Fossilfri forsikring, borgerret til natur, ally-shoring og Google Translate til både grisegrynt og edderkoppevibrationer. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på kvantebaserede fremskridt indenfor næstegenerations-solceller, en naturvenlig tilføjelse til Sydafrikas forfatning og den banebrydende udvikling i jagten på uendelig geotermisk energi.

Hjertelig velkommen til #AN 120
Denis


Stort tak til Simon Nygaard og ugens annoncør Wonderland, hvor du kan shoppe indretning, kunst og grafisk design i verdensklasse!

-Vil du også co-brande dig med kritisk optimisme, sublim formidling og positive budskaber i en tiltrængt tid? Så skriv til [email protected]. Nyhedsbrevet læses pt af 1024 på mail og 380 på LinkedIn.


Energi & klima

Kvantemekanisk solcellefremskridt: Forskere ved University of Toronto har haft et kvantemekanisk gennembrud med udvikling af næstegenerations, perovskitbaserede solceller der kan bringe deres fremtidige pris betragteligt ned. Hvad er det? Perovskit er et banebrydende mineral, der i fremtiden sandsynligvis vil slå silicium af pinden som det foretrukne materiale til fremstilling af solceller. En af grundene til dets positive fremtidsudsigter er, at materialet er så tyndt at det kan printes med en almindelig inkjet-printer til potentiel beklædning af alverdens ting. Læs også: Perovskit slog den seneste konverteringsrekord i april 2022.

Klimabenægtelse på Pinterest: Slut med dét. Pinterest bliver første større digitale platform i verden til at banlyse og have klare retningslinjer for klimabenægtelse på tværs af både brugerbaseret indhold og annoncering.

CO2-beregnere er talk of the town: Startups der udvikler avancerede CO2-beregnere er kommet i høj kurs for amerikanske virksomheder, der forbereder sig på kommende krav til offentliggørelse af deres udledning og klimapåvirkning. Hvad med DK? I Danmark kan man bruge alt fra Legacy til Klimakompasset, afhængig af éns branche og behov. Kontekst: Det føderale handelsagentur i USA, Securities and Exchange Commission (SEC), kom for nyligt med et relativt radikalt men totalt tiltrængt udspil til kommende indberetningskrav for amerikanske virksomheder.

Et spørgsmål om national sikkerhed: Vedvarende energi er på meget kort tid gået fra nice to have til need to have af nationalsikkerhedsmæssige årsager, og der rykkes. Storbritannien har lige nu for 86 GW havvindmøller på bedding – en stigning på 60% sammenlignet med for et år siden, og i alt otte gange mere end landets eksisterende vindkapacitet. Læs også: Samme Storbritannien undersøger pt om det kan betale sig at lade naboer til vedvarende energiinfrastruktur drage direkte nytte af naboskabet, fx i form af billigere elregninger. Lyder som et oplagt værktøj i kampen mod NIMBYisme.

Fossilfri forsikring: Verdens største genforsikringsselskab Swiss Re har vedtaget, at selskabet fra juli 2023 ikke længere vil forsikre de 10% mest udledningstunge virksomheder i verden – eller tilbyde forsikringer til nye olie- og gasprojekter, der godkendes efter 2022. Og hvad så? Det er en lidt spøjs formulering; verdens 10% mest udledningstunge virksomheder... og et forsikringsselskab af denne kaliber har sandsynligvis en vis ekspertise i at orme sig igennem juridiske smuthuller for ikke at irritere fossile yndlingskunder unødigt. Men – mange bække små gør en kæmpestor klima-å! Dette er klart endnu et vigtigt signal til fossile industrier, om at enden er inden for rækkevidde.

Portugal fremskriver klimaambition: Portugal er ikke afhængigt af russisk gas og stoppede med at importere russisk olie i 2020. I november 2021 lukkede Portugal dets sidste kulkraftværk, og nu har regeringen fremskrevet ambitionen om at basere 80% af landets energiforbrug på vedvarende fra 2030 til 2026.



