Historisk gennembrud for diagnosticering af hjernerystelser og en kliniks konkrete planer for terapeutisk anvendelse af ketamin - det er blot nogle af de emner du kan blive klogere på i ugens nyhedsbrev, der herudover byder på alt fra syntetiske diamanter til genetablering af menneskesyn.
Hjertelig velkommen til 7 nye læsere 👋😊
Rigtig god læselyst
Sundhed
Gennembrud for diagnosticering af hjernerystelser
Forskere ved University of Birmingham har foretaget et 3-årigt studie i samarbejde med over 1.000 rugbyspillere og lykkedes med at udvikle en banebrydende metode til diagnosticering af hjernerystelser på baggrund af en simpel spytprøve. Opdagelsen anses for et kæmpe gennembrud med massivt potentiale for både sportsverden, militær og sundhedsvæsen generelt.
Syn genetableret med RNA
Et klinisk forsøg ved University of Pennsylvania har med held anvendt banebrydende, eksperimental RNA-terapi til at genetablere synet hos en patient med sjælden genetisk lidelse der forårsager blindhed.
🔹🔺🔸 Jeg har forhørt mig blandt fagfolk og så vidt jeg forstår er disse eksperimenter med RNA relativt beslægtet med RNA-teknologierne bag alt fra eksisterende vacciner mod COVID19 til kommende vacciner mod både malaria og kræft. Der er virkelig åbnet op for en helt ny æra i kølvandet på pandemien.
Regenerering af tænder i sigte
Forskere i Japan har opnået ny indsigt i genetikken omkring udvikling af tænder og afviklet vellykkede forsøg på genetablering af tænder i mus og fritter. De indledende forsøg giver håb for regenerative behandlinger i fremtiden, og man rykker nu videre til forsøg på større pattedyr som grise og hunde.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Mental sundhed
En kliniks konkrete planer for ketamin
Psykedelika-assisteret terapi er et tilbagevendende yndlingsemne her i nyhedsbrevet, men der er oftest fokus på psilocybin som mirakelmidlet. Her er en fascinerende artikel med særlig fokus på ketamin og MDMA som hyperpotente virkemidler mod alt fra alkoholisme til depression - og ikke mindst et kig på en klinik i England der har tårnhøje forventninger til den meget nære fremtid. Vildt spændende!
🔹🔺🔸 Psykedelisk terapi er hot: Investeringerne ruller ind, og med den verserende patentkrig varer det nok ikke længe før emnet virkelig går mainstream.
Mentalitetsskifte i musikindustri
Enkelte pladeselskaber har tilbudt terapi eller afvænning til deres kunstnere, når det virkelig stod slemt til, men mentale lidelser har historisk set været tabubelagt ligesom i resten af samfundet. Heldigvis er der stigende fokus på området og indstillingen blandt pladeselskaber med respekt for sig selv er under radikal foranding.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Støt #ActualNews, tak 😘
Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hvis du værdsætter nyhedsbrevet, og ønsker at støtte mit arbejde er en af disse måder den bedste løsning lige pt:
- Støt med automatisk donation, - pt støtter 39 mennesker med op mod 50 kr pr. udgivelse (mange, mange TAK til jer!!)
- Prøv Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til mig
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Videnskab
Nye diamanter overgår naturlige
Forskere ved Washington State University har udviklet syntetiske, laboratoriefremstillede diamanter, hvis krystallografiske sammensætning overgår naturlige diamanter i både styrke og hårdhed. En mulig kommercialisering af dette gennembrud kan føre til overlegne, industrielle alternativer til fx tunnelboring.
🔹🔺🔸 Vi talte om syntetiske diamanter udviklet af CO2 opfanget i atmosfæren i episode 3 af vores nye podcast, Burde Være Breaking, hvor du også kan høre lidt om hvordan Audi er ved at droppe benzin og diesel og hvordan en flod i Canada har fået borgerrettigheder ligesom dig og mig.
