YEAH 😍 Året er 2022, og #ActualNews byder dig tilbage til dit yndlingsvandhul for kritisk optimisme og klimapositiv inspiration! Håber du er kommet godt og raskt ind i fremtiden?
Vi lægger året ud med et fascinerende indblik i verdens største soldrevne flygtningelejr, en ny lov i Frankrig der kræver, at bilreklamer opfordrer folk til at lade bilen stå og SpaceX' spirende planer om at rengøre atmosfæren for CO2.
Som noget nyt vil du fremover også kunne støde på nyhedskategorien gråzonefremskridt. Det er en særlig kategori for radikale nybrud, der bestemt rummer positivt potentiale, men som liiige må tages med lidt forbehold og sund skepsis. Denne uge drejer det sig fx om en selvkørende traktor og en succesfuld xenotransplantation.
–Lad mig meget gerne høre din mening: Er der plads til gråzonefremskridt i nyhedsbrevet?
Ellers er her præcis som du husker og elsker det!
Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis
Energi & klima
Rederigigant fremskynder klimamål: Verdens største containerrederi A.P. Møller-Mærsk fortsætter de gode klimatakter fra 2021 og fremskynder nu deres ambition om klimaneutralitet med et helt årti, fra 2050 til 2040! Og hvad så? Industrien er ansvarlig for næsten 3% af verdens drivhusgasser – når førende spillere udviser fremsyn og ambitiøst lederskab, smitter ambitionen utvivlsomt af på konkurrenterne. Sidste år investerede Mærsk i verdens første hybridskibe.
Soldrevet flygtningelejr: Za'atari i Jordan er verdens største soldrevne flygtningelejr – drevet af et solcelleanlæg på 12.9 MW med 40.000 solceller. Det sparer hvert år atmosfæren for 13.000 tons CO2 og koster lejren $5.5 millioner mindre, end hvis strømmen var kommet fra dieselslugende generatorer. Samtidigt giver det lejrens 80.000 indbyggere strøm mellem 12 og 16 timer dagligt, mens andre flygtningelejre typisk får mellem 10 og 11. Læs også: Selv flygtninge på flugt prioriterer nu solpaneler over andre skattede ejendele.
SpaceX carbon capture: Elon Musk kom med nogle ret Elon Musk-agtige tweets i midten af december, der erklærede, at hans rumselskab SpaceX snart vil begynde at suge CO2 ud af atmosfæren for at konvertere det til raketbrændstof. Og hvad så? Musk kan virke urealistisk med deadlines, men før eller siden får han for det meste gjort tingene eftertrykkeligt: Hvis SpaceX reelt går ind i carbon capture, kan det blive en katalysator for kommercialisering af denne essentielle teknologi, der kan vise sig at blive afgørende for vores forsøg på at undvige klimakatastrofe. Download: Paraplybegrebet for teknologier til at indfange CO2 kaldes carbon capture, storage and utilization (CCUS). Jeg har skrevet en minirapport om emnet, som du frit kan downloade her.
Klimabenægtere væk fra Wikipedia: Den engelske version af Wikipedia har over 6.3 millioner artikler og ca. 8 milliarder sidevisninger hver måned. Vi skylder alle en stille tak til hæren af frivillige redaktører, der kæmper for at holde klimabenægterne i skak.
Mobilitet
Bilreklamer skal demotivere bilkørsel: En ny lov i Frankrig kræver, at bilproducenter i fremtiden inkluderer mindst én af tre følgende opfordringer i deres reklamer: 1) Tag offentlig transport i hverdagen, 2) vælg gang eller cykling til kortere ture, 3) overvej samkørsel. Loven træder i kraft 1. marts 2022, og gælder alle medier på tryk og digitalt.
