Nyhedsbrevet runder 100 udgivelser – en monumental bedrift i den positive formidlings tegn 🥳 Mange, mange TAK for at læse med! Hvis du værdsætter den visionære og opløftende formidling her i nyhedsbrevet, er det vigtigt, at du støtter op hvis du kan. Der er brug for det. Her er de bedste måder du kan støtte på pt:

  • Book et inspirationsoplæg for dine studerende, kollegaer eller ansatte og få positiv inspiration til samtale og strategi
  • Besøg ugens hovedsponsor, Cicchetti, og sig hej fra #ActualNews – så får du ekstragod service og Danmarks bedste italienske mad
  • Send nyhedsbrevet til mindst én anden – lige nu – og opfordr dem helhjertet til også at skrive sig op
  • Støt med en ugentlig donation, pt støtter 45 med i gennemsnit 15 kr (TAK)

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Tech & menneske

Innovation inden for mental health: World Economic Forum har psykedelisk terapi på deres liste over tidens 10 vigtigste nybrud inden for behandlinger af mentale lidelser. Det siger ikke så lidt om dette banebrydende felts vej ind i mainstream, når selv WEF tør skæve til stigmatiserede stoffer som psilocybin og MDMA. Læs også: Jeg bringer nyt om psykedelisk terapi ofte og med glæde, for de seneste års kliniske forsøg peger på, at vi står over for en mulig omvæltning i moderne psykiatri med store, positive konsekvenser til følge (1, 2, 3).

A.I. mod hjernekræft: Forskere ved The Institute of Cancer Research i London har med held anvendt kunstig intelligens til at udvikle en ny medicinsk behandling til børn med særligt dødelig hjernekræft. Overlevelsesraten til denne sygdom er ikke forbedret i 50 år, men algoritmen har identificeret en hidtil uprøvet kombination af medikamenter der forventes at påvirke den positivt.

Skræddersyet prævention: Et amerikansk startup arbejder på et genetisk hjemme-kit til at matche kvinder med skræddersyet hormonel prævention, der minimerer risikoen for bivirkninger som blodpropper og depression.Energi & klima

Good business: Europas største energiselskab, italienske Enel, vil fremskynde total udfasning af kul fra 2030 til 2027 og tredoble kapaciteten af vedvarende energi fra 49GW idag til 145GW i 2030. “There is no longer a trade-off between what generates business value and is good for the climate, these two objectives today are fully aligned,” udtaler selskabets direktør, Francesco Starace.

Dramatisk deroute for kul: Siden Parisaftalen i 2015 er totredjedele af samtlige planlagte kulkraftværker blevet skrinlagt, CarbonBrief bringer her en fremragende statusrapport op til COP26. Læs også: Den kinesiske præsident Xi Jinping erklærede for nyligt at Kina, verdens absolut største forbruger af kul, vil indstille finansiering af kulkraftværker i udlandet.

Thunberg er tilbage: Lige som man frygtede at pandemien ville tage pusten af klimaprotester for bestandigt har Fridays for Future afholdt en global aktion på tværs af 1.400 lokationer i ca. 90 lande den 24. september. Nogle af de største demonstrationer fandt sted i Tyskland, bl.a. i Berlin hvor Greta Thunberg talte for over 100.000 mennesker, og demonstrationerne er fortsat ugen efter med over 50.000 på gaden alene i Milano.

Harvard starter dominoeffekt: Det tog 10 års aktivistisk benarbejde at få Harvard-ledelsen til at acceptere udfasning af universitetets investeringer i fossile brændsler – men det har taget under en måned at få Boston University, University of Minnesota og MacArthur Foundation med (alene sidstnævnte har investeringer for $8 milliarder). 10 af de 20 rigeste universiteter i USA er nu bukket under for studenterpres, Yale og Princeton står for skud.

CO2-reaktor: Forskere ved University of Cincinnati arbejder på en radikal reaktor der kan omdanne kuldioxid til metan. Processen er ifølge forskerne allerede 100 gange mere effektiv end for bare 10 år siden og vil kunne anvendes til alt fra carbon capture til fremtidige rummissioner hvor astronauter skal hjem fra Mars.Mobilitet

EV-revolution: I januar 2019 var 3.9% af alle biler der trillede af samlebåndene i Tyskland eldrevne. I marts 2020 var det 6.8% og i juli 2021 er det tal steget til 21.7%. Læs også: Norge har længe været forgangsland for elektrificeringen af bilparken, og nu er hele 9 ud af 10 nye biler elbiler. Det er en fantastisk udvikling, omend denne grønne omstilling er fossilfinansieret med sort samvittighed.

Spirit of Innovation: Rolls Royce har indledt et intenst testprogram for en ny type elektrisk flymotor med den mest kraftfulde batteripakke nogensinde. Tjek videoen hvor det strømlinede, retroudseende testfly Spirit of Innovation går på vingerne for første gang (tak for tippet til Mikael Palner).