Grundvidenskabeligt problem løst
Matematikere har i årtier forsøgt at finde den korteste rute mellem to punkter i komplicerede netværk som fx internettet eller et vejnet proppet med rundkørsler og lyskryds. Nu har et forskerhold med dansk deltagelse fundet så effektiv en algoritmisk løsning, at man ifølge deres beregninger ikke ville kunne gøre det bedre om man så rejste 1.000 år ud i fremtiden.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Fortid
Arkæologisk kæmpefund
Israelske arkæologer har gjort et kæmpefund i den judæiske ørken: De har både fundet historiens ældste kurv, et 6.000 år gammelt børneskelet og de første pergamentrester af Dødehavsrullerne der er fundet i over et halvt århundrede.
Unik palæontologisk opdagelse
Palæontologer i Kina har fundet et 70 millioner år gammelt fossil af en dinosaur der er ved at ruge på hele 24 æg med velbevarede oviraptorosaur-fostre indeni. Det anses for en komplet ekstraordinær opdagelse og verdens første af sin art.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Til sidst: Letterlocking
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Jeg ser fortidsfund som en væsentlig del af vores rejse mod fremtiden - ikke bare fordi menneskets selvforståelse hele tiden rykker sig, men også fordi det arkæologiske arsenal af værktøjer konstant beriges af banebrydende teknologi (fx da man forleden år brugte avanceret LiDAR til at lokalisere 60.000 hidtil skjulte bygninger begravet under den guatemalanske jungle).
For mig at se er dette ensbetydende med at vi i takt med den teknologiske udvikling vil gøre flere og flere fortidsfund, der blotlægger vores præhistoriske oprindelse og raffinerer vores selvbevidsthed. I det perspektiv er vores fortid virkelig noget vi har til gode i fremtiden, og jeg elsker denne tanke! Dyk ned i jubilæumsudgaven af #ActualNews hvis du ikke allerede har, hvor jeg så nærmere på den fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid i netop dette perspektiv.
Hvis du finder denne vekselvirkning mellem fortid og fremtid fascinerende ligesom mig har jeg en lille godte til dig her til sidst: Jeg er nemlig faldet over et teknologisk fremskridt der omhandler den sagnomspundne Brienne Collection - en unik tidskapsel bestående af 2.600 breve sendt mellem 1689 og 1706 fra hele Europa til Haag i Holland men som aldrig nåede frem af meget forskellige grunde.
Brevene er skrevet på både latin, fransk, spansk, italiensk, hollandsk og engelsk, men 577 af dem har været utilnærmelige af en helt anden grund: De har været låst med den specielle, supersnirklede teknik kaldet letterlocking, hvorfor man i over 300 år ikke har turde åbne dem af frygt for at ødelægge indholdet.
Enter: Technology.
Et interdisciplinært forskerhold bestående af konservatorer, historikere, datalogiske origami-eksperter og ikke mindst tandspecialister er sammen lykkedes med at udvikle en avanceret røntgenmetode og en algoritme (allerede uploadet til fri afbenyttelse på GitHub) der muliggør en virtuel læsning af brevene uden fysisk fare for deres indhold. Læs om det her.
Dette fremskridt giver ikke bare indblik i nogle breves velbevarede hemmeligheder - det åbner også døren til minutiøse analyser af andre porøse dokumenter i alverdens arkiver, og udgør bare det seneste af mange nye værktøjer i arkæologers fremtidsarsenal.
Kæmpe kh
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Podcast: Episode 4
Burde Være Breaking er den nye podcast hvor med Emil Nørlund og jeg hver uge giver dig tre gode ting at være håbefuld omkring - positive nyheder der burde være breaking, men ikke er det 😍 Episode 4 handler om vægtløse batterier, 4-dages arbejdsuger og vacciner mod kræft: Hør det her og giv os meget gerne en høj rating og positiv kommentar hvis du kan lide konceptet!