Accellereret energiomstilling i Danmark, flydende solfarme i Sydkorea og historiens første kommunikationsimplantat til komplet paralyserede. Det er blandt emnerne denne uge, hvor du også kan blive klogere på rumbaseret solenergi, kommende indberetningskrav om klimabelastning for amerikanske virksomheder og øget diversitet til videnskabskonferencer.
–Håber alle er vel og ved godt mod derude 🙏 #ActualNews holder arbejdsferie, og udkommer næste gang fredag den 8. april.
Hjertelig velkommen til #AN 118
Denis
-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 60 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.
Energi & klima
Tegn på accellereret energiomstilling: Salling Group, der har butikker som Netto, Føtex og Bilka i Danmark, Tyskland og Polen, har udmeldt at de vil bruge 2.5 milliarder kroner på en accellereret energiomstilling frem mod 2030. Det indebærer bl.a. afvikling af gasfyr i 750 butikker (uanset restlevetid), mere energieffektive kølemøbler i 775 butikker og solceller på tagene af 570 bygninger.
Vestforbrænding fremskynder fjernvarme: Selskabets bestyrelse har besluttet at man frem mod 2030 vil bruge 6.1 milliard kroner på en storstilet udvidelse af grøn fjernvarme. Dette er endnu et stærkt signal på hvordan de seneste ugers begivenheder tilsyneladende har medført en radikal acceleration af grønne initiativer med særlig fokus på bevægelser væk fra naturgas.
Flydende solfarme: Sydkorea har søsat flere end 92.000 flydende solpaneler i formation af 17 kæmpestore blomster ovenpå et vandreservoir i provinsen Hapcheon. Den flydende solfarm genererer strøm nok til 20.000 husstande. Læs også: Thailand åbnede sidste år den største flydende solfarm i verden med 144.000 solpaneler á 2 kvadratmeter. Solfarmen fungerer samtidigt som et vandkraftværk, og den er den første ud af i alt 15 planlagte solfarme der skal flyde på ledige vandarealer i stedet for at optage agerjord eller grund til bebyggelse.
Indberetningskrav om klimabelastning: Det føderale handelsagentur i USA, Securities and Exchange Commission (SEC), er kommet med et relativt radikalt men totalt tiltrængt udspil til kommende indberetningskrav og komplet gennemsigtighed omkring amerikanske virksomheders klimabelastning og planer om reduceret udledning. Kontekst: Som så meget andet bunder tiltaget mere i kyniske kalkuler om investeringsafkast end kærlighed til kloden – men som jeg også var inde på i min TEDx har disse to ting mere tilfælles nu end nogensinde før. SECs udspil skal igennem adskillige politiske krumspring før det vedtages endeligt.
Kommerciel fusion: Forskere og startups inden for fusionsenergi oplever disse år intensiveret interesse og tilførsel af midler målrettet stærkere partnerskaber mellem offentlige og private initativer. Læs også: Hvis du interesserer dig for emnet, bringer Financial Times her en status på fusion med særlig fokus på stigende engagement fra den private sektor. Pro tip: Artikler fra Financial Times har blød paywall – følg linket, kopier artiklens overskrift, google overskriften og gå ind på artiklen derfra, så burde du kunne læse den.
Rumbaseret solenergi: Meget af det menneskeskabte hardware der suser rundt i rummet bruger allerede solenergi som primær drivkraft, og det har i årtier været på tale at bygge et større solcelleanlæg i rummet der skal skyde energi ned til Jorden som mikrobølger. Den australske astronaut Dr Paul Scully-Power mener, at tiden er ved at være inde til de første forsøg.
Ligestilling
Diversitet til videnskabskonferencer: Amerikanske forskere har set nærmere på deltagere til ingeniør- og videnskabskonferencer efter konferencerne er blevet virtuelle i kølvandet på pandemien, og de konkluderer, at der efter 2020 er kommet 253% flere kvinder og 700% flere LGBT-deltagere til.
Flere sorte erhvervsdrivende: Der er 30% flere sorte erhvervsdrivende i USA i dag, end der var før pandemien. Udviklingen er primært drevet af kvindelige iværksættere.
Kvindelig katedralvagt: Den schweiziske by Lausanne har haft en nattevagt til at våge over byen fra toppen af Lausanne-katedralen siden 1405. Den 28-årige Cassandre Berdoz er blevet den første kvinde nogensinde til at besidde posten. Læs også: Schweiz har alle dage været noget af en efternøler med ligestilling – stemmeret til kvinder i 1971 og tilladelse til at bære kvindeligt undertøj i militæret i 2021.
Sundhed
Hjerneimplantat til paralyserede: En komplet paralyseret mand er blevet i stand til at kommunikere hele sætninger ved hjælp af et hjerneimplantat. Det er første gang nogensinde at forskere er lykkedes med at aflæse et totalt paralyseret menneskes hjerneaktivitet med så høj præcision at det faktisk kan oversættes til interaktiv kommunikation. Den tyske patient har mistet sin førlighed gradvist og har siden 2017 ikke en gang kunnet bevæge øjnene. Læs også: Tre delvist paralyserede mennesker er blevet i stand til at gå igen takket været et rygmarvsimplantat, der stimulerer specifikke nerver i ryggen og i benene. Se også: The Diving Bell and the Butterfly fra 2007... se den hvis du ikke allerede har.
Implanterbare medicinfabrikker: Forskere ved Rice University arbejder på en ny type kræftbehandling med implanterbare perler, der fungerer som biologiske medicinfabrikker. Perlerne indsættes i nærheden af en tumor og vil derefter udskille målrettede angreb m0d kræftcellerne i passende dosering, indtil kræftcellerne er væk. Forskerne lykkedes at kurere mus for æggestokkræft på en uge og håbet er at begynde kliniske forsøg med mennesker senere i 2022.
