Shell har indrømmet at peak oil allerede ligger bag os. Det er en vanvittig glædelig nyhed, for enhver der håber at undvige reel klimakatastrofe - og i øvrigt en ekstremt ekstraordinær udmeldning fra en ellers fodslæbende sektor der har brugt ubegribelige ressourcer på at overbevise os om det modsatte. Det er blandt nyhederne denne uge, der også byder på en blomstrende solcellerevolution i Australien, gennemsigtigt træ fra University of Maryland og et ulmende, amerikansk opgør med den notorisk fejlslagne War on Drugs.


🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 14 nye læsere 👋


Rigtig god læselyst

DenisKategori for sig

Shell erklærer PEAK OIL

Shell erklærer PEAK OIL

Shell har som anden energigigant i verden indrømmet at fænomenet peak oil, den højeste efterspørgsel på olie verden nogensinde kommer til at opleve, allerede er bag os. Jeg kan ikke understrege tydeligt nok hvor skelsættende denne udmelding er, og hvor udslagsgivende dette momentum kan blive for vores fælles fremtid - både fordi det beviser, at Den Grønne Omstilling er i gang, og fordi det modbeviser OPECs klimakatastrofale forventning om at peak oil først vil forekomme omkring 2040. Hold på hat og briller - og tak for tippet til @mariapelch!

🔹🔺🔸 Jeg har netop lavet en lille videorække i samarbejde med BLOXHUB med titlen Radical advancements to keep an eye on in 2021 - hvor én af videoerne netop omhandler peak oil, do check it out 💚 Og ellers så bare læs mit skriv nederst i nyhedsbrev #60 hvor jeg kiggede nærmere på energigiganten BP.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Mere energi & klima

Slut med reservedele til benzin og diesel

Slut med reservedele til benzin og diesel

General Motors vil elektrificere hele deres portfolio inden 2035, Ford har fordoblet sit budget til elektrificering og en af verdens største producenter af reservedele til motorer har netop indstillet al R&D i forbrændingsmotorer.  “We are preparing ourselves for the fact that in 2035, hardly any internal combustion engines will still be sold in Europe, and perhaps none at all in the passenger car sector,” udtaler direktøren.

🔹🔺🔸 Markedet for elbiler i Italien er tredoblet i 2020.

Decentraliseret solcellerevolution

Decentraliseret solcellerevolution

Australien er berygtet for sin kulhistorik og politiske modvilje mod klimahandling - selv i kølvandet på sidste års Sorte Sommer. Men stille og roligt finder en solcellerevolution sted nedefra op, for teknologierne bag vedvarende er så billige nu at befolkningen tager dem til sig, hvorfor sol vil overhale kul allerede i 2024 helt uden politisk hjælp. Artikel tilgås bedst via journalistens Twitter-opslag (tak for tippet til @andershvid).

Empire State Realty Trust går vedvarende

Empire State Realty Trust går vedvarende

Virksomheden bag adskillige prominente erhvervslejemål i USA, inkl. den ikoniske Empire State Building, har indgået en treårig aftale om udelukkende at bruge strøm fra vindmøller til samtlige erhvervslejemål.

🔹🔺🔸 Det er et interessant træk, der måske afspejler nye konkurrenceparametre for erhvervsudlejere i en tid hvor fyrtårne som Salesforce erklærer den traditionelle arbejdskultur med fast mødepligt på kontoret for stendød..

Energiøer på vej

Energiøer på vej

Sydkorea har løftet sløret for verdens største havvindmøllefarm til en værdi á $43.2 milliarder der skal stå færdig i 2030. som led i en grøn økonomisk genstart oven på pandemien.

🔹🔺🔸 Nyheden kommer samtidigt med den danske regeringens offentliggørelse af planen for en lignende energiø i Vesterhavet 🎉 Og det er ikke for at sige at jeg tror mere på den sydkoreanske regerings grønne ambitioner end den danskes... men klimaministerens lige lovlig smirky fremtoning kombineret med at de ikke en gang har sat årti på kombineret med at udkastet til den danske energiø er tegnet af ministeriets grafiker og ikke af fagfolk af nogen art... giver da lidt panderynken.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Radical science

Sig hej til gennemsigtigt træ

Sig hej til gennemsigtigt træ

Det her lyder næsten som en aprilsnar, men vi er i februar og forskere ved University of Maryland arbejder på at gøre træ gennemsigtigt. Gennemsigtigt træ er både lettere og stærkere end glas, udtaler forskerne, og ville i øvrigt isolere meget bedre. Velkommen til 2021.

