🔹🔺🔸 Nostalgi, brint og blæksprutter

Seks blæksprutter har bestået en test designet til menneskebørn, Vestas vil bygge vindmølletårne af træ og EU har vedtaget uniondækkende right to repair ved lov. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, der også byder på et kontroversielt medicinsk gennembrud, Volvos vilde planer for 2030 og ikke mindst et kig på en vederstyggeligt fascinerende teknologi der bruger neurale netværk til at give afdøde slægtninge helt nyt liv.

🔹🔺🔸 Ugens nyhedsbrev byder på i alt 33 links til videre læsning - del den bedste nyhed med nogle der kunne bruge et boost og hjælp #ActualNews med at sprede håb i Danmark :)

Rigtig god læselyst
Denis


Sundhed

Produktion af T-celler kortlagt: Immunologer ved St. Jude Children's Research Hospital har kortlagt hidtil ukendte, biologiske mekanismer bag immunforsvarets evne til at generere T-celler, der dræber bakterier, vira og tumorceller i menneskekroppen. Forskerne lader til at være særligt overraskede over hvor stor en rolle fødevarer og ernæring spiller i processen.

Kontroversiel kur mod rygmarvsskader: Forskere i USA og Japan har gjort usædvanlige fremskridt med behandlinger af patienter med rygmarvsskader gennem stamceller udvundet af deres egen rygmarv. Stamcellebehandlinger er et kontroversielt forskningsfelt med enormt potentiale: Over halvdelen af patienterne i det omtalte studie oplevede ifølge Yale University 'signifikante forbedringer', inkl. genvundet førlighed i lemmer. Læs også: Anden type behandling er rygmarvsskader i helt egen radikal kategori er fx Johns Hopkins forsøg med brain-computer-interfaces, der gør patienter i stand til at styre robotarme med tankens kraft.

Hjerneaktivitet

Blæksprutter består mennesketest: Forskere ved Marine Biological Laboratory i Chicago har demonstreret at almindelige sepia-blæksprutter kan bestå intelligenstests designet til menneskebørn. Læs også: Dyreintelligens er et vældig, vældig tricky felt. Hvad stiller vi fx op i griseglade Danmark, hvis vi en dag må anerkende det faktum, at grise er sociale væsener der er så meget klogere end vores kæledyr at de kan udkonkurrere 3-årige menneskebørn i intelligenstests? Tjek forresten den atypiske dokumentar My Octopus Teacher, hvis du ikke allerede har 🐙

Interaktiv søvn: Det er lykkedes forskere at etablere tovejskommunikation med mennesker i REM-søvn, hvor sovende har svaret på simple spørgsmål i realtime. Det internationale studie åbner op for nye måder at studere hjernen på, og giver forhåbninger om fremtidig udvikling af innovative indlæringsmetoder og nye behandlinger til mentale lidelser (tak for tippet til @kimdøfler).

Byg & teknik

Vindmølletårne af træ: Vestas har investeret i et svensk startup der arbejder på modulbaserede vindmøller af træ, der, foruden at være stærkere end stål, gør vindmøllerne langt mere miljøvenlige (tak for tippet til @kimwollesen). Læs også: Stål, glas og beton og blevet så udbredt i byggebranchen, at det nærmest er kontraintutitivt at man overhovedet kan bruge træ til noget længere. Den franske regering vedtog imidlertid sidste år, at samtlige offentlige bygninger fremover skal bruge mindst 50% træ i konstruktionen, og der er herudover spændende tanker i omløb omkring fremtidsskyskrabere af træ.

Right to repair i EU: Lovgivning er trådt i kraft i EU, der kræver at hårde hvidevarer og forbrugerelektronik (ikke computere og smartphones) fremstilles til at holde i mindst 10 år, at producenter gør reservedele tilgængelige, at produkterne kommer med manualer til hvordan man reparerer dem og at de kan repareres med ikke-specialiseret værktøj.

