En skelsættende kendelse ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, et springbræt til en modgift der kan neutralisere enhver slangegift og Ferrari-lignende ventetider på nye elbiler. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på verdens første fuldautomatiske gigtrobot, en ny måde at ophæve tyngdekraft på – og ikke mindst tankerne i hovedet på skaberen af #ActualNews (mig).

Hjertelig velkommen til #AN 157
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så overvej at booke mig til foredrag og husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 125 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi, miljø & klima

Powerful præcedens: Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg har givet 2400 ældre kvinder fra Schweiz medhold i deres anklage af staten – at politisk fedtspilleri og manglende klimahandling har krænket kvindernes ret til en fredfyldt fremtid, da de er særligt sårbare over for hedebølger forårsaget af klimaforandringer. Og hvad så? Det er den første klimaretssag nogensinde behandlet af menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg og den første kendelse af sin art fra en overnational domstol. Kendelsen fastslår at det er en menneskeret at blive beskyttet af sin stat mod alvorlige negative virkninger af klimaforandringer – og den forventes at skabe betydelig præcedens for lignende sager i og udenfor Europa. Læs også: Forskere ved Swiss Federal Institute of Technology Lausanne anslår, at 30% af den schweiziske befolkning tager større klimahensyn i hverdagen som direkte resultat af Greta Thunbergs bevægelse Fridays for Future.

Grønvasket gris: Der har også været afgørelse i den første danske klimaretssag nogensinde: Vestre Landsret har fundet Danish Crown skyldig i at have overtrådt markedsføringsloven qua greenwashing. Koncernen har lagt sig fladt ned. Perspektiv: Kendelsen kommer på baggrund af den dugfriske europæiske lovgivning fra januar 2024 der slår hårdt ned på grønvask. Læs også: 1) En hollandsk domstol har fundet flyselskabet KLM skyldig i vildledende grøn markedsføring, 2) delstaten New York sagsøger lige nu verdens største kødproducent for samme og 3) toogtyve brands der er afsløret i greenwashing i 2023. Er dit yndlingsbrand iblandt dem?

Acceleration: Slovakiets sidste kulkraftværk er lukket seks år før tid. Man troede først det ville kunne lade sig gøre i 2030, men pludselig bliver det umulige muligt allerede nu. Og hvad så? Blandt de vigtigste tendenser lige nu, der både bør lindre klimaangst og give beslutningstagere stof til eftertanke, er tendensen til at fremrykke klimaambitioner i stedet for at udskyde dem. Bevæggrunden til klimahandling er kort sagt ved at skifte fra skyld til FOMO, og udviklingen overhaler på godt og ondt vores fatteevne. Jeg opremsede en opløftende håndfuld eksempler øverst i #AN 131.


Sundhed

Gigtrobotten Arthur: Svendborg Sygehus har som det første hospital i verden taget den fuldautomatiske gigtrobot, Arthur, i daglig brug. Robotten er udviklet af forskere i Danmark med henblik på at scanne for leddegigt og finde gigtbetændelse; en avanceret undersøgelse som kun specialuddannede gigtlæger har udført hidtil. Og hvad så? Ifølge Gigtforeningen har cirka 700.000 danskere fået konstateret en gigtsygdom. Robotten, der er den første af sin art i verden, forventes at accelerere behandlinger og skære ned på ventelister.

Udvikling af universel slangemodgift: Forskere ved Liverpool School of Tropical Medicine har udviklet et syntetisk antistof, der er effektivt mod neurotoksiner i mange slangegifte verden over. Antistoffet ses som et betydeligt skridt nærmere en universel modgift, der kan neutralisere virkningerne af enhver slangegift. Og hvad så? Traditionelle modgifte er arts-specifikke og kan forårsage alvorlige bivirkninger. Giftige slangebid dræber op mod 138.000 mennesker om året, mens flere end 400.000 får permanente mén.

Vibration mod kræft: Forskere ved Rice University i USA har i samarbejde med andre universiteter udviklet en ny metode til at dræbe cancerceller ved at vibrere dem i stykker med infrarødt lys. Metoden er pt kun testet på mus, hvor den til gengæld har dræbt 99% af cancercellerne i en tumor. Snippet fra artikel: "This study is about a different way to treat cancer using mechanical forces at the molecular scale," udtaler studiets hovedforfatter Ciceron Ayala-Orozco.


