Hej med dig - og hjertelig velkommen hvis du er ny 👋


Ikke så meget sniksnak i denne omgang og heller ingen video, som jeg ellers har været ret flittig til de seneste måneder (smiley der klapper sig selv på skulderen). Til gengæld har jeg sat mig grundigt ind i kaninhullet TikTok for dig, det kan du læse om til sidst her i mailen, og så er der som altid fascinerende nyt ude fra den store verden.


Rigtig god læselyst

Denis


#ActualNews

👓 VR i stedet for fuld narkose

Læger er begyndt at give børn virtual reality-headsets i stedet for fuld narkose, når de fx skal have en kikkertundersøgelse eller behandles for knoglebrud. Det kaldes for VR-baseret distraktionsterapi og er intet mindre end vanvittig spændende, at en teknologi oprindeligt tiltænkt gaming pludselig skaber nytte i komplet andre sammenhænge.

🔹🔺🔸 Man har i nogle år eksperimenteret med VR i stedet for morfin til brandsårspatienter med ligeledes slående resultater.

🎭 Kina forbyder fake news og deepfakes

Troværdig misinformation skabt ved brug af nyeste teknologier er en alvorlig trussel mod vores kollektive virkelighedssans. Fra 1. januar 2020 bliver al distribution af fake news og deepfakes uden tydelig skiltning gjort ulovligt i Kina. Så nemt kan dét gøres når man er et adræt regime... Lad os håbe de også anvender lovgivningen på sig selv.

🔹🔺🔸 Fake news har de fleste efterhånden hørt om. Men hvis du endnu ikke er stødt på deepfake, er her et rigtig fint og harmløst eksempel til at vække din forståelse for hvor galt det kan gå, hvis denne teknologi misbruges.

🔬 Ny maskine tester for 13 kræftformer i én dråbe blod

Japanske Toshiba arbejder på en ny teknologi til diagnosticering af kræft, der på under 2 timer og med 99% nøjagtighed tester for 13 kræftformer i én dråbe blod. Kliniske forsøg starter i 2020.

⚡️ Algoritme forudser lyn med 80% nøjagtighed

Schweiziske forskere har udviklet et avanceret program, der takket være machine learning hævdes at kunne forudsige lynnedslag med op mod 30 minutters varsel. Det er mildest talt et buldrende meteorologisk gennembrud, hvis det viser sig at holde sig stik.

🔹🔺🔸 Disse machine learning-teknikker anvendes for tiden vidt og bredt - bl.a. også inden for litteratur: I Japan afkodes komplekse oldtidssprog, og i Tjekkiet har forskere med hidtil uset præcision afsløret hvilke passager Shakespeare har fået hjælp til.

🌱 IKEA investerer €200.000.000 i klima

Varehuset har store ambitioner frem mod 2030 og vil med dette tiltag bl.a. målrette underleverandørerne, så hele værdikæden bliver genstand for grøn omstilling.

🔹🔺🔸 Læs også om dette soldrevne anlæg i Kenya, der forvandler havvand til rent drikkevand for 35.000 mennesker dagligt.

🏳️‍🌈 Global tolerance for LGBTQIA* stiger

En global undersøgelse foretaget af britisk tænketank viser, at tolerancen over for minoritetsgrupper i det hele taget og ikke-heteroseksuelle i særdeleshed er steget i 111 ud af 167 lande over de sidste ti år. Vi er selvfølgelig langt fra mål, men små sejre har også ret ❤️

Til sidst: TikTok

[/caption]

Når vi ændrer den måde vi kommunikerer på, ændrer vi hvordan samfundet fornyer og vedligeholder sig selv. Musik- og videodelings-appen TikTok må siges at tilhøre netop denne kategori af kommunikationsværktøjer: Den har på få år nået over 1,5 milliard brugere og på sin vis forandret hvordan mennesker interagerer med hinanden - og med viden i det hele taget.

Værende professionel vidensdeler myself er det en smule flovt for mig at indrømme, at 3 år gamle TikTok først fedtede sig ind på min radar for relativt nyligt. Men det er blandt de vigtige pointer jeg formidler til mine foredrag: Der sker så utrolig meget i verden disse år, at det er umuligt at følge med i det hele - og det er bare helt, helt okay, hvis man misser et par skelsættende verdensbegivenheder i ny og næ - so no worries, hvis du tilfældigvis står i samme situation 😇

TikTok kort: Kinesisk app målrettet alle lande undtagen Kina selv (har tvillingen Douyin til censureret indenrigsbrug). Formatet er korte videoer med mulighed for at 'reagere' på hinandens indhold med ny video, ofte inden for kategorien lip-sync hvor man mimer ind over lyd. Primær målgruppe er youngsters fra Generation Z, hvorfor platformen som udgangspunkt æder sig ind på Snapchats territorium, mens den det sidste år har været mest downloadede app i USA, hvilket aldrig før er sket for et kinesisk produkt.

Hvorfor er det interessant? Platformen er interessant, synes jeg, fordi den byder på uendelig, varieret underholdning, hvor brugerne ofte tager sig tid til produktionen, og udviser enorm kreativitet. Særligt interessant bliver det dog, når unge mennesker decideret uddanner hinanden med mere eller mindre brugbare lifehacks eller endda historieundervisning - eller når fx norsk politi bruger platformen som kontaktflade med befolkningen.

Hvorfor lige nu? At jeg tager TikTok op netop nu er i mellemtiden grundet den 17-årige pige Feroza Aziz, der har lagt nettet ned med sin dybt politiske video maskeret som skønhedstips, med henblik på at snyde kinesisk censur og de mange algoritmer der kontrollerer platformens indhold. Den 17-årige menneskerettighedsforkæmper starter og slutter videoen med at tale om krøllejern til øjenvipper, men derimellem udfolder hun en sylespids kritik af Kinas rædselsfulde undertrykkelse af muslimer i Xinjiang-regionen. Dette greb var nok til at slippe forbi den digitale kontrol, og det er lykkedes Feroza Aziz at skabe global opmærksomhed omkring giftig geopolitik, hvilket var præcis det hun ønskede - selvom hun næppe havde forestillet sig overvældende omtale.

Men der er noget helt specielt ved denne sag, synes jeg. Noget ved hendes aparte attitude får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig - dels fordi hendes handling er så kalkuleret, og dels fordi det hun prøver at skabe opmærksomhed omkring virkelig er uhyggeligt og uoverskueligt at skulle forholde sig til. Når alt kommer til alt er der også bare noget helt vildt skørt og tankevækkende ved at det er sådan, man på mest effektiv vis kommunikerer budskaber ud her på falderebet til det nye årti - og ikke mindst sejt og modigt gjort af hende.

Se videoen nederst - og tusind tak for at læse med!

Kæmpe kh
Denis

Book foredrag | Se min TED-talk | Tjek min børnebog | Abonner på YouTube

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.