Jernmalm har fået egen kategori i ugens nyhedsbrev, bl.a. fordi det svenske mineselskab LKAB har annonceret den største industrielle investering i landets historie, mens australske ditto Fortescue decideret har udråbt sig til leder af det kommende amokløb mod Den Grønne Omstilling. Det er værd at hæfte sig ved den formulering...! Læs også hvordan ESA har givet sig i kast med historiens første forsøg på at rydde op i rummet og se optagelsen af den første sneboldskamp fanget på film.


🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 8 nye læsere denne uge 👋


Velkommen til #65 - og rigtig god læselyst

DenisAnnonce

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Hvordan forbliver du relevant som organisation? Hvordan vender du uforudsigelighed til din fordel? #ActualNews har indgået partnerskab med The Time Travel Agency: Vi faciliterer forløb inden for spekulativt design, et innovativt felt der lærer dig at udforske det ukendte - hurtigt og kreativt. Start 2021 med en tidsrejse til scenariet INTENDED COLLABORATIONS, hvor målrettet samarbejde er normen og hvor nye forretningsmodeller og produkter skabes i interdisciplinære fællesskaber.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Jernmalm goes green

Fortescue vil lede amokløb

Fortescue vil lede amokløb

Verdens fjerdestørste mineselskab med speciale i jernmalm, australske Fortescue, har ved årets generalforsamling afsløret en intension om at "lede det kommende amokløb" mod Den Grønne Omstilling. Mineselskabet har grundlagt en ny division kaldet Fortescue Future Industries og vil anlægge 235 GW vedvarende kapacitet - nok til at udkonkurrere Australiens olieselskaber.

Historisk investering

Historisk investering

Fortescue er ikke alene med sine grønne ambitioner: I det der betegnes som den største industrielle investering i Sveriges historie investerer Europas førende mineselskab med speciale i jernmalm, LKAB, €39 milliarder i en transformativ strategi der hyldes for grønt lederskab.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Global udvikling

Første forsøg på rumrydning

Første forsøg på rumrydning

Det Europæiske Rumagentur ESA vil betale et schweizisk startup €86 millioner for at gøre historiens første forsøg på at eliminere rumskrot. Særligt interessant er, at man hermed sætter pris på hvad det faktisk koster at svine rummet til. Det kan skabe præcedens for fremtidige rummissioner uden planer om at rydde op efter sig samt hjælpe startups der arbejder på løsninger med at konkretisere business cases.

Opgør med menstruationsfattigdom

Opgør med menstruationsfattigdom

Skotland bliver første land i verden til at introducere gratis menstruationsprodukter til alle der har brug for det. De er allerede gratis på landets uddannelsesinstitutioner, men nu skal lokale myndigheder sørge for at der også bliver universel tilgang på offentlige steder (tak for tippet til @linefalk).

33 millioner til koncert

33 millioner til koncert

Den amerikanske rapper Lil Nas X har afviklet fire koncerter over to dage for i alt 33 milioner mennesker inde i computerspillet Roblox. Det er endnu et af årets eksempler på en global musikscene i rivende udvikling og en magtdemonstration af det utrolige potentiale for digital forsamling.

🔹🔺🔸 Travis Scott gav den gas inde i spillet Fortnite under forårets globale lockdowns for op mod 27.7 millioner unikke besøgende.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Annonce

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Det er julegavetid - og pandemi 🎅 Vi beskytter os så godt vi kan, men mange glemmer den super, super beskidte smartphone, der skifter hænder, lommer og kommer op til ansigtet for et godt ord 📱 Derfor er der opstået en helt ny produktkategori som nok skal finde indpas i den nære fremtid: Det desinficerende UV-kammer. Overvej at give sådan et til dig selv, din familie eller måske kontoret for det desinficerer med 99.99%, hvad end du putter ind. Jeg har selv sådan en Phonesoap - og den holder. Køber du gennem dette link, støtter du endda min formidling, for 12% af købet går til #ActualNews.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Mere vedvarende

Grøn overhaler sort

Grøn overhaler sort

Fremragende overblik fra Bloomberg her med eksempler på hvordan energiselskaber med fokus på vedvarende, som fx Enel, Ørsted og Iberdrola, lige nu overhaler konventionelle energisleskaber som fx BP og Exxon i både markedsværdi og -andel. Det antydes direkte i analysen at vi pt. oplever et reelt paradigmeskifte, der er kommet længe, længe før forventet.

