkinsonramte, og andre der lider af alvorlige rystelser. Behandlingen anvender fokuseret ultralyd målrettet hjernen, og 37 ud af i alt 39 patienter i det netop afsluttede forsøg rapporterer om øjeblikkelig reduktion af de invaliderende rystelser, der ellers forpurrer deres livskvalitet. Du kan finde videoen til ovenstående gif her eller ved at trykke på gif'en.

Tusind tak for at læse med 🙏

Kæmpe kh

Denis


Book foredrag | Se min TED-talk | Tjek min børnebog | Abonner på YouTube

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.