Caymanøerne er blacklistet af EU, og olieindustrien står over for et smertefuldt kollaps. Alt imens modtager vi tilbagevendende signaler fra det ydre rum, og robotarme giver dygtige kirurger superheltekræfter. Det er en spændende tid at være i live i, indeed 🤓


Velkommen til nyhedsbrev #24 - og rigtig god læselyst!

DenisGlobal udvilkling

EU blacklister Caymanøerne

EU har langt om længe sat britiske Cayman Islands på den mørke, mørke liste over tarvelige skattely. Skønt! Desværre kommer beslutningen i kølvandet på Brexit, hvilket mere giver den et pjokket præg af bitter eks end åbenlyst nødvendig afstandstagen fra samfundsudhulende kriminalitet... men hey, vi tager den da.

Noget i rummet sender signal hver 16. dag

Et nyligt opdaget, tilbagevendende signal fra det ydre rum kommer i en fast rytme hver 16. dag, og signalets ophav er lokaliseret 500 millioner lysår væk i en galakse ved navn SDSS J015800.28+654253.0. Nej, ikke alle galakser har chokoladebar-agtige navne, og ja, rummet er ubegribeligt gigantisk.

🔹🔺🔸 Ledende rumforsker vurderer, at der er overvældende sandsynlighed for liv på både Mars og Jupiters måne Europa.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Energi & klima

CO2-udledning steg IKKE i 2019

Til trods for udbredt forventning om det modsatte steg global udledning af CO2 ikke i 2019, hvilket afføder spinkelt men berettiget håb om at vi har oplevet peak udledning. Vi er langt fra mål, men transformationen er i fuld gang!

🔹🔺🔸 Positivt klimaperspektiv på Covid-19: Det Internationale Energiagentur spår, at udbruddet mindsker efterspørgslen på olie med 435.000 tønder om dagen.

Modetøj suger CO2 ud af atmosfæren

At udledning af CO2 ikke steg i 2019 skyldes mange, mange bække små. Det hjælper fx utvivlsomt, at modeindustrien på mest moderigtige vis er blevet selvbevidst. Designere står i kø for at eksperimentere med klimapositive materialer - skulle det være noget med en algejakke, der aktivt suger CO2 ud af atmosfæren? Ja tak 👍

🔹🔺🔸 Minder mig om dengang Burberry blev taget i at brænde for $37 millioner restlager for at opretholde markedsprisen 🤦‍♂️ Dét gik heldigvis hurtigt af mode.

Olieindustri truet af komplet kollaps

Et offentligt statsorgan i Finland har konkluderet i ny, ildevarslende rapport, at den globale olieindustri står over for et ulmende kollaps. Det er fantastisk nyt for klima, men en værre kattepine for økonomisk stabilitet.

🔹🔺🔸 Se her hvordan den kendte finanskommentator Jim Cramer for nyligt chokerede på åben skærm ved at erklære olie- og gasindustrien for det nye tobak.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Bioteknologi

Supermikrokirurgi testet på kræftramte

Banebrydende maskine til såkaldt supermikrokirurgi, hvor menneskekirurger assisteret af robotarme opererer kar på mellem 0,3 og 0,8 millimeter, er blevet testet på 20 kvinder med brystkræft og vurderet endegyldigt sikker til anvendelse.

🔹🔺🔸 I Japan er det for første gang nogensinde lykkedes læger at dyrke ark af hjertemuskulatur ud fra stamceller - og transplantere det succesfuldt til en patient.

Tapedispenser printer bio-blæk

Det kaldes for en tapedispenser - dimsen man bruger til at tape fx kasser med - og noget lignende er på vej til brandsårspatienter, bare, du ved, med menneskehud i stedet for tape 😲

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Knob

Problemet ved ukorrekte knob er, har jeg læst mig til, at de kan gå i bekneb.

Det er et sejlersødt udtryk, synes jeg, at knob går i bekneb. Skibskyndige har alle dage mestret poetiske, bølgebrydende udtryk, der fremstår som det rene volapyk for landfolk. Og nu er jeg ikke den store sejler myself, så jeg ved desværre utrolig lidt om både sejlersprog og knob og knuder. Men jeg ved at de findes - råbåndsknob, flagknob, kællingeknuder og den slags. Og så har jeg personligt bundet rigtig, rigtig - rigtig - mange snørebånd de sidste 35 års tid. Så... jeg er bekendt med bekneb, folkens. Struggle is real.


Og så fordi jeg bare er en kæmpe nørd, der blandt meget andet har enorm erfaring med snørebåndsbinding, fandt jeg det ret interessant at læse om dette nye studie om knob og knuder, der bruger nye simulationer, modelleringer og et splinternyt, farveskiftende materiale, til at undersøge hvorfor visse knob holder, mens andre går i bekneb. Måske synes du også det er interessant 🤓


Kæmpe kh

Denis


Foredrag | TED-talk | Børnebog | YouTube

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.