Magic angle twisted trilayer graphene

Magic angle twisted trilayer graphene

Et af de sejeste videnskabelige gennembrud fra de seneste år omhandler fænomenet magic angle twisted bilayer graphene, hvor forskere har fundet ud af at materialet grafen på mystisk vis forvandles til en superleder, når to lag at dette futuristiske materiale læggens ovenpå hinanden og twistes med præcis 1.1°. Og nu er det sørme lykkedes forskere ved Harvard at twiste hele tre lag samtidigt.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Global udvikling

Ulmende opgør med War on Drugs

Ulmende opgør med War on Drugs

Oregon er blevet første stat i USA til at afkriminalisere besiddelse af samtlige ulovlige stoffer, inkl. heroin, kokain og metamfetamin, og vil fremadrettet tilbyde hjælp og behandlinger i stedet for fængselsstraffe.

🔹🔺🔸 Portugal er blandt de seneste lande til at have afkriminaliseret stoffer for at prioritere folkesundhed frem for straf, og resultaterne lader til at have inspireret det ulmende opgør i USA med landets uhyggeligt fejlslagne War on Drugs.

Historisk fald i kriminalitet

Historisk fald i kriminalitet

Lidt mere nyt fra Australien hvor opgørelser viser, at landet har oplevet et af de største fald i kriminalitet i menneskehedens historie: Siden 2001 er indbrud aftaget med 68%, biltyverier med 70%, røverier med 71% og drabsraten overordnet set med 59%.

🔹🔺🔸 Ifølge en undersøgelse fra 2019 forekommer der i gennemsnit hele 20% færre mord i verden, end der gjorde i 1990.

Livsline til havfugle

Livsline til havfugle

Antallet af havfugle i Namibia der årligt dræbes i utilsigtet bifangst er faldet over 98% efter en fællesindsats fra græsrodsorganisationer og regeringen, der har fået fiskerbådene til at indføre en ny type langliner og stålkabler med afskrækkende effekt.

🔹🔺🔸 USA har tredoblet størrelsen på et fredet havareal i den Mexicanske Golf så det skærmer yderligere 14 koralrev fra fiskeri samt olie- og gasindustri.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Dejavu fra Disney

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Herre jemini for et kaninhul jeg røg i forleden da en ven delte ovenstående klip med mig 🤯 Jeg har egentlig ikke meget at sige til det... Min hjerne er stadig ved at samle stumper og stykker sammen fra det hjørne af den afkrog af bevidsthedsfundamentet der udgør Denis Rivin som eksploderede i mødet med det barndomsmindeforvrængende faktum, at Disney i mange, mange årtier har benyttet sig af såkaldt rotoscoping og genbrugt hele sekvenser på tværs af de verdener så mange af os kender og har kært.


Eksemplet her sidestiller Jakob fra Peter Plys med Mowgli - men fænomenet forekommer i alt fra Robin Hood til Snehvide og Aristocats, og det giver sådan set kun krystalklar mening, når man tænker på hvor tidskrævende dette noble håndværk er. Kudos til den sjæl der spottede disse supersubtile sammenfald, og et link til dig der vil dyrke kaninhullet yderligere.


Tak til @andreasblinkenberg for at dele klippet - og her en bonusgodte hvis den stemningsfyldte musik fra klippet var noget for dig.


Tusind tak for at læse med og kæmpe kh

Denis

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hjælp mig med at realisere drømmen på en af følgende måder:


  • Bliv titelsponsor på #ActualNews - skriv her
  • Støt med automatisk donation, - pt støtter 27 mennesker med mellem 2 og 50 kr pr. udgivelse (TAK til jer!!)
  • Book mig til et foredrag
  • Overvej et skræddersyet nyhedsbrev til din virksomhed
  • Køb min børnebog om teknologisk arbejdsløshed
  • Prøv Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til mig


[caption align="alignnone" width="980"]

Læs om solarpunk nederst i nyhedsbrev #69[/caption]

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.