Rumfart
Webb-teleskopet imponerer: Menneskehedens fremmeste rumteleskop, James Webb Space Telescope, blev opsendt den 25. december 2021. Efter det nåede sin endelige destination 1.5 million km væk fra Jorden har det brugt tiden på at justere sine 18 heksagonale spejle, og NASA har for nyligt frigivet teleskopets første testbillede af en fjern, fjern galakse. Læs også: Tilbage i februar sendte teleskopet et mindre imponerende billede hjem, mens dets syn endnu var usammenhængende. Til gengæld lykkedes det teleskopet at tage en fejlfri selfie.
Dansker skal føre Crew Dragon: Generaldirektøren for European Space Agency har annonceret at danske Andreas Mogensen har fået tildelt pilotjobbet på en SpaceX-mission som den første ikke-amerikaner nogensinde. Andreas Mogensen skal med besætning på en seks måneder lang rejse til Den Internationale Rumstation (ISS) med opsendelse i juli 2023. Læs også: Jeg skrev om det banebrydende Crew Dragon-fartøj nederst i #AN 38 da SpaceX som første private rumfartsselskab sendte mennesker til ISS i maj 2020.
Observationer fra fronten
Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i de seneste nyhedsbreve, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine, tjek fx #AN 115 og #AN 116. Dette afsnit byder på mine observationer fra denne unikke verdenskonflikt, både opløftende og nedslående, der tydeliggør dens bemærkelsesværdige natur.
Jernbanesabotage i Belarus: Ansatte i Belarus' statsejede jernbaneselskab menes at have udført adskillige sabotagehandlinger mod jernbanenettet, der vanskeliggør mobilisering af russiske soldater og materiel fra Belarus til Ukraine. Læs også: Mindst lige så interessant som de politiske sanktioner, der hagler ned over Rusland, er de civile, som fx når 20.000 havnearbejdere på tværs af 29 havne på den amerikanske vestkyst nægter at losse russiske fragtskibe.
Kommerciel ulydighed: Et stigende antal virksomheder trækker sig fra Rusland i protest mod invasionen. Men hvad hvis regionale franchiseejere nægter at nedlægge arbejdet? Det er lige nu tilfældet med Burger King, hvis 800 restauranter i Rusland forbliver operative. Læs også: Der er dukket en fastfood-kæde op i Rusland, hvis logo minder om en andens i vældig høj grad.
Absurd modstand mod modstand: Putins hysteriske undertrykkelse af forsamlingsfrihed intensiverer dagligt, nu også med eksempler på folk der anholdes for at stå med tomme skilte uden noget som helst på. Læs også: Hvis man er i tvivl om hvorfor en stor del af den russiske befolkning har en anderledes opfattelse af krigen end andre, er her én af grundene: Enhver der siger sandheden, risikerer op mod 15 års fængsel for at udbrede fake news.
Tvungen badeferie: Tankevækkende artikel her om de titusindevis af ukrainske og russiske turister der var på ferie da krigen brød, og som nu har fået forlænget deres ophold på luksusresorts i Ægypten hvor de skal gå op og ned af hinanden på ubestemt tid.
Corona i bombeskjul: Er du på noget som helst tidspunkt stødt på nogen som helst artikel i noget som helst medie der kobler corona og krigen? Ikke at de to ting har noget med hinanden at gøre – eller at jeg savner emnet... Det er bare pudsigt, at der ikke er mere fokus på det med så mange flygtninge og soldater klynget sammen i kølvandet på en pandemi. Her er den første artikel jeg er faldet over – om coronapatientens dilemma ved behov for bombeskjul.
Til sidst: Stategiske snefnug
Strategiske snefnug.
Sådan beskriver tidligere general i den britiske hær, sir Richard Barrons, den moderne europæer, der ifølge ham lever en tilværelse af utallige nemme beslutninger men historisk få svære valg.
Europæere har i en halvanden generation været relativt forskånet for voldsomme konflikter, knusende naturkatastrofer og eksistentiel utryghed: Der kommer vand ud af hanen, butikkerne er fulde af mad, og der er strøm i vores stikkontakter.
Det har ifølge generalen været med til at ophøje idéen om individet som noget centralt i samfundet og forstærket forestillingen om det frie liv som noget man har krav på. Men følelsen af medansvar til at vedligeholde og sikre friheden er ikke fulgt med. Og det er et problem.
Det hyperkomplekse netværk af bagvedliggende systemer som driver vores hverdag er langt mere skrøbelige, end vi går og tror, og de kan blive genstand for aggressioner der kollapser dem.
-Løsningen er dog ikke en eksplosiv oprustning, som den vi fx ser vores politikere brunstigt kaste sig ud i (1, 2, 3, 4, 5). Når aggressionen først er indtruffet svarer det politiske forsvarsfokus til civil hamstring af gær og toiletpapir.
Løsningen, siger generalen, er først og fremmest en mere dannet og bedre uddannet befolkning, der forstår, hvor skrøbeligt samfundet er – og kollektivt anerkender, at pligten til at vedligeholde det hviler på enhver borger, enhver virksomhed og enhver institution.
-Dette blev én af de interessante pointer jeg tog med mig fra denne samtale mellem Richard Barrons og en af mine inspirationskilder, analytikeren Azeem Azhar.
Podcasten stammer fra 2019, men er netop blevet lagt op på ny grundet Barrons' relevante indsigt i moderne krigsførsel og russisk magtstruktur – klart de 38 minutter værd.
Kæmpe kh
Denis
Tusind tak fordi du læser med – vi ses igen den 8. april!
-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 60 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.