Der bruges $1 milliard dagligt på implementering af solenergi, og IEA forventer nu, at den globale CO2-udledning fra energisektoren måske peaker allerede i år; allersenest i 2025 – hvilket er 15 år tidligere end organisationen troede i 2019. Det er en af nyhederne fra ugens nyhedsbrev, som du virkelig bør dele med folk der savner klimahandling!

-Og nu du flasher din viden til frokoster og middagsselskaber, så fortæl også hvordan salget af elmotorcykler boomer i Indien, at forskere i Australien har opfundet et hidtil utænkeligt mikroskop og til dessert kan du som mic drop fortælle om elbilens historie: Se hvor mange af de fem fun-facts nederst du kendte i forvejen?

Hjertelig velkommen til #AN 148
Denis

Sidste udkald: Kom på Bobuska den 9. november kl. 19. og få genopfrisket alle de fantastiske fremskridt der er sket i årets løb! Jeg kalder formatet Foredrag og Fællesskål og konceptet er simpelt: Hver gang du hører noget opløftende eller overraskende, så skåler du 🍺 Skriv dig op HER.

Energi, miljø & klima

Ufattelig acceleration: Det Internationale Energiagentur (IEA) har udgivet årets flagskibspublikation World Energy Outlook. Agenturet konkluderer, at der nu bruges $1 milliard på implementering af soleenergi på verdensplan – dagligt! – og at det er blandt årsagerne til massive fremskrivninger sammenlignet med agenturets egne analyser sidste år. Eksempler: 1) Det globale forbrug af fossile brændsler forventes at peake i 2025, ikke i 2027 som forventet sidste år. 2) Det globale forbrug af både kul, olie og gas forventes at peake før 2030 (totalt urealistisk forventning for bare to år siden). 3) Der forventes 69% mere solcellekapacitet i verden i 2050. 4) Der forventes 20% flere elbiler på vejene i 2030. Svært at tro på? Ifølge Ember har flere end 100 lande i verden allerede toppet deres CO2-udledning i energisektoren – for mindst fem år siden.

Kulkatastrofe afværget: Sidste år flød nyhedsmedier over af berettiget frygt for at EU ville genantænde den globale kulkatastrofe ved at kompensere for manglende gasimport fra Rusland med kulimport. Medierne har været noget mere fåmælte omkring det faktum, at det ikke bare ikke skete – men at EU i første halvår af 2023 endda har haft det laveste forbrug af kulkraft siden år 2000. Ifølge artiklen fra Washington Post følger selv Kina tilsyneladende samme trend, omend i langt større skala. Og hvad så? Kul er fortsat den største klimaskurk i verden; ansvarlig for ca. 40% af den årlige globale CO2-udledning.

Rapporteringskrav: Den amerikanske delstat Californien har vedtaget en særlov for de 5300 selskaber der hver især omsætter for mindst $1 milliard årligt. Loven kræver, at selskaberne både skal redegøre for deres direkte og indirekte udledning af drivhusgasser. Læs også: Miljøforkæmpere og oprindelige folk i delstaterne Californien og Oregon har sat sig for at genoprette bredderne af den 411 km lange Klamath-flod efter en historisk afgørelse i 2022 om at fjerne flodens fire dæmninger. Det vil de gøre ved at plante 19 milliarder frø fra 96 forskellige plantearter.


Sundhed

Genterapi mod døvhed: Forskere fra USA, Frankrig og Storbritannien har indledt verdens første kliniske forsøg med en særlig genterapi til børn der lider af auditiv neuropati; en pt uhelbredelig sygdom hvor det indre øre hæmmer lyd i at nå videre til hjernen. Læs også: Operahuset Lyric i Chicago tilbyder som det første i verden teknologien SoundShirt til døve og hørehæmmede, så de får mere ud af operahusets opsætninger.

Forbedret kræftbehandling: Forskere ved University College London har afviklet et klinisk fase 3-forsøg der verificerer, at en ny kombination af eksisterende behandlingsformer mod livmoderhalskræft reducerer risikoen for død eller tilbagevenden af kræft. Snippet fra artikel: "After five years, 80% of those who received IC plus CRT were alive and 73% had not seen their cancer return or spread. In the standard treatment group, 72% were alive and 64% had not seen their cancer return or spread [...] This is the biggest improvement in outcome in this disease in over 20 years." Læs også: 0% af alle kvinder i Norge der fik en HPV-vaccine i 2009 har udviklet livmoderhalskræft siden.

Hiv-fremskridt: Kongeriget Eswatini har nået sit 95-95-95 mål for hiv-smitte hele 10 år før tid. Hvad er 95-95-95? Det er FN's globale målsætning for hiv-smitte i verden, hvor 95% af alle hiv-positive skal diagnosticeres, 95% af dém skal være i behandling og 95% af dem der er i behandling skal ikke længere have målbart virus i blodet – alt sammen inden 2030. Hvad er Eswatini? Det er okay, jeg vidste det heller ikke: Eswatini, også stavet eSwatini, er det lille enevælde på grænsen mellem Sydafrika og Mozambique der indtil 2018 hed Swaziland.