Natur & miljø

Borgerret til natur: Panama er kommet på listen over lande, der abonnerer på den megaspændende bevægelse der kaldes environmental personhood. Og hvad så? Det er early days for bevægelsen, men den markerer et muligt paradigmeskifte i vores relation til den uvurderlige natur omkring os. Læs også: Lokale myndigheder i Quebec, Canada, tildelte sidste år Magpie River juridiske rettigheder på lige fod med mennesker. Det betyder i praksis, at floden anerkendes som levende væsen med ret til liv og velfærd, og at man fremadrettet kan sagsøge på dens vegne: Hvis nogle gør skade på floden og det bringes for en domstol, vil domstolen udmåle den eventuelle straf som om man havde gjort skade på en person.

Sydafrika inkluderer luft i sin forfatning: Sydafrikas Højesteret har vedtaget, at luftforurening fremover vil blive betragtet som forfatningsstridig, og at sydafrikanske borgere har ret til ren luft og et sundt miljø. Læs også: Det er sket nogenlunde samtidig med at Italien er kommet med en tilføjelse til den italienske forfatning, der dikterer at Italien skal beskytte og bevare sit miljø og biodiversitet af hensyn til fremtidige generationer.

Kæmpefisk tilbage i Amazonas: Det er lykkedes brasilianske indfødte i Amazonas at genoprette bestanden af deres gigantiske Arapaima-fisk med 425% på 11 år. Kontekst: Deni-folket genvandt retten til deres oprindelige landområde i 2003 og inddelte siden søerne og floderne i tre kategorier: Almindelig brug, kontrolleret fiskeri og totalt fiskeriforbud.


Tech & menneske

Psykedelika og kunstig intelligens: Forskere ved Harvard og SUNY University bruger kunstig intelligens til at kortlægge folks oplevelser på bevidsthedsudvidende psykedeliske stoffer for at forstå deres indvirkning på menneskehjernen og optimere deres radikale potentiale til at reducere mentale lidelser som stress, angst, depression og PTSD. Læs også: Den faste læser ved, hvor edderspændt jeg er omkring forskningsfeltet psykedelisk terapi – og hvorfor. Prøv bare at søge rundt i tidligere nyhedsbreve med søgeord som 'psykedelika' eller 'psilocybin'. Her er en Top-5 over nogle af de mest banebrydende kliniske forsøg i forskningsfeltet.

Algoritmeradiolog: EU har for første gang nogensinde godkendt brugen af et autonomt, algoritmebaseret røntgenværktøj, der kan analysere røntgenbilleder, uden at der behøver at være en radiolog til stede.



Tech & dyr

Google Translate til grisegrynt: Et internationalt forskerhold med deltagelse fra Københavns Universitet har analyseret 7414 optagelser af grisegrynt fra i alt 411 grises fulde livsforløb. Det har ført til en algoritme der som den første i verden afkoder grises emotionelle tilstand i håbet om at forbedre deres velfærd i fremtiden.

Google Translate til edderkoppevibrationer: Ifølge ledende forsker på edderkoppeprojektet Spider's Canvas, professor og ingeniør ved Massachusetts Institute of Technology Markus Buehler, lever edderkopper i et miljø af vibrerende strenge. Sammen med sit forskerhold forvandlede han i 2019 et edderkoppespind til et interaktivt musikinstrument, og nu har de genskabt det i VR i håbet om at lære edderkoppers vibrationssprog.


Nyt fra fronten

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i #AN 115 og #AN 116, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine. Dette afsnit byder på løbende observationer fra denne unikke verdenskonflikt, både opløftende og nedslående, der tydeliggør dens bemærkelsesværdige natur og kommende konsekvenser.