$190.000.000.000 til vedvarende

$190.000.000.000 til vedvarende

Europas største energiselskab, italienske Enel, vil bruge €190 milliarder frem mod 2030 på at køre sig i stilling som en grøn kæmpe, bl.a. ved at tredoble virksomhedens vedvarende kapacitet og sænke CO2-udledningen med 80%.

🔹🔺🔸 Udmeldingen kommer få uger efter konkurrenten Iberdrola erklærede at energiselskabet vil investere €75 milliarder i vedvarende frem mod 2025 i håbet om at “kapitalisere på den grønne omstilling”.

Sony truer regering

Sony truer regering

Elektronikgiganten Sony har sammen med Ricoh, Nissay Asset Management og Kao truet den japanske regeringen med at flytte deres forretning udenlands hvis ikke der kommer bedre adgang til vedvarende energi i landet. Virksomhederne oplever stigende pres for at nedbringe CO2-udslippet i forsyningskæden for at hamle op med vestlige konkurrenter.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Den første sneboldskamp

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Det er blevet december og jeg har fundet et hjertevarmt klip af en kold sneboldskamp fra 1897 vi alle kan lune os ved 💙 Det drejer sig om historiens eftersigende første sneboldskamp fanget på film, hvor en gruppe granvoksne mennesker med ustyrlig fornøjelighed lader sig rive med af urgammel barndomsleg i Lyon. Bemærk cyklisten der helt nonchalant tror han kan promenere igennem virvaret uden at få på lampen... Klassisk rookie-mistake 😅


Den 123 år gamle sneboldskamp er farvelagt og algoritmisk skaleret til HDTV. Hvad du ser her er en gif - nyd klippet i dets fulde opløsning og længde (52 sek) her og læs lidt om arbejdet bag her, hvor der også linkes til originalversionen fra 1897 til sammenligning.


Det her med at bruge teknologi til at revitalisere historie er et spirende og vanvittig spændende felt. Hvis emnet interesserer dig kan jeg også varmt anbefale mit skriv om delvist opdigtet virkelighed nederst i #34 fra april, hvor jeg udfolder et lignende projekt, der skalerer kornet arkivmateriale fra 1906 til 4K Ultra HD med 60 billeder i sekundet ved hjælp af neurale netværk og machine learning. Jeg finder det dybt fascinerende - omend nogle historikere med rette ser det som en slags forfalskning.


Personen der har revitaliseret sneboldskampen kalder sig Dmitriy Badin, og det er måske/måske ikke samme person, der er eftersøgt af tyske og amerikanske myndigheder for hackerangreb og dokumenttyveri udført på vegne af russisk efterretningstjeneste 🤷‍♀️ Det er i hvert fald primært det der kommer op, når man søger på navnet, og jeg tænker egentlig ikke at lade mig fordybe i mysteriet yderligere - bare en lille funfact at slutte af på 👌


Glædelig december til alle - og tusind tak fordi du læser med!


Kæmpe kh

Denis

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews - tak 😘

Jeg elsker at dele det bedste jeg ved gennem nyhedsbrevet - og jeg glæder mig sådan til det bliver mit levebrød. Indtil da ville jeg virkelig værdsætte det hvis du overvejede at støtte projektet på en af følgende måder. Tak :)


  • Overvej at blive sponsor - skriv her
  • Støt med automatisk donation, - pt støtter 20 mennesker med mellem 2 og 40 kr om ugen (TAK til jer!!)
  • Book mig til et foredrag
  • Overvej et skræddersyet nyhedsbrev til din virksomhed
  • Køb min børnebog om teknologisk arbejdsløshed
  • Prøv Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til mig

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.