Mobilitet

Olie i dødsspiral: Fascinerende nyhed her fra Electrek om den stejle nedgang i forbruget af motorbrændstof i Norge der ifølge artiklen viser glimt af olieindustriens fremtid. Hvorfor Norge? Salget af benzin- og dieselbiler i Norge er faldet med mindst 90% siden 2010 – endda i så høj en grad at VW fra december 2023 frivilligt indstiller salg af fossildrevne køretøjer i landet. Læs også: Oslo forventer at kunne bryste sig af en 100% udledningsfri buspark fra december 2023 – hele fire år tidligere end det egentlig var planen.

Elektrificering af to- og trehjulede: Salget af eldrevne to- og trehjulede køretøjer i Indien er steget med 53% det seneste år – til trods for udfasning af fordelagtige subsidier. Læs også: Indonesien har øremærket $455 millioner til at subsidiere elmotorcykler frem mod 2025 (der er pt ca. 125 millioner motorcykler i landet). Perspektiv: Snakken falder oftest på personbiler og tung transport, når man taler Grøn Omstilling. Men denne artikel redegør for, hvorfor olieselskaber med rigtig god grund holder særligt øje med elektrificeringen af de to- og trehjulede.

Rivian Rebelle Rally: Den elektriske pickup-truck Rivian R1T er blevet det første eldrevne køretøj til at vinde det længste og mest strabadserende off-road-rally i USA. Se også: Man kunne læse om lanceringen af denne verdens første, masseproducerede eldrevne pickup-truck tilbage i #AN 99 – men til den særligt nysgerrige anbefaler jeg en mere grundig gennemgang af køretøjet, fx som her hvor den kyndige tech-anmelder Marques Brownlee meget tydeligt redegør for elbilers potentiale til at transformere vores relation til mobilitet i det hele taget.


Wild science

Ubrydelig barriere brudt: Forskere fra University of Sydney har udviklet en innovativ superlinse-teknik, der overvinder den såkaldte 'diffraktionsgrænse', hvilket gør det muligt at se objekter fire gange mindre end hvad moderne mikroskoper tidligere har kunnet opnå. Og hvad så? Blandt mulige anvendelser tæller: 1) Forbedret optisk mikroskopi til fx diagnostik, 2) ikke-destruktiv analyse af integritet i mikrochips og 3) afsløring af skjulte lag i kunstværker.

Lys bøjet af lyd: Et internationalt forskerhold er for første gang nogensinde lykkedes med at bøje lys ved brug af lyd. Hvordan? Forskerne skabte et usynligt gitter som kunne reflektere en kraftig laserstråle ved at modulere luften foran strålen med lydbølger. Snippet fra artikel: "The potential of contactless control of light and its extension to other applications can currently only be imagined [...] Modern optics is based almost exclusively on the interaction of light with solid matter. Our approach opens up a completely new direction.”

Qubit milepæl: Det amerikanske startup Atom Computing er som det første selskab i verden lykkedes med at udvikle en kvantecomputer med en beregningskraft på over 1000 qubits (tak for tippet til Märtha Rehnberg). Hvad er det? En afgørende forskel på en klassisk computer og en kvantecomputer er måden de opnår deres beregningskraft på: Hvor en almindelig computer vokser med antallet af bits i transistoren, der enten kan være 0 eller 1 på et givent tidspunkt, er regnekraften i en kvantecomputer baseret på kvantebits (kaldet qubits) der både kan være 0 og 1 på samme tid. Det betyder, at en kvantecomputers beregningskraft stiger eksponentielt for hver kvantebit man tilføjer. Bonusinfo: Hvor de største kvantecomputere fra fx IBM og Google bruger superledende ledninger til deres qubits, er Atom Computing gået en anden vej med neutrale atomer der er fanget af lasere i et 2-dimensionelt gitter. Her er de fem mest udbredte metoder til quantum computing.


Til sidst: Gamle elbiler

Reklame for Baker Electrics, 1910

Vidste du... at da den 25. præsident af USA, William McKinley, blev skudt i 1901 – så blev han fragtet til hospitalet i en eldrevet ambulance?

Vidste du at det første menneskeskabte fartøj der rejste hurtigere end 100 km/t var en belgisk elbil – i 1899?

Vidste du at Henry Fords hustru, Clara Ford, foretrak at køre elbil – og at den tidligste markedsføring af elbiler netop var målrettet kvinder grundet køretøjernes overlegne simplicitet, støjsvaghed og renhed?

Vidste du at den primære måde at bringe mælk ud på i 1930'ernes England var i eldrevne varevogne?

Og vidste du at det første eldrevne lokomotiv allerede blev bygget i Skotland i 1837, mens verdens første elbåd havde plads til 14 passagerer og blev søsat to år senere i Sankt Petersborg?

-Mange af os går og tror, at elbiler er et højteknologisk vidunder fra det 21. århundrede. Men i virkeligheden så vores formødre og forfædre lyset helt tilbage i begyndelsen af 1800-tallet.

Omkring år 1900 var eldrevet fremdrift både en kommerciel succes og det bæredygtige alternativ til de støjende, svinende, spruttende og langt mere komplicerede forbrændingsmotorer.

Men pludselig ebbede den grønne teknologi ud... Gad vide hvad i alverden der forårsagede dét kursskifte?

-Det kan du med lige dele vemod og begejstring læse om i denne skønne artikel fra The Guardian, der sætter spot på fortidens fremskridt – og hvis du vil et spadestik dybere kan du fx læse denne eller se dokumentaren Who Killed The Electric Car?


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
TAK til Barbara Christensen for at hjælpe med markedsføring.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.