En levende vandverden, elbiler lavet af plastikaffald fra Stillehavet og en banebrydende vaccine mod autoimmune sygdomme. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på lyden af stjernebilleder, effekten af Fridays for Future og ikke mindst udsigten til lækrere aldring (i skæret af den billigste og mest energieffektive belysning i menneskehedens historie).

Hjertelig velkommen til #AN 145
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 111 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi, miljø & klima

Fridays for Future fylder fem: Klimaaktivisten Greta Thunberg iværksatte sin ikoniske skolestrejke for præcis fem år siden – og selvom hendes stil og klimakorstog deler vandene, er hun indiskutabelt blevet en omvandrende påmindelse om individets evne til at katalysere globale bevægelser. Læs også: Forskere ved Swiss Federal Institute of Technology Lausanne anslår, at 30% af den schweiziske befolkning tager større klimahensyn i hverdagen som direkte resultat af Fridays for Future.

Acceleration af omstilling: Et af de største energiselskaber i Tyskland, Uniper, vil bruge €8 milliarder frem mod 2030 på at accelerere sin egen transformation til en grøn spiller på energimarkedet med mål om at udfase kulkraft i 2029 og fremrykke sin klimaneutralitet fra 2050 som planlagt til 2040 i stedet. Perspektiv: Blandt de vigtigste tendenser lige nu, der både bør lindre klimaangst samt give beslutningstagere stof til eftertanke, er tendensen til at fremrykke klima-ambitioner i stedet for at udskyde dem. Jeg opremsede en opløftende håndfuld eksempler øverst i #AN 131.

Fortsat elbilsrevolution: Andelen af elbiler blandt salg af nye biler i Californien er steget fra 2% til 22% på fem år. Positive tipping points: Det positive tipping point for udbredelsen af elbiler, hvorefter udviklingen anses for irreversibelt selvforstærkende, ligger på 5%. Canada, Australien, Thailand, Ungarn og Spanien er blevet de seneste ud af i alt 23 lande der nu har passeret de 5%. Perspektiv: En undersøgelse i Californien har påvist at antallet af astmarelaterede hospitalsbesøg i et lokalsamfund falder med 3,2% for hver 20 elbiler pr 1000 indbyggere.

Vildt skæringspunkt for belysning: Udbredelsen af LED-pærer har medført et historisk skæringspunkt, hvor menneskeheden nu bruger mindre elektricitet og færre penge på belysning, selvom vi bruger flere lumen end nogensinde til at oplyse vores verden. Perspektiv: Belysning er blevet ca. 14.000 gange billigere siden middelalderen, mens lyseffektiviten er steget 1000 gange siden Oplysningstiden – og tendensen er ikke bare vestlig, men global: Mens 47% af amerikanske hjem udelukkende bruger LED-belysning i dag (i 2015 var andelen kun 4%), er hele 50% af verdens elpærer der sælges til private hushold i dag LED-pærer (i 2010 var det 1%).



Good business

Elbil lavet af plastikaffald: Den sydkoreanske bilproducent Kia har modtaget en leverance på 55 tons plastikaffald, der er opsamlet i Stillehavet af det hyperambitiøse rengøringsprojekt Ocean Cleanup. Det er den første leverance af sin art og plastikken skal indgå som delkomponenter i fremtidige elbiler. Læs også: Jeg har skrevet om Ocean Cleanup adskillige gange, senest nederst i #AN 144 da projektet havde søsat det majestætiske System 03, som forventes at rydde 90% af det fritflydende plast i Stillehavet inden 2040.

Naturvenlig genfinansiering: Det centralafrikanske land Gabon har som det første i Afrika fået tilladelse til at genfinansiere sin udlandsgæld på $500 millioner under den såkaldte blue bond-ordning, hvor noget af gælden eftergives så beløbet specifikt kan bruges på naturbevarelse – så nu er der $163 millioner på vej til havbeskyttelse af Gabons kyster. Læs også: Den største aftale af denne debt-for-nature art blev indgået tidligere i år med Ecuador.


Mineraler

Fosfat i Norge: Et norskbritisk mineselskab har opdaget en gigantilopisk fosfatbeholdning på ca. 70 milliarder tons i bjergene omkring Stavanger. Og hvad så? Fosforen, som man udvinder af fosfat, er en kerneingrediens i alt fra gødning til solceller og elbilsbatterier, og er derfor en vigtig ressource for den grønne omstilling. Fundet menes at kunne dække hele klodens fosfatbehov i ca. 50 år.

Lithium i USA: Geologer har opdaget op mod 40 millioner tons lithium inde i et amerikansk vulkankrater fra oldtiden. Det bliver i så fald den største lithiumbeholdning på kloden, ca. dobbelt så stor som den hidtil største i Bolivia. Perspektiv: Området omkring vulkanen ses som et helligt område blandt oprindelige folk. Læs også: Nyeste forskning viser, at genbrugte lithiumbatterier er præcis lige så effektive og levedygtige som nye.


Sundhed

Vaccine mod autoimmune sygdomme: Forskere ved University of Chicago har udviklet en ny type vaccine – en 'omvendt vaccine' – der bremser autoimmune sygdomme som multipel sklerose, type 1-diabetes og leddegigt. Snippet fra artikel: "A typical vaccine teaches the human immune system to recognize a virus or bacteria as an enemy that should be attacked. The new “inverse vaccine” does just the opposite: it removes the immune system’s memory of one molecule [...] We have shown that we can treat diseases like multiple sclerosis after there is already ongoing inflammation.”

