Kære alle – sikke noget... Uoverskueligt, skræmmende og, med forlov, modbydeligt spændende.


Lad os tage de lange briller på 🤓


Hvad venter os, når den stygge influenza lægger sig? Tøffer det hele bare videre i samme rustne spor eller oplever vi lige nu en mulig katalysator for en større genstart? Hvordan vil det påvirke vores forhold til folkesundhed og de udsultede, offentlige sektorer, der i disse dage så indiskutabelt tydeliggør deres værd? Kommer der et hypokondrisk backlash, der ommøblerer vores kulturelle normer? Og hvilke fantastiske nyskabelser kan vi se frem til, vel vidende at innovation historisk set stortrives under pres?


Der nåede lige akkurat at opstå et globalt momentum med voksende samhørighed, verdensmål og velbegrundet klimafrygt som drivmiddel for en omfattende, grøn bevægelse. Går luften nu af den ballon? Eller blotlægger den pludselige pandemi i endnu højere grad vores indbyrdes afhængighed, så bægret langt om længe ægte flyder over og fylder den fossile blindgyde med noget nyt?


Vi befinder os officielt på ukendt territorium, og de kommende uger og måneder kan blive skæbnesvangre for verden som vi kender den. Så dramatisk kan det føles. Men som mange påpeger, at det her også en unik invitation til eftertænksomhed og revision af vores eksisterende rammer. Hvis den fastlåste måde verden er indrettet på allerede var dårligt nyt for hele vores civilisations fremadrettede trivsel, er det måske et nødvendigt onde, at visse industrier lider midlertidig nød?


Tomrum vil unægteligt opstå. Spørgsmålet er, hvad vi fylder dem med.


Jeg er måske lidt af en optimistisk melankoliker, men jeg ser personligt ingen vej udenom en tumultarisk tilstand af en art, nu eller lidt senere i årtiet, hvor gamle institutioner begynder at krakelere under vægten af konstruktionen af noget nyt. Hvad enten triggeren bliver en pandemi, at middelklassen imploderer eller olie- og gasindustriens uundgåelige kollaps, vil overgangen til en bæredygtig fremtid kræve omkostningstung transformation og grundlæggende adfærdsændring. Processen bliver ikke nødvendigvis behagelig, men så længe den medfører omvæltninger der er fremtidige generationer værdige, må vi vel affinde os med at det er den pris, menneskehedens fremskridt har?


Det kan lyde barskt og navlepillende, når pandemien knapt har nået sårbare samfund som Indien, USA og store dele af Afrika, det er på ingen måde for at bagatellisere situationens alvor eller den menneskelige faktor. #ActualNews prøver dog ubeskedent at arbejde med 'lange briller' – og når man kigger sig omkring og bemærker den globale bevægelse der allerede nu forsøger at gøre corona til katalysator for noget godt, tillader jeg mig at dele en berettiget forhåbning om at de mange kommende tomrum vil blive fyldt med vision, handlekraft og vedvarende energi 💚


Med ønsket om godt helbred til alle - velkommen til nyhedsbrev #28

DenisCOVID-19

Dansk robot desinficerer 99.99%

Danske Blue Ocean Robotics' desinficerende UVD Robot indtager disse dage 2000 hospitaler i Kina, da den med sin banebrydende, selvkørende teknologi holder gange og stuer fri for smitte så personalet kan bruge tid på patienter i stedet for at gøre rent.

Statsminister rækker ud til unge

Mens visse statsledere bruger sociale medier som egoforlængende gokkesok, bruger vores statsminister influencere og børne-TV til at oplyse så hele landet kan følge med. Tak for dét 🙏

Eksemplarisk håndtering af sygdom

Taiwan, et naboland til Kina med 23 millioner indbyggere, har været blandt de bedste i verden til at håndtere COVID-19 og beskytte sine borgere - de tog nemlig ved lære af SARS i 2003 og var klar.

🔹🔺🔸 Link til ovenstående studie fandt jeg i dette imponerende skriv, der ser nærmere på hvor kritisk det er, at man som samfund handler hurtigt, hvis man pludselig står over for en epidemi (tak til @jeppejuul for tip).

LVMH laver gratis håndsprit

Det franske luksuskonglomerat Louis Vuitton Moët Hennessy har annonceret, at de indstiller parfume- og kosmetikproduktion på tre af deres store fabrikker for i stedet at producere gratis håndsprit til de franske hospitaler.

Open source corona-crowdsourcing

Denne Facebook-gruppe opfordrer ingeniører, hackere, fagpersoner og producenter til at dele erfaringer og idéer til hurtig og billig udvikling af medicinsk udstyr til håndtering af pandemien. Det her er crowdsourcing, når det er bedst. Der var 154 medlemmer da jeg joinede sidste uge - nu er der over 8.000, og du kan tro der deles!

Gamere vs. corona

I et andet eksempel på crowdsourcing opfordrer grafikkort-producenten Nvidia alverdens computerspillere til at joine en global indsats, hvor forskere bruger distribueret beregningskraft fra ledige gaming-PC'ere til tunge udregninger der skal komme corona til livs (tak til @kimdøfler for tip).

🔹🔺🔸 I jagten på en vaccine har forskere også fået hasteadgang til at udføre simuleringer på verdens kraftigste supercomputer.

Tid til borgerløn?

Andrew Yang, amerikansk præsidentkandidat indtil for nyligt, argumenterer her hvorfor corona tydeliggør behovet for borgerløn.

🔹🔺🔸 Læs også om nyeste resultater fra seneste forsøg med borgerløn i Canada.

Sang fra vindueskarme og balkoner

Italienerne har startet en global trend med nabosang under karantæne. Dejligt at se sammenhold, fællesskab og global solidaritet. Mere af dét - nu og fremover 💚

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Arbejde på afstand

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Pandemien udfordrer arbejdsmarkedet, og kræver enorm omstilling. For dem der nytænker arbejdsgange, opfinder nye måder at komme i kontakt med kunder på og ikke mindst griber det kolossale momentum som ønsket om en grøn omstilling har skabt, er der store muligheder forude. Ikke for at slå mønt på lidelse - men for at vise verden at der er nye og bedre måder at gøre tingene på.


Jeg har lavet et lille dokument om arbejde på afstand - eksempler på remote work i overført forstand og inspirerende forretningsmodeller i en meget særlig krise, hvor kontakt og nærvær frarådes på ubestemt tid. Har du fx hørt om cloud clubbing, fjern-fitness og kontaktløs levering? Hvis du finder dokumentet værdigt ville jeg sætte pris på likes, shares og tagging af relevante i dit netværk. Tak 🙏


Kæmpe kh

Denis


Foredrag | TED-talk | Børnebog | YouTube

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.