Energi & klima

For meget vedvarende: Teknologier til produktion af vedvarende energi er blevet så effektive og billige - og så udbredte - at Californiens evne til at lagre den indsamlede energi halter efter evnen til at producere den, hvilket artiklen her problematiserer. Staten spildte hele 1.587 GWh i 2020, strøm nok til ca. 244.230 husstande i et år, og politikerne begræder det - gid man dog kunne lagre al den energi i fx fremtids-agtige brintbatterier 🤔

Brintbatteri på vej: Verdens første, hybride brintbatteri til private husstande er på trapperne fra australske LAVO. Batteriet kan holde energi i 2-3 dage og er særligt designet til lagring af solenergi fra solpaneler på private hustage. Læs også: Det er komplet utroligt hvor hurtigt batteriteknologier udvikler sig disse år, og kapaciteten i batteriet her fra LAVO er blot en spæd begyndelse - som dog sikkert allerede i sin nuværende form kunne have sparet folk i fx Texas enorme trængsler.

Vilde Volvo-planer: Volvo tilslutter sig kakofonien af bilproducenter der vil elektrificere deres portefølje. Det kinesisk-ejede, svenske mærke vil udfase alle hybrid, diesel og benzinbiler inden 2030, og i øvrigt droppe alle fysiske butikker til fordel for onlinesalg. Læs også: Tjek mine korte videoer om mobility og remote work for lidt kontekst på situationen. De er fra serien Radical advancements to keep an eye on in 2021 produceret for nyligt i samarbejde med BLOXHUB.

Ramaskrig mod kuludvidelse: Myndighederne i den canadiske provins Alberta er bukket under for et befolkningspres uden fortilfælde, og tilbageruller nu en skødesløs beslutning om at udvide den lokale kulindustri. “We admit we didn't get this one right. We’re not perfect and Albertans sure let us know that”, udtaler energiminister Sonya Savage. Det lokale ramaskrig markerer et klart mentalitetsskifte i en naturskøn region med rødderne solidt plantet i udvinding af fossile brændsler.

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og arbejder hårdt på at forvandle det til mit levebrød. Hjælp mig med at realisere drømmen på en af følgende måder:

Til sidst: Dyb nostalgi

Jeg er evigt betaget af det tiltagende udbredte fænomen hvor avancerede neurale netværk tilføjer nye, troværdige dimensioner til historisk materiale, som jeg fx beskrev det nederst i nyhedsbrev #34 om hundredeårige filmoptagelser skaleret til 4K Ultra HD med 60 billeder i sekundet.

Resultatet er bemærkelsesværdigt, for det teknologisk manipulerede medie formår vitterligt at levendegøre aspekter af virkeligheden fra en svunden tid, hvor ansigter, materier og atmosfærer revitaliseres med imponerende detaljegrad - der altså er delvist opdigtet, fordi den kunstige intelligens simpelthen bygger videre på virkeligheden med afsæt i sin mystiske maskinefantasi.

-Og nu er der så kommet en sensationelt bekvem måde at lege med teknologien selv ved at besjæle afdøde slægtninge med animeret, fake mimik gennem tjenesten Deep Nostalgia.

Den opsigtsvækkende tjeneste udbydes af MyHeritage, der helt oplagt tilbyder den som en gateway til deres egentlige produkter, der er slægtsforsknings- og DNA-services. Husk, husk, husk det 21. århundredes skytunge ordsprog: If it's free, you're probably the product. Men når dét er sagt, så.... wow da, hvor teknologien kan noget.

Denne og lignende teknologier er foruroligende effektive, og værktøjernes tilgængelighed og sværhedsgrad er blevet lamslående brugervenlig med lynets hast. Det er tankevækkende, interessant og megascary, for deepfake-teknologier kan bruges og misbruges i det uendelige - se bare hvordan fake-Tom Cruise er gået viralt.

Jeg har skrevet om afarter af denne teknologi i nyhedsbreve med følgende temaer:

  • Historiens mest potente sprogteknologi, GPT-3, kan det samme og mere med tekst som Deep Nostalgia kan med billeder
  • Delvist opdigtet virkelighed i form af 4K Ultra HD-optagelser af begivenheder i 1906
  • Algoritmebaseret rekonstruktion af romerske kejsere
  • Casting af afdøde skuespillere og fremtidssamtaler med Holocaust-overlevere
  • Historiens første sneboldskamp fanget på film i 1897 skaleret til HD

Der er gigantisk gimmick-faktor ved Deep Nostalgia, men ultimativt fascinerer det mig endeløst, hvordan teknologisk udvikling rummer potentiale til at gengive fortid med utænkelig præcision - fra et billede, en bog eller måske snart bare en tanke.

Hvad er okay og hvad er ikke, hvor går grænsen? Hvad synes du?

Tusind tak for at læse med og kæmpe kh
Denis