Volvo sætter egen CO2-afgift, Texas producerer CO2-neutral naturgas, og Los Angeles starter et borgerlønsforsøg, der tager $11 millioner fra politibudgettet. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du bl.a. også kan blive klogere på psykedelisk terapi til terminale kræftpatienter og verdens kraftigste sprogteknologier der kan transformere talesprog til computerkode.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Energi & klima

CO2-neutral naturgas: Amerikanske NET Power har som første selskab nogensinde formået at levere CO2-renset naturgas til elnettet i Texas. Teknologien bag bedriften kaldes carbon capture, og går ud på enten at støvsuge atmosfæren for eksisterende CO2 eller forhindre CO2 i at nå atmosfæren i umiddelbar forlængelse af fossil forbrænding. NET Power specialiserer sig i sidstnævnte (tak for tippet til August Lund).

Det hurtige overblik: Vi har værktøjskassen fyldt med løsninger til at undvige klimakatastrofe – en lille reminder her fra The Guardian om hvor mange fronter klimakampen allerede udspiller sig på, med eller uden politikernes vilje, med fokus på alt fra byggeri til fødevarer, transport og skovbrug. Læs også: COP26 kom til kort, som forventet – MIT gav allerede inden klimakonferencen bud på hvad vi ellers bør sætte vores lid til, hvis politikerne ikke kan/vil løfte opgaven.


Dream mirror: En ny produktkategori til æstetik i hjemmet

Mobilitet

Global udfasning af benzin og diesel: Nogle af verdens førende bilproducenter som Ford, Mercedes og kinesiske BYD har sammen med i alt 30 regeringer indgået samarbejde om at udfase salg af nye benzin- og dieselbiler inden 2035 (tak for tippet til Michael Reibel Boesen). Kan det lade sig gøre? Bare se nordpå – der er allerede flere elbiler på vejene i Oslo end fossile, mens samtlige nye biler der sælges i hele Norge fra april 2022 spås at være eldrevne... altså samtlige nye biler (som i... 100%).

Global udfasning af benzin og diesel, fortsat: En rundspørge blandt alverdens bilproducenter foretaget af Reuters bekræfter, at producenterne pt har øremærket omkring $515 milliarder til udvikling af elbiler og batteriteknologier over de næste 5-10 år. En lignende rundspørge fra 2019 viste at man 'kun' havde øremærket $300 milliarder på daværende tidspunkt.

Selvkørende jorddumper af fossilfrit stål: Volvo har løftet sløret for en selvkørende, eldrevet jorddumper, der som første tunge maskineri i verden er lavet af fossilfrit stål. Læs også: Volvo modtog verdens første parti fossilfrit stål tidligere i år. Fremragende baggrundsartikel her om hvordan aktører i den globale stålindustri samarbejder om at accelerere gunstige betingelser for udvikling af fremtidens CO2-neutrale stål.


Good business

Volvo sætter egen CO2-afgift: Den svenske bilproducent har kigget i krystalkuglen og indset at en heftig CO2-skat virker uundgåelig i den nære fremtid. Bilproducenten vil derfor frivilligt indregne en CO2-skat på 1.000 svenske kroner pr. udledt ton CO2 for at sikre profitabilitet, når en sådan skat bliver påtvunget udefra. Og hvad så? CO2-afgift er et ømt, ømt punkt, for den sætter pris på forurening - og prisen er høj, da der forurenes meget! Så hvem skal betale og yada-yada i en uendelighed, mens alt fra ungdomspartier til tænketanke, Elon Musk, naturforeninger og Klimarådet er enige om at det er nødvendigt.

Hvad er en hval værd? Svaret er ca. $2 millioner. Hvorfor er det interessant? Fordi money talks. For nogle er det en slags modersmål, mens andre nærmest intet andet taler. Derfor er det også interessant, at både økonomer og politikere i stigende grad tildeler natur og dyrerige en monetær værdi – ikke for at sælge på det sorte marked, men for at oversætte miljøskade og tab af biodiversitet til et sprog hvor tab gør ondt. Læs også: Et andet regnestykke er kommet frem til at vi har brug for 1 million flere hvaler til at skide i havet.

