Undersøiske drager i Færøerne, grønt lederskab i Danmark, slaraffenland af vindmøller i Skotland og temmelig toneangivende takter i Kina... Ugens nyhedsbrev er blevet en lidt tematisk verdensomrejse pakket ind i alfabetisk kronologi, hvor vi opsnuser opløftende tegn på overgang til vedvarende energi så eftertrykkeligt, at det nærmest bliver trivielt til sidst.
–Men hey :) Bare lige husk på, at intet her er trivielt, når det kommer til stykket.
Det du ser, er tegn på radikale mentalitetsændringer, science fiction-lignende vindmøller på størrelse med Eiffeltårnet og en verden der omfavner vedvarende energi med en hastighed der var utænkelig for bare få år siden.
Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis
Australien: Politikerne kunne ikke få armene ned omkring 2010, da der skulle sælges hobevis af tilladelser til minedrift i Galilee-bassinet – et område på 247.000 km2 i den australske delstat Queensland der er fyldt med kul. Men her i 2022 er der kun en enkelt mine i drift. Den opererer på 1/6 kapacitet, mens alle andre projekter er skrinlagt. Forrygende fortælling her fra The Guardian om en CO2-bombe der ikke gik af. Læs også: Jeg skrev om klimaskurke nederst i #AN 105, australske kulmilliardærer er klart på listen.
Canada: Har du nogensinde hørt om Deep Lake Water Cooling (DLWC)? Det er et relativt simpelt alternativ til air condition i bygninger, hvor man køler ned med cirkulerende vand fra bunden af en nærliggende sø. Toronto har pt installeret verdens største system af denne art, og selvom det kun drejer sig om 100 bygninger, sparer byen årligt strøm nok til 25.000 husstande. Læs også: Det leder tankerne hen på det kommende badeland i Søndervig, Nordens største, hvor man vil varme vandet op med koldt vand fra Ringkøbing. Håber det stadig er planen.
Danmark: Landets næststørste rådgivende ingeniørvirksomhed, Cowi, har taget en fremsynet beslutning om udelukkende at arbejde på projekter der bidrager til at løse klimakrisen – dvs. 100% afholdenhed fra fossil energi og klimabelastende byggerier. Kontekst: Den nye strategi skal implementeres inden for 5 år. Alene fossil energi genererer i dag en omsætning på 300-400 mio. kr. for Cowi.
Danmark: Lidt mere fra hjemlandet – det viser sig nemlig, at verdens første genanvendelige vinger til havvindmøller er blevet produceret lige her i Danmark. Det er Siemens Gamesa, der er lykkedes med at bruge en ny harpiks-teknologi i materialesammensætningen, som gør det muligt at genanvende hele vingen efter endt tjeneste (tak for tippet til Knud Anker Iversen). Læs også: Genanvendelse af vindmøllevinger har længe været en hovedpine for industrien.
Færøerne: Vidste du at Færøerne har gang i en hel del spændende klimatiltag? Læs her om eksperimenter med flyvemaskinelignende undervandsdrager, der genererer strøm fra havstrømme og tidevand, Færøernes havregnskov og en af verdens førende eksportører af atlanterhavslaks, Hiddenfjord, der har indstillet luftfragt af laks. "Salmon were never meant to fly", udtaler direktøren Atli Gregersen.
Husk at trække vejret... ind, så ud.
Kina: Interessant udmelding fra Kina, der tilsyneladende vil diktere regulatorisk at alle statsejede selskaber skal sænke deres CO2-udledning med 15-18% inden 2025, mens alle statsejede energiselskaber samme år skal have sørget for at 50% af al deres elektricitet kommer fra vedvarende energi. Læs også: Salget af elbiler i Kina steg med 154% i 2021 sammenlignet med 2020, og der forventes en yderligere fordobling i 2022 sammenlignet med 2021.
Skotland: Det tog 700 kg sprængstof at reducere Skotlands højeste fritstående bygningsværk til en bunke historisk grus, men nu er det gjort: Den 182 m. høje skorsten tilhørende kulkraftværket i Longannet, engang Europas største kulkraftværk, er revet forsvarligt ned som et symbolsk punktum for Skotlands afhængighed af kul. Læs også: Samme Skotland har netop udloddet 25GW vindkraft i et slaraffenland af et udbud til nye havvindmølleparker.
Spanien: Vindkraft har slået rekord i Spanien, og er officielt blevet den mest dominerende energikilde med 23% af den samlede produktion i 2021. Samme år steg produktionen af solenergi i øvrigt med knap 38%, så sol nu er oppe på over 8% af det samlede mix, mens vedvarende i det hele taget nu står for 46,6%.
Tjekkiet: Den tjekkiske regering har fremrykket deres ambition for total udfasning af kul med fem år, fra 2038 til 2033. Landet har pt 50% kul i sit energimix.
USA: Op mod halvdelen af al ny elektricitet i USA vil i 2022 komme fra solenergi.
Til sidst: Verdens åndedræt
Præcis ligesom da vi tog en puster midt i nyhedsbrevet, trækker vores levende planet også vejret i et afdæmpende mønster, der får det hele til at køre rundt.
Lad os derfor runde passende af med denne øjengodte af en GIF fra den Biogeokemiske Integrationsafdeling ved Max Planck-Instituttet i Tyskland, der viser vores klodes naturlige åndedræt.
Animationen illustrerer, hvordan Jorden skiftevis absorberer og udløser kulstof i en sæsonbestemt cyklus: Blomstrende vegetation og plantevækst suger CO2 ind, mens visnende vegetation lader det meste sive ud igen.
Det er derfor de få grønne områder på animationen, der aldrig visner, er så vigtige at værne om: Det er de såkaldte carbon sinks, der fortløbende optager mere CO2, end de udleder.
Det var det for denne gang, tusind tak fordi du læser med!
–Husk at støtte hvis du kan, og husk at DELE de gode nyheder med andre: På nettet, over middagsbordet eller til jobsamtalen. Tro mig, du risikerer at folk både bliver glade og imponerede, for det er stort set umuligt at opdrive denne viden i Nyhederne.
Kæmpe kh
Denis