Krænkere koster på bundlinjen, hvis nogle skulle være i tvivl, og de næste 1.000 unicorn-startups kommer alle til at arbejde med grøn klimateknologi. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på verdens største enkeltstående køb af elbiler og en pagt mellem megavirksomheder om at sværge til CO2-neutral shipping.

–Nogle bemærker måske et totalt fravær af COP26-relateret indhold i nyhedsbrevet, det er et bevidst valg: Andre medier sidder fint på de foreløbige fremskridt som fx løftet om at reducere methan, løftet om at udfase fossile investeringer og løftet om at udfase kul. Lad os se hvor vi står, når klimakonferencen slutter.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Good business

Næste 1.000 unicorns: Larry Fink er direktør for verdens største kapitalforvalter, Blackrock, og han vurderer, at de næste 1.000 startups der opnår en værdi på mere end $1 milliard (såkaldte unicorns) allesammen vil arbejde med grøn klimateknologi. Se også: Larry Fink nævner samtidigt, at han ikke planlægger at udfase sine investeringer i fossile brændsler, hvilket er en af grundene til at han optræder på Guardians liste over klodens største klimaskurke. Således passer Larry også perfekt i mit personlige take på profitmaksimerende medløbere, der udgør kapitalismens afgørende akilleshæl: Tjek min TED-talk her.

Fremtidens Tesla-batteri: Panasonic har løftet sløret for næste generation lithium-batteri, der snart vil drive alverdens Teslaer. Batteriet har 5 gange mere kapacitet og vil være halvt så billige at producere som de nuværende. Og hvad så? Som det for nyligt fremgik af Elon Musks præsentation til Teslas aktionærer er denne type prisudvikling central for selskabets enigmatiske natur: Produktet bliver løbende bedre og billigere for kunden, mens indtjeningen alligevel vokser for virksomheden.

ABP vil være grøn: En af verdens største pensionskasser, hollandske ABP, medgiver, at man vil indstille investeringer i fossile brændsler og sælge sin beholdning på $15 milliarder, inkl. i hollandske Shell, inden Q1 2023.

Krænkere er bad business: Forskere ved Copenhagen Business School har undersøgt om det er godt eller dårligt for en virksomheds bundlinje at have en krænker som direktør, svaret er... JA (tak for tippet til Liselotte Lyngsø). Og hvad så? Vi er langt fra mål med fx ligestilling og sexisme i verdenssamfundet, men de målbare forbedringer der faktisk sker er vigtige at hæfte sig ved, da de bekræfter, at kampen nytter og at en udvikling er i gang. Som jeg også får nævnt i TED-talk'en lidt højere oppe: It's just not okay to be an asshole anymore.


Slow Forest Coffee er fairtrade og mere til – køb det her!

Transport

Største elbilskøb nogensinde: Biludlejningsfirmaet Hertz har foretaget det største enkeltstående køb af elbiler nogensinde: 100.000 Tesla Model 3. Ordren forventes at blive leveret inden 2023 og vil komme til at udgøre en femtedel af hele Hertz' bilpark (tak for tippet til Michael Reibel Boesen).

Luftrensende varevogn: Fortidens biler forurener luften – men fremtidens biler renser den. Mercedes er kommet med dette bud på en bæredygtig varevogn med særlige filtre der renser luften omkring den, både når den kører, og når den holder stille. Bilen består herudover så vidt muligt af genbrugsmaterialer, og bruger bl.a. sine sensorer til at rapportere huller og farlige vejforhold til vejdirektoratet.

CO2-neutral shipping: Adskillige gigaselskaber som IKEA, Amazon og Unilever har sammen forpligtet sig til udelukkende at benytte sig af CO2-neutral shipping fra 2040. Og hvad så? Dette handler ikke bare om at shipping-industrien er ansvarlig for næsten 3% af verdens drivhusgasser – det handler lige så meget om at efterspørgsel på CO2-neutrale produkter fra forbrugere som dig og mig har en totalt mærkbar effekt med genklang gennem hele forsyningskæden! Mon ikke andre snart følger i Mærsks spor med kæmpeinvesteringen i hybridskibe?

Rivian review: Man kunne læse om lanceringen af verdens første, masseproducerede eldrevne pickup-truck tilbage i #AN 99. Til den særligt interesserede er der her en grundig gennemgang af køretøjet faciliteret af den kyndige tech-anmelder Marques Brownlee, der meget tydeligt understreger elbilers potentiale til at transformere vores relation til mobilitet.


En splinterny produktkategori til æstetik i hjemmet

Natur

Sibirisk tiger tager til genmæle: Optællinger fra 1990'erne viste at der kun var 8 sibiriske tigre tilbage i hele Kina grundet krybskytteri og tab af habitat, men befolkningsantallet er nu steget til ca. 60 takket være effektive, miljøpolitiske indgreb samt åbning af reservater, heriblandt det største tigerreservat i verden.

Havskildpadder boomer: Antallet af redepladser for havskildpadder i øhavet omkring Cape Verde er steget fra 10.000 til næsten 200.000 de seneste år, om end der fortsat er mange udfordringer for arten. Stigningen tilskrives en vedvarende beskyttelsesindsats samt nye love der har gjort det ulovligt at dræbe, handle og spise skildpadderne.

Uset ugle dukker op: En helt særlig kæmpeugle, Shelley's Eagle Owl, er blevet observeret i det fri for første gang i 150 år.

Forskere vil i dialog med hvaler: En lidt atypisk historie her om et forskerhold ved Harvard University der vil bruge kunstig intelligens til at afkode kaskelothvalers komplekse sprog – og derefter tale tilbage til dem. Håbet er at direkte dialog med dyrene vil medføre en kulturel transformation, der styrker vores relation til den naturlige verden.


Til sidst: Foredrag & Fællesskål

Jeg har gjort det her én gang før tilbage i 2017, kæmpe succes, og nu sker det igen – Foredrag & Fællesskål.

Konceptet er simpelt: Jeg fortæller om GODE nyheder ude fra den store verden, og hver gang man hører noget overraskende eller noget der gør én særligt glad, så skåler man 🍻

Sådan bliver vi sammen klogere, gladere og lidt fuldere i dette interaktive, uformelle format, hvor vi ser nærmere på alt fra ambulancereddere med jetpacks til psykedelisk terapi, retsager mod klimasyndere og andre positive nyheder, der slet ikke får nok opmærksomhed ellers.

Arrangementet finder sted torsdag den 11. november kl. 19:30 på en lille bar lige ved Nørreport station i København, meld dig til her – få pladser og først til mølle!

Kæmpe kh
Denis


Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.