Borgerløn i USA: De største forsøg med borgerløn i USAs historie er under opsejling i Los Angeles og Chicago. I førstnævnte vil 3.200 borgere få udbetalt $1.000 om måneden, mens der i sidstnævnte vil være hele 5.000 borgere der hver får udbetalt $500 om måneden. I begge tilfælde gælder det at forsøget vil stå på i et år, og at alle deltagere er tilfældigt udvalgt blandt borgere med lav indkomst. Bemærk: Forsøget i Los Angeles koster byen $38 millioner – 11 af disse millioner er taget direkte af politibudgettet i kølvandet på sidste års kampagner for defunding efter mordet på George Floyd. Det er en interessant tanke, at der kan blive mindre brug for politi hvis man løfter befolkningens bundniveau.


Det bliver ikke mere bæredygtigt – lad os støtte de visionære landbrug vi har

Sundhed

Dansende molekyler ophæver lammelse: Forskere ved Northwestern University har udviklet en særlig gel der kan reparere væv omkring rygmarvsskader med 'dansende molekyler'. De har eksperimenteret med den regenerative medicin på paralyserede mus, der genvandt førligheden i deres krop fire uger efter behandlingen. Forskerne er så begejstrede for opdagelsen, at de håber på kliniske forsøg med mennesker hurtigst muligt.

Psilocybin til kræftpatienter: Ni terminale kræftpatienter i Canada har gennemgået Nordamerikas første psykedeliske gruppeterapi med henblik på lindring af dødsangst. Resultaterne forventes offentliggjort i december, men en af deltagerne udtaler allerede: “I could go today, but it wouldn’t matter. It was so profound.” Se også: Hvis du har 18 minutter til at tabe næse og mund er her en klassisk TED-talk med mykologen Paul Stamets, der udfolder svampes utrolige egenskaber.


Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Til sidst: GPT-3 in action

Et af verdens førende forskningslaboratorier for kunstig intelligens lancerede sidste år den hyper-avancerede sprogteknologi GPT-3, der anses for en banebrydende platform inden for natural language processing – feltet inden for kunstig intelligens der arbejder med maskinforståelse af menneskesprog.

GPT-3 er baseret på et giganormt datasæt bestående af 175 milliarder parametre for sprog, suget lige op af internettet, og er et praktisk studie i menneskelig interaktion med maskiner, hvor man bruger naturligt sprog (fx engelsk) som interface – tænk Siri, Alexa og andre virtuelle assistenter der styres med skrift og tale.

Men GPT-3 er mere avanceret end Siri. GPT-3 kaldes en transformer, fordi platformen er i stand til at tranformere et fattigt input til et rigt output: Du kan fx give den et citat og navnet på en forfatter, og så forvandler platformen citatet til en hel novelle i forfatterens eksakte stil. Det er ret vildt – og eftersom der er gået over et år siden lanceringen, er der allerede mere intelligente transformerteknologier derude end GPT-3.

Noget af det vildeste ved denne type teknologi, og grunden til at den spås at blive lige så skelsættende for skaberkraft i verden som trykpressen blev det, er imidlertid, at platformen også kan transformere talesprog til computerkode.

–Det er det, jeg denne uge har fundet et dugfriskt pragteksempel på: Tjek denne video hvor skaberne af GPT-3 på 8 minutter udvikler et helt videospil udelukkende baseret på helt almindeligt talesprog – og forestil dig så potentialet i en fremtid hvor ingen behøver at lære at kode: Eneste kriterie for udvikling af digitale teknologier bliver, at man med almindelige ord kan udtrykke præcist nok hvad det er, man vil.

Kæmpe kh
Denis


Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.