MDMA mod PTSD: Verdens førende organisation for udvikling af psykedelisk terapi, MAPS, har afviklet historiens andet kliniske fase 3-forsøg med MDMA-assisteret terapi mod PTSD – og resultatet taler eget tydelige sprog: 71% af patienterne med svær posttraumatisk stresslidelse er blevet helbredt. Og hvad så? Forsøgets uanfægtelige succes forventes at medføre en godkendelse af behandlingsmetoden fra den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA allerede i 2024. Læs også: Australien er pr. 1. juli 2023 blevet det første land i verden hvor læger lovlydigt kan udskrive henvisninger på de bevidsthedsudvidende substanser MDMA og psilocybin til behandling af hhv. PTSD og depression. Jeg har skrevet om terapiformen en stor håndfuld gange, senest nederst i #AN 134.

Behandling mod livmoderhalskræft: Forskere i England har opdaget og afprøvet en kombination af lægemidler der er 'langt mere effektiv' mod livmoderhalskræft, end det bedste medikament der ellers er tilgængeligt i dag. Læs også: I en kombination af denne og ovenstående nyhed har en gruppe kræftpatienter med svær depression oplevet en markant lindring er deres depression ved hjælp af psykedelisk terapi.

Ny viden om endometriose: Forskere i Australien har som de første i verden haft held med at dyrke væv fra alle kendte typer endometriose og derved opnå indsigt i hvordan forskelligt væv reagerer på forskellige behandlinger. Og hvad så? Endometriose rammer op mod 10% af alle kvinder, og forskernes øgede forståelse for sygdommen forventes at forbedre diagnosticering og medføre mere effektive behandlinger.



Wild science

Levende vandverden: NASA har opdaget en verden 120 lysår væk fra os, der ikke bare tilsyneladende er dækket af vand, men også rummer dimethylsulfid – et molekyle kendt her fra Jorden hvor det udelukkende produceres af liv. Perspektiv: James Webb-teleskopet der er brugt til at opdage denne mulige vandverden er menneskehedens fremmeste rumteleskop. Et nyt metastudie viser at teleskopet ville kunne identificere liv på Jorden fra ca. 50 lysår væk. Læs også: Liv i rummet er et deliciously radikalt emne, som jeg følger med enorm nysgerrighed. Hvis du gik glip af mit seneste skriv om udviklingen inden for UFO-fænomenet foreslår jeg at du får det læst nederst i #AN 142. Somethin's cookin'...

Kosmisk arkæologi: Astronomer ved NANOGrav-observatoriet i USA har for første gang målt den lavfrekvente signatur af de gravitationsbølger der udløses af bevægelsen og kollisionen blandt de største fænomener i det kendte univers. Og hvad så? Forskerne beskriver disse krusninger i rumtiden som en kosmisk strubesang der kan bruges som en arkæologisk platform til at optrevle gåden om universets oprindelse. Hør også: Strubesangen her menes vist i overført forstand – men hvis du vil høre hvordan vores univers fortolkes auditivt kan jeg anbefale at tjekke NASAs fascinerende sonificering af de data vi normalt får fremvist visuelt.


Til sidst: Lækrere aldring

Synes du ældre mennesker i dag virker yngre end for årtier siden – eller virker det bare sådan på dig, hvis du synes det, fordi du selv bliver ældre?

Er vores opfattelse af alderdom gammeldags? Og hvad er alderdom overhovedet, i en alder hvor folk bliver ældre og ældre?

Forskere i Finland har nærstuderet forskellen på finner i alderen 75 til 80 for 30 år siden med finner i alderen 75 til 80 i dag – og fundet frem til følgende:

  • Samtidsfinner har 5-25% stærkere greb, 20-47% mere fleksible knæ og generelt bedre artikulation, ræsonnement og hukommelse. Og så går de 0,2-0,4 meter hurtigere i sekundet.

Studiet konkluderer i grove træk, at ældre mennesker i dag tænker og bevæger sig betydeligt 'yngre' end samme aldersgrupper i tidligere tider, mens mere kulørte magasiner herudover tilføjer, at ældre mennesker altså også er lækrere end nogensinde før.

Foryngringen af vores alderdom skyldes ifølge studiet en bred vifte af forbedrede livsvilkår der spænder over ernæring, hygiejne, sundhedsvæsen, uddannelse og arbejdsvilkår.

-Og så understreges det at når den forventede levealder stiger, hvilket den har gjort kontinuerligt i hundredevis af år, så du fx lever til 90 i stedet for 80 – så er det slet ikke ensbetydende med en møjsommelig forlængelse af den slidsomme ende. I stedet anbefales det at du ser det som en forlængelse af midten af livet, hvor du fx lige får én tur til på 50-karrusellen inden du forfremmes til 60.

I dét perspektiv er det måske slet ikke så underligt, at 71% af amerikanere på 65+ føler, at det bedste i livet fortsat ligger forude – eller at kun 35% af dem på 75+ selv opfatter sig selv som gamle.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

Mange, mange tak fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.