Det er lidt af en særudgave denne gang, for selvom der er sket en masse spændende fremskridt siden sidst er der én ting på min radar lige pt, jeg spår mere udslagsgivende end de andre.

Ugens nyhedsbrev er derfor et dybdedyk til den nørdede side – men hvis du vil have et kostbart smugkig ind i fremtiden så bliv hængende 👀 Vi ser nærmere på en splinterny, banebrydende platform for sprogteknologi der kan avancere vores interaktion med maskiner og potentielt blive lige så skelsættende for skaberkraft i verden som trykpressen blev det. Tak til min gode fremtidsven Mark for inspiration og sparring – og hjertelig velkommen til nyhedsbrev #47!

🔹🔺🔸 Jeg står med mange overvejelser omkring #ActualNews’ fremtid, da mediet tydeligvis skaber værdi men jeg pt ikke kan leve af det. Hjælp mig med at svare på enkelte spørgsmål, hvis du ikke allerede har. Tak 😘

Rigtig god læselyst
Denis

Foredrag | TEDx | Børnebog


Velkommen til Transformeren

We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run ~ Roy Amara

Et af verdens førende forskningslaboratorier for kunstig intelligens har lanceret en platform for hyper-avanceret sprogteknologi. Laboratoriet hedder OpenAI og det har det selverklærede formål at udvikle godartet kunstig intelligens til hele menneskehedens gavn. Platformen kaldes GPT-3 (Generative Pre-Trained Transformer-3) og den er en banebrydende magtdemonstration inden for natural language processing – feltet inden for kunstig intelligens der arbejder med maskinforståelse af menneskesprog.

Med andre ord er GPT-3 et praktisk studie i interaktion mellem menneske og maskine, hvor man bruger naturligt sprog (fx engelsk) som interface. Tænk Siri, Alexa og andre virtuelle assistenter hele vejen mod Samantha fra Her (se den hvis du ikke allerede har!).

Joaquin Phoenix i filmen Her

Apropos film men uden relation til Her har jeg tidligere skrevet om neurale netværk der er i stand til at skalere filmoptagelser fra kornet arkivmateriale til 4K Ultra HD med 60 billeder i sekundet – ved selv at opdigte manglende detaljer.

GPT-3 kan nogenlunde det samme bare med tekst: Platformen er baseret på et giganormt datasæt bestående af 175 milliarder parametre for sprog, så hvis du fx giver den en passage fra Ringenes Herre har den så utrolig indsigt i alverdens konstellationer af tekst og stilarter at den selv kan opdigte resten af kapitlet – eller de næste otte bøger i rækken for den sags skyld.

Her er et eksempel på en artikel om GPT-3 skrevet af GPT-3 selv, og her er et andet eksempel på et GPT-3-genereret essay i den engelske forfatter Jerome K. Jeromes personlige stil anno 1897, der handler om hvad datidens byboere i London syntes om Twitter.

Vildt twist

GPT-3 kaldes en transformer, fordi platformen er i stand til at tranformere et fattigt input til et rigt output, som fx et citat til en hel novelle. Se en masse gode eksempler og uddybende forklaringer her.

Man skal generelt se det sådan, tror jeg, at GPT-3 er en videreudvikling af søgemaskiner i den forstand at man i stedet for en masse søgeresultater faktisk får det, man beder om. Som fx her hvor platformen transformerer forespørgsler i talesprog til grafer og diagrammer baseret på data indhentet ude fra det uendelige world wide web:

Dér hvor det bliver rigtig spændende og ret radical, synes jeg, er dog platformens evne til at transformere talesprog til computerkode. Platformen er nemlig baseret på computerkode men med henblik på at forstå menneskesprog, hvorfor den på sin vis er hjemmevant i begge.

Det gør at man kan tranformere simpelt talesprog til kompliceret computerkode som fx HTML eller Javascript – som her hvor platformen transformerer deskriptive forespørgsler til kodebaseret layout:

Eller som her hvor koden til Googles forside gengives ud fra almindelige ord:

Skaberkraft til alle

Software is eating the world, siger et berømt citat. Digitale teknologier gennemsyrer i stigende grad samtlige aspekter af vores hverdag: Hvordan vi tænker, leger, føler, arbejder og holder fri, hvordan vi socialiserer og organiserer os – hvordan vi lever, og hvordan vi dør. Digitale teknologier er allevegne, på godt og ondt. De hjælper os med at kontrollere materie, energi, adfærd og information – og samtlige digitale teknologier er baseret på software, der er baseret på computerkode, der er baseret på et programmeringssprog som en programmør har helliget sig på slidsom vis.

Men tænk hvis du ikke behøvede at lære computersprog for at udvikle software men kunne nøjes med modersmål. Som jeg ser det, har alene dét potentiale til at udløse uhæmmet kreativitet i verden, for man vil i fremtiden ikke behøve at kode – eneste kriterie for udvikling af digitale teknologier bliver, at man med almindelige ord kan udtrykke præcist nok hvad det er, man vil.

På den ene side, på den anden side

Som det altid forholder sig med teknologi kan denne egenskab bruges og misbruges (tjek fx mit skriv om ansigtsgenkendelse i nyhedsbrev #41). Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig denne digterlyst anvendt til fake news og disinformation, og OpenAI har selv varslet at platformen kan gøre skade i de forkerte hænder.

Ude på nettet sidestilles platformens potentiale med alt fra overgangen fra Nokia til iPhone eller endda med selveste trykpressen i 1400-tallet, hvor man gik fra ca. 40 håndskrevne sider om dagen til 3.600 trykte sider dagligt. Som bekendt åbnede iPhones døren til apps, sociale medier og mobilt internet, mens trykpressen demokratiserede viden og hundrededoblede mængden og varieteten af litterære udgivelser i verden. Begge revolutionerede informationsstrømme og banede vejen for komplet nye økonomier.

Noget større i vente

Vi er stadig langt fra the real deal i form af en kunstig intelligens med kognitiv begavelse og ræsonnement på niveau med menneskets (såkaldt artificial general intelligence). GPT-3 udviser også klassiske utilstrækkeligheder som fx manglende moral og etik, hvilket er et centralt kritikpunkt i mange analyser. Men hvad de fleste kritikere overser, synes jeg, er det simple faktum at GPT-3 på ingen måde er et færdigt produkt.

For nuværende er det blot et menneskeskabt forsøgsværktøj, med alle begrænsninger, utilstrækkeligheder og indlejrede bias et menneskeskabt værktøj har. Det er potentialet, der er fascinerende og et fingerpeg om hvad der er i vente, når version GPT-whatever engang tillader mennesker at kommunikere med computere uden sprogbarrierer.

Hvad konsekvensen bliver og hvornår, ved jeg lige så lidt som du – men som Roy Amara øverst antyder, bliver det garanteret en hel del vildere, end vi tror.

–Tusind tak fordi du læste med, håber det giver mening 🙏 Vi ses næste uge til #ActualNews i sin mere vante form med alsidige fremskridt inden for teknologi, videnskab og global udvikling.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.