Aarhus vil som første kommune indføre CO2-afgift, det psykoaktive stof ketamin udviser forbløffende potentiale til behandling af alkoholisme og den indiske delstat Gujarat vil snolde for $80 milliarder grøn infrastruktur. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på en robotrustning til buddhister og en utrolig opdagelse i Weddellhavet ved Antarktis.

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis


Energi & klima

Grønt økosystem i Gujarat: Indiens største privatselskab, konglomeratet Reliance Industries, vil over de næste 10-15 år investere op mod $80 milliarder i grøn infrastruktur i den indiske delstat Gujarat. Pengene skal gå til et 100GW kraftværk for vedvarende energi samt opbygning af et økosystem blandt små og mellemstore virksomheder som vil arbejde med brintteknologier.

Aarhus vil indføre CO2-afgift: Aarhus kommune vil som den første kommune i Danmark indføre en CO2-afgift på kommunens fremtidige indkøb. Det vil forhåbentlig inspirere/presse regeringen og andre kommuner til også at sætte en pris på CO2-forurening. Og hvad så? CO2-afgift er et ømt, ømt punkt, for den sætter en pris på forurening – og prisen er høj, da der forurenes meget! Så hvem skal betale og yada-yada i en uendelighed, mens alt fra ungdomspartier til Elon Musk, IEA, Klimarådet og selveste paven er enige om at det er nødvendigt.

Kabelføring af genbrugsplast: Enhver moderne flyvemaskine er udstyret med et sirligt netværk af kompliceret kabelføring, der varetager maskinens intelligens og utallige funktioner. Men jo flere kabler, desto tungere fly og desto højere brændstofforbrug. Nu vil forskere i England slå to fluer med et smæk: Lettere kabler lavet af genbrugsplast (tak for tippet til Cornelius Lundsgaard). Læs også: Vidste du at piloten på dit passagerfly typisk styrer maskinen manuelt under 10 minutter af en flyvning? Autopiloten klarer resten.

Kvantebatteri på vej: Et forskerhold ved University of Adelaide har demonstreret et kvantemekanisk princip i praksis, der kaldes superabsorption. Det er ifølge forskerne en milepæl i arbejdet for at udvikle fremtidens kvantebatterier, der stik imod forventning lader hurtigere jo større de er.


Sundhed

Algoritmer opsporer blodforgiftning: Forskere ved University of British Columbia har udviklet en algoritme der kan diagnosticere blodforgiftning inden for to timer. Og hvad så? Blodforgiftning er blandt de hyppigste dødsårsager i verden – ca. hvert femte dødsfald i verden skyldes blodforgiftning på den ene eller anden måde. Problemet er, at vi med de traditionelle analysemetoder er op mod 48 timer at vurdere om en patient har blodforgiftning. I den tid stiger personens risiko for dødsfald med 7.6% for hver time, hvor patienten i mellemtiden får en række præventive antibiotika – hvilket kan medvirke til at øge resistensen over for antibiotika.

Ketamin mod alkoholisme: Der er kommet umiddelbart forbløffende resultater fra verdens første kliniske forsøg med ketamin-assisteret terapi til behandling af alkoholisme. Forsøget er foretaget af University of Exeter og inkluderede 96 mennesker delt op i fire grupper. Gruppen der fik det psykoaktive stof øgede sandsynligheden for total afholdenhed efter 180 dage med 84%, mens sandsynligheden for dødsfald blandt deltagerne faldt med 90%. Og hvad så? Mindst 390 millioner mennesker i verden lider af alkoholisme, og hvis de positive resultater holder stik i kommende, større forsøg, kan der være tale om et paradigmeskifte i behandlingen på området. Læs også: Hvis du selv eller en du kender kunne have behov/være interesseret, er et klinisk forsøg med psilocybin mod alkoholisme under opsejling i København.

Ny blodtest til diagnosticering af kræft: Forskere ved University of Oxford har udviklet verdens første blodtest, der både kan diagnosticere kræft og måle om den har spredt sig.


Tech & menneske

Virtuel terapi vokser: Den psykiatriske klinik Ieso i England lader algoritmer lytte med på virtuelle patientsamtaler for at finde mønstre i de ordvekslinger, der er mest udslagsgivende for patienters bedring, så behandleren kan genbruge dem i samtaler med nye patienter. Og hvad så? Ifølge Ieso får 62% af deres depressive patienter det bedre, sammenlignet med et landsgennemsnit på 50%, mens 73% af patienterne med angst får det bedre sammenlignet med et landsgennemsnit på 58%.

Buddhister får robotrustning til pilgrimsvandring: Forskere ved Tokyos teknologiske institut har udviklet et exoskelet med seks motorer til at assistere gangbesværede pilgrimme på deres vandring gennem Japan.


Verdensudvikling

Ligestilling i Pakistan: For første gang i Pakistans historie er en kvinde blevet udnævnt til højesteretsdommer. Ligestillingsforkæmpere hylder det som et afgørende øjeblik for landet, der vil forårsage en positiv dominoeffekt i det mandsdominerede samfund.

Queer-kommissær i Tyskland: For første gang i landets historie har Tyskland udpeget en kommissær for LGBTQ+, der skal udarbejde en national handlingsplan for ligestilling og diversitet inden for køn og seksualitet.

"Ingen kan vinde en atomkrig": Sådan har Rusland, Frankrig, USA og Kina ytret i en sjælden fællesudtalelse, og ja... lad dem endelig minde hinanden om det, højt og ofte.


Natur

Unik opdagelse i Antarktis: Havbiologer ledte efter én ting, da de sænkede et kamera 500 m. ned på Weddellhavets bund, men fandt i stedet noget helt andet: Den største koloni af ynglende fisk, videnskaben nogensinde har oplevet noget sted i verden: 60 millioner isfiske-reder spredt over et område på størrelse med 2xParis. Og hvad så? Det er dybt fascinerende, at forskere i det 21. århundrede stadig gør forbløffende opdagelser om livet på vores planet – og hvor insisterende det kan være på at overleve under selv de trangeste kår. Sidebemærkning: Jeg håber ikke de 60 millioner fiskereder med op mod 2100 æg i hver er led i en slags kommende invasion af os mennesker... dybhavsfisk kan være monstrøst gøjseren.


Har nyhedsbrevet gjort dig klogere, gladere eller mere håbefuld? Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Til sidst: Kenter-kogleri

Jeg faldt over det her klip i et kondolerende opslag i forbindelse med Kurt Thyboes død forleden måned, og det har gjort kæmpe indtryk på mig.

Mere end en hyldest til Kurt Thyboe viste klippet sig nemlig at være en sublimt fremkoglet præstation af Tommy Kenter, der på mest lunefulde vis lader sit rå talent selvantænde til Thyboes relative rædsel. Wow.

Med det vil jeg tusindtakke dig for at læse med, og ønske dig alt godt til vi læses ved igen.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.