Den britiske regering indrømmer, at prisen på sol og vind er 30-50% lavere end forventet. En supercomputer har opnået ny indsigt i COVID19 og LSD har vist sig at have utrolige, smertelindrende egenskaber. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, der også byder på en ny flytype, værktøjer til afsløring af deepfakes og romerske kejsere i digitalt kød og blod.

Velkommen til #53 - og rigtig god læselyst

Denis


Global udvikling

Ny indsigt i virus

Verdens næsthurtigste supercomputer har brugt over en uge på at analysere 2.5 milliard genetiske kombinationsmuligheder i 40.000 gener fra 17.000 mennesker og fundet frem til ny indsigt i COVID19s natur og effekt på menneskekroppen samt 10 nye behandlingsforslag (tak for tip til @kimdøfler).

Akut smertelindring ved LSD

Banebrydende menneskeforsøg med mikrodosering af LSD viser, at bittesmå, ikke-psykedeliske doser af det psykoaktive stof har utrolige smertestillende egenskaber.

🔹🔺🔸 Jeg er for egen regning overbevist om at forskning i medicinsk brug af psykedelika er noget af det vigtigste videnskabelige arbejde i verden lige nu, da det vil medføre et nyt paradigme for behandling af psykiske lidelser samt udvide den lægefaglige og kollektive indsigt i menneskelig bevidsthed 1, 2, 3, 4, 5, 6.

AIDS anno 2020

Antallet af mennesker der dør af sygdommen er det laveste siden 1993, mens over totredjedele HIV-positive i verden har adgang til antiretrovirale behandlinger. En masse frisk statistik her fra FN, bl.a. at HIV-infektioner er faldet med 40% siden højdepunktet i 1998.

Protester på Carrd

Som tidligere berettet er Google Docs blevet et af protestbevægelsernes centrale værktøjer, når redigerbar information skal distribueres anonymt. Men siden mordet på George Floyd er et nyt værktøj eksploderet i popularitet: Carrd. Det er supersimple hjemmesider, der kun kræver en mailadresse at sætte op, og Gen Z er blevet lynskarpe til at organisere sig omkring dem.

🔹🔺🔸 Skadelige produkter har brug for sundhedsadvarsler. Det er ræsonnementet bag Doctors for Extinction Rebellions nylige aktion, hvor de spredte 20.000 klistermærker på tankstationer i London.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Energi

Ny verdensrekord i solenergi

Et kommende solcelleanlæg i Portugal vil udvinde solenergi til den rekordlave pris á $0.01316/kWh. Det er anden gang der sættes rekord i år, tilbage i januar skete det i Qatar med en pris på $0.016/kWh.

🔹🔺🔸 Seks unge portugisere har lagt sag an mod 33 lande ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fordi landenes utilstrækkelige klimaambitioner krænker deres menneskeret til liv. Det er det første søgsmål af sin slags. Sign me up.

Vedvarende prisudvikling

Den britiske regering har indrømmet at vedvarende energi fra vind og sol er 30-50% billigere i 2020 end man antog den ville være tilbage i 2016. Glimrende analyse af sol, vind, gas og carbon capture and storage (CCS) fra Carbon Brief her 👍

🔹🔺🔸 Verdens næstdyreste selskab, det statsejede olieselskab Saudi Aramco, har store problemer efter et fald i overskud på 73%, mens Asiens største olie- gasselskab, PetroChina, indtil videre har et underskud på $4.4 milliarder i 2020.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Wild science

Nyt kvantegennembrud

Forskere ved Google AI Quantum har for første gang nogensinde brugt en kvantecomputer til at simulere en kemisk reaktion.

🔹🔺🔸 Det lyder måske ikke af meget, men det er det - vi nærmer os nemlig både kommercialisering og praktisk anvendelse af en revolutionerende teknologi der kan blive næste led i vores evolutionære udvikling.

Indsats mod deepfakes

Forskere ved Binghamton University har udviklet en ny metode til afsløring af deepfakes ved at se på ændringer i hudfarve forårsaget af hjerterytme. Metoden menes pt at have en nøjagtighed på 97.3%.

🔹🔺🔸 Microsoft har udviklet et værktøj til identifikation af deepfakes som virksomheden opfordrer nyhedsmedier at bruge op til præsidentvalget i USA.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Transport

Ny flytype afsløret

Her i historiens skøreste år for luftfartsindustrien lanceres nu også et splinternyt jetfly, Celera 500L, der angiveligt bruger otte gange mindre brændstof, koster seks gange mindre i drift og flyver dobbelt så langt som sammenlignelige flytyper.

Bæredygtig luksusmobilitet

Bentley har indledt et 3-årigt studie i håbet om at udvikle et fremtidssikret drivaggregat blottet for sjældne jordarter og blive en førende producent af bæredygtig mobilitet i luksusklassen.

🔹🔺🔸 BMW vil have 9 eldrevne modeller på markedet inden 2025.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Realistiske romere

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Jeg har opsnuset endnu et fascinerende eksempel på algoritmebaseret rekonstruktion af vores fælles fortid - her i form af fotorealistiske portrætter af principatets 54 kejsere fra perioden 27 f.Kr. til år 285 e.Kr.


Photoreal Roman Emperor Project er et hyggeprojekt af canadiske Daniel Voshart, der har brugt pandemiperioden til at krydsreferere 800 billeder af buster med historiske kilder der validerer kejsernes fysiske fremtoning. Så har han fundet et frit tilgængeligt neuralt netværk til at kværne sig igennem datasættet og slutteligt brugt Photoshop til at give romerne det sidste finish.


Jeg har tidligere været inde på hvordan man bruger neurale netværk til at skalere videomateriale fra 1906 til 4K UltraHD med 60 billeder i sekundet i en forførende form for delvist opdigtet virkelighed. I samme klumme funderer jeg over hvornår vi mon rammer et tidspunkt, hvor vi bliver i stand til at gengive fortiden baseret på så sparsom data som et stilbillede, en tekst eller bare et minde.


Det lyder måske abstrakt og utroligt, men man kan sammenligne det med fx nyheden fra #52 om radiologer i New York der har udviklet en ny metode til MR-skanninger, så folk i fremtiden kan skannes på den kvarte tid af hvad der hidtil har været muligt. Det kan de - ikke fordi det er en ny type superskanner - men fordi algoritmerne bag skanneren efterhånden har adgang til så mange tidligere skanninger, så meget data, at man simpelhen har mere at sammenligne med end nogensinde før, større præcedens, så man fremover kun skal bruge en fjerdedel af den normale skanning til at diagnosticere.


Som jeg kom ind på i jubilæumsudgivelsen med fokus på fjern, mellemfjern og superfjern fortid lever vi lige nu i en pudsig limbo-tid, hvor fortiden på mange måder er noget, der ligger forude: Fortiden er noget som avancerede fremtidsteknologier i stigende grad vil hjælpe os med at afsøge, forstå eller endda genskabe - som da man CT-skannede en mumie sidste år og 3D-printede dens vokaltragt med henblik på at genskabe personens væsen 3000 år efter mumificeringen fandt sted.


Med disse 54 fotorealistiske kejsere har vi her endnu et pragteksempel på denne nye type digitale arkæologi, og det kan en historiehappy fremtidsnørd som mig slet ikke stå for 🤓 Bring it on!


Tak til @nellwatson for inspiration - og tak fordi du læste med!


Kæmpe kh

Denis

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews - tak 😘

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.