Overvældende interesse for el-pickup: Grundet overvældende interesse for den elektriske version af Fords ikoniske pickup-truck F-150 har bilproducenten hævet produktionsmålet for modellen de seneste måneder – først fra 40.000 til 80.000 og nu til 150.000 køretøjer. Og hvad så? Ford F-150 har været det mest solgte køretøj i USA hvert eneste år siden Ronald Reagan blev præsident i 1981. Interessen for den elektriske version symboliserer et skifte i forbrugeradfærd, og ikke mindst et af klimakampens vigtigste våben: Det meningsfulde alternativ til beskidte vaner.
Kæmpeguide til elcykler: Blandt andre meningsfulde alternativer til miljøbelastende mobilitet har vi elcyklen. CleanTechnica bringer her et detaljeret overblik til markedet for elcykler.
Rekordfå trafikdræbte i Danmark: En foreløbig opgørelse fra Vejdirektoratet i december 2021 viser, at der i 2021 var færre trafikdræbte i Danmark, end der på noget tidspunkt har været siden man begyndte at føre statistik i 1930. Og hvad så? Dette er til trods fra de markante lockdowns i 2020, og den eksplosive vækst i antal kørte kilometer de sidste 90 år.
Fødevarer
Kyllingefri kylling i hele USA: Fastfood-kæden KFC har eksperimenteret med kyllingefrie kyllingenuggets på udvalgte restauranter siden 2019, og de er blevet taget så godt imod af kunderne, at samtlige ca. 4000 restauranter i USA nu får dem på menuen (tak for tippet til Daria Rivin).
Lov mod plastikindpakning er trådt i kraft: Frankrig har startet året med at effektuere en lov mod plastikindpakket frugt og grønt. Og hvad så? Ca. 37% af alt frugt og grønt solgt i Frankrig i 2021 var indpakket i plastik – regeringen forventer, at der vil være 1 milliard færre stykker engangsplast i omløb fremadrettet, og der er flere stramninger i vente.
Til sidst: Gråzonefremskridt
Verdens første selvkørende traktor: John Deere har som de første i verden lanceret en 100% selvkørende traktor.
Og hvad så? Menneskehedens fremskridt er gået hånd i hånd med effektivisering af landbrug i årtusinder. Dette skridt kan åbne døren til en helt ny æra af præcisionslandbrug uden menneskelig indblanding – forhåbentlig til gavn for både menneske og miljø.
Læs også: John Deere var for nyligt centrum for en organiseret kæmpestrejke, som selskabet modvilligt bøjede sig for. Koncernen har i det hele taget oparbejdet sig et lidt usympatisk ry blandt landmænd, og der er uklarhed om ejerskab af data fra det førerløse maskineri. Måske ligger det endda i kortene at køre landmændene helt ud på et sidespor.
Succesfuld xenotransplantation: En 57-årig mand fra USA med en uhelbredelig hjertesygdom har som den første i verdenshistorien overlevet en otte timer lang xenotransplantation, hvor han fik transplanteret et genredigeret grisehjerte ind i sin egen krop.
Kontekst: Der er flere end 100.000 mennesker på venteliste til organtransplantationer alene i USA, hvoraf 17 dør dagligt, og grisen fik redigeret 10 af sine gener for at operationen kunne lade sig gøre, uden at menneskekroppen frastødte det fremmede organ.
Og hvad så? At der nu findes medicinsk teknologi som tillader dette, er intet mindre end fantastisk – og kan utvivlsomt redde menneskeliv (her mens vi går og venter på patientspecifikke organer baseret på syntetisk 3D-print). Men er det etisk forsvarligt at opfostre væsener med et bevidsthedsniveau svarende til et 3-årigt barns med henblik på at have dem gående som levende Tupperware for menneskeorganer? Og giver det overhovedet mening at studse ved etikken, når vi i forvejen forbruger 1.5 milliard af dem årligt til at stille vores umættelige trang til bacon, pølse og flæskesteg?
Spørgsmål, spørgsmål, spørgsmål... Hjertelig velkommen til 2022 – og tusind tak fordi du læser med!
Kæmpe kh
Denis