Smuglergods på Twitch: Den spilorienterede streamingplatform Twitch er fortsat tilgængelig i Rusland, og ukrainske gamere er gået fra at streame virtuelle drab i Counter-Strike og World of Warcraft til virkelige drab i Ukraine. For en stor del af deres russiske følgerskare er det blevet en primærkilde til viden om krigen.

Ally-shoring: Du har sandsynligvis hørt om offshoring – erhvervssporten der går ud på at tjene mere ved at flytte sin produktion til andre lande, hvor folk tjener mindre (sådan cirkus rundt regnet og kort fortalt). Men har du hørt om ally-shoring? Det er nogenlunde det samme, bare med det ekstra benspænd at den du outsourcer til også skal være en allieret af dit moderland. Sådan undgår du pludselige ophold i forsyningskæden, hvis det land du outsourcer til fx... brutalt invaderer en nabo. Begrebet har fået en vis medfart på det seneste.

Dollar på mulig dominansderoute: Vesten har gjort meget for at svække rublen, som trods enorme sanktioner måske/måske ikke klarer sig bedre end mange havde forventet. Det er svært at gøre sig klog på, men værd at bemærke, at der er en tiltagende kakofoni af hvisken i hjørnerne, som stiller spørgsmålstegn ved dollarens modstandsdygtighed over for nuværende og kommende kriser. Læs også: En af grundene kan være at USA balancerer på et ubegribeligt fundament af gæld på knap 130% af BNP.


Er du blevet klogere, gladere eller mere håbefuld af at læse #ActualNews? Jeg bliver i hvert fald klogere, gladere og mere håbefuld af at researche, skrive og dele det med dig!

-Husk at støtte hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 58 af jer der pt støtter, er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.


Til sidst: Geotermisk guldjagt

Energien i undergrunden kaldes geotermisk energi. Den stam­mer fra den varme der opstod, da kloden blev dannet for milliarder af år siden, og den fortløbende produktion af varme fra de radioaktive processer som foregår i Jordens indre.

Hvor Jordens ydre efterhånden blev kølet ned, så vi fx kan leve udenpå jordskorpen, er der altså fortsat ekstremt varmt dybt nede i undergrunden – og den varme kan i teorien bruges til at forsyne hele kloden: 0,1% af den geotermiske energi, der findes i undergrunden, kan ifølge forskerne forsyne menneskeheden med energi nok til at holde sig kørende i ca. 20 millioner år. Så... tjek ved vedvarende ✅ Og den er også miljøvenlig, for der kommer ingen drivhusgasser med op og det kræver ikke store mængder sjældne metaller at få den op, så tjek og tjek dér også ✅ ✅

Energien er alle steder, det er kun den varierende tykkelse på jordskorpen som afgør, hvor vanskeligt det er at nå ned til den.

Adskillige startups arbejder lige nu på science fiction-lignende robotarme, der kan bore så dybt som 20 km ned i undergrunden for at udvinde denne guldgrube af energi stort set hvor som helst på Jorden. Quaise, et spin-off fra Massachusetts Institute of Technology, bruger fx elektromagnetisk bølgeteknologi til at bore sig igennem stentyper i jordskorpen uden direkte kontakt.

Teknologien er oprindeligt udviklet til at superopvarme plasma i fusionsreaktorer – og den gør det muligt at bore steder, der indtil videre har været totalt utilnærmelige for traditionelle bor. Quaise vil derefter genanvende eksisterende infrastruktur, som fx nedlagte kulkraftværker, til at konvertere geotermisk energi til elektricitet, med planer om et operationelt system i industriel skala allerede i 2026.

GIF'en øverst kommer fra en anden startup, Petra, der med deres robotarm Swifty også agter at bore igennem hidtil utilgængelig geologi – og samtidigt sænke prisen på konventionelle boringer med 30-90%. Selskabet stammer fra San Fransisco, og holdet består af 75% kvinder.

Find spændende læsning om geotermisk energi og de nuværende forsøg på at udvinde den her (1, 2) – og tusind tak fordi du læser med!

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.