Selvkørende fragt: Fragtselskabet FedEx har indledt et pilotprojekt med selvkørende lastbiler mellem Houston og Dallas. Og hvad så? Amerikanske TuSimple gennemførte for nyligt en selvkørende levering vandmeloner fra Arizona til Oklahoma hele 10 timer hurtigere end det er muligt for et menneske. Denne udvikling kan medføre massiv teknologisk arbejdsløshed blandt chauffører, der selvfølgelig må stilles nye muligheder i udsigt. Måske ville mange endda byde udviklingen velkommen, da det ikke ligner at de stortrives, som det er.

Flyvende racerbiler: Jeg bragte et af årets mest populære indslag tilbage i #AN 91 om en kommende sportsserie i Australien for flyvende, eldrevne racerbiler. Her er en opfølgende video fra Guardian, der forklarer teknologien bag fartøjerne og hvordan man vil benytte 5G til sportsseriens kontrolsystemer.


Til sidst: Status 100

Hej 👋 Mit navn er Denis Rivin. Jeg har udgivet #ActualNews 100 gange nu, og det har givet anledning til lidt refleksion.

Vi lever i en tid hvor science fiction ugentligt forvandles til science fact, og der sker vanvittig meget positiv udvikling i vores verden, særligt på energi- og klimafronten. Her en lille potpourri over fremskridt fra den sidste måned:

1) Verdens længste 3D-printede bro er opført i Holland med 50% mindre materialebrug end normalt, 2) verdens største anlæg til at suge CO2 ud af atmosfæren er indviet på Island, 3) Mærsk har investeret $1.4 milliarder i verdens første CO2-neutrale containerskibe, 4) verdens første eldrevne, masseproducerede pickup-truck er rullet af samlebåndet i USA, 5) Volvo har fået verdens første leverance af fossilfrit stål, 6) verdens første batteridrevne godstogslokomotiv har ramt skinnerne, 7) historiens kraftigste, menneskeskabte magnetfelt har markeret et vigtigt gennembrud i arbejdet mod kommerciel fusionsenergi.

Eksponentielt mind-fuck

Det her er bogstavelig talt fra de sidste ca. 30 dage, læg mærke til hvor rekord-agtigt det hele er. Hvad siger det om verdensudviklingen, når man ser det klynget sammen på denne måde i en bouillonterning af futuristisk fremdrift? Hvordan påvirker det hvad der betragtes som good business i erhvervsliv? Hvad betyder det for dig personligt?

Det er i virkeligheden lidt et mind-fuck, er det gået op for mig, for der sker så meget i verden at de færreste kan følge med, og derfor føler de fleste, at der ikke rigtigt sker noget. Men hvis man ser på hvor meget der er sket den sidste måned bare, og så det sidste år – eller de sidste 6 år siden Parisaftalen – sammenligner det med hvor lidt der skete i årtiet op til, ganger det med eksponentielle teknologiers evne til at accelerere udvikling, og så forestiller sig det radikale potentiale bare frem mod 2030... så er der altså håb at hente. Og energi!

Håb som oprørsform

I løbet af de sidste 100 udgivelser har jeg fundet ud af at det er lige præcis det, jeg vil med #ActualNews: Jeg vil gerne tappe ind i denne energi og være med til at udbrede den ved at påvirke diskursen i samfundet positivt, så vi i langt højere grad taler om det der virker, og det vi vil, i stedet for at trippe endeløst over det der ikke virker, og hvad vi gerne vil undgå.

–Ikke for at lulle folk i søvn med gode nyheder, men for at samle alle de mennesker der er vrede og frustrerede over at der intet sker og sige HEY! Der sker faktisk rigtig meget, venner. Og det er slet ikke nok, men udviklingen er totalt i gang og tilsyneladende ustoppelig. Så lad os ikke jamre over at der sker for lidt, men i stedet fokusere på det der sker og bruge det konstruktivt som brændsel til at kræve endnu mere af vores beslutningstagere – lad os bruge håb som oprørsform!

Efter 100 udgivelser og nu med over 900 faste læsere ved jeg, at dette budskab resonerer med mange. Skål for 100 udgivelser endnu 🥂

Kæmpe kh
Denis


Støt #ActualNews

Tusind tak for at læse med ❤️ Hvis du værdsætter den visionære og opløftende formidling her i nyhedsbrevet, er det vigtigt, at du støtter op hvis du kan. Der er brug for det. Her er de bedste måder du kan støtte på pt:

  • Book et inspirationsoplæg for dine studerende, kollegaer eller ansatte og få positiv inspiration til samtale og strategi
  • Besøg ugens hovedsponsor, Cicchetti, og sig hej fra #ActualNews – så får du ekstragod service og Danmarks bedste italienske mad
  • Send nyhedsbrevet til mindst én anden – lige nu – og opfordr dem helhjertet til også at skrive sig op
  • Støt med en ugentlig donation, pt støtter 45 med i gennemsnit 15 kr (TAK)

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.