Mobilitet

El-rickshaws: Længe før den første Tesla har ramt Indiens veje er elektrificeringen i fuld gang, anført af 1,73 millioner elektriske rickshaws. Og hvad så? Snakken falder oftest på personbiler og tung transport, når man taler Grøn Omstilling og efterspørgsel på benzin og diesel. Men her er en rigtig interessant artikel, der redegør for hvorfor olieselskaber holder særligt øje med elektrificeringen af de to- og trehjulede.

Ferrari-lignende ventetider: Medierne har haft travlt med at rapportere om en opbremsning i salget af elbiler. Ligner nu det går helt fint hos BMW, og hos Volvo taler man om Ferrari-lignende ventetider på de nye modeller. Læs også: Vidste du at det første menneskeskabte fartøj der rejste hurtigere end 100 km/t var en belgisk elbil – i 1899 – og at Henry Fords hustru, Clara Ford, foretrak at køre elbil? Det skrev jeg om nederst i #AN 148.

GPS-harpuner: Politiet i adskillige amerikanske delstater er begyndt at udstyre fronten af politibiler med små GPS-harpuner der kan skydes mod flugtbiler for at undgå livsfarlige biljagter gennem byen. Læs også: Flere end 1,8 millioner amerikanske personbiler har fået adgang til en eksperimental cloud-løsning, så bilens navigationssystem varsler om udrykningskøretøjer der nærmer sig op mod 30 sekunder før. Alene i USA er der ca. 6500 årlige kollisioner bare med ambulancer, 35% af dem med dødelig udgang – systemet forventes at reducere antallet af kollisioner med udrykningskøretøjer med op mod 90%.


Wild science

Anti-tyngdekraft: Forskere ved DTU med professor Rasmus Bjørk i spidsen har efterprøvet og bekræftet et tyrkisk studie fra 2021 der viste en ny måde at ophæve tyngdekraft på ved hjælp af magnetisk levitation. Metoden udfordrer klassisk fysik og har ifølge forskerne potentiale til at forbedre eksisterende teknologier som levitationsteknologi og robotteknologi markant. Status på robotteknologi: Apropos, hvordan går det så egentlig med udviklingen af vores fremtidige robot overlords? Det går fortræffeligt, tak – her er en menneskestyret robotarm der kan skrælle et råt vagtelæg uden at bryde hinden og her er den splinternyeste version af min årelange fascination; robotten Atlas fra Boston Dynamics. Kombiner de to med seneste udviklingen inden for AI, spol fem år frem og vi er kørende.

Talesprog otte gange ældre: En britisk arkæolog ved University of Reading mener at have fundet beviser for at mennesket udviklede talesprog for 1,6 millioner år siden – 1,4 millioner år tidligere end hidtil antaget. Perspektiv: Stuff just keeps on getting older – dette ordspil bruges i arkæologiske kredse til at beskrive hvordan 1) alting åbenlyst bliver ældre jo mere tid der går, men også 2) at jo flere teknologier vi har til at optrevle fortidens mysterier med desto ældre bliver de ting vi finder.


Til sidst: Her er jeg

Hej med dig – her er jeg 👋

Der er kommet mange nye abonnenter til – velkommen – og jeg har længe gerne villet skrive en ordentlig præsentation af mig selv, så alle får en bedre føling med hvem det egentlig er der sidder bag tasterne af dette vidunderlige nyhedsbrev.

Men... det blev heller ikke lige i dag, jeg fik det gjort.

Til gengæld har søde, sjove og dygtige Rikke Collin fra platformen 10er interviewet mig til deres nye podcast.

Det er der kommet 39 gode minutter ud af, og jeg vil klart opfordre dig til at høre podcasten hvis du er nysgerrig på nyhedsbrevets tilblivelse og de mange, mange tanker jeg gør mig i min research og publikation af #ActualNews.

-Det allerførste man hører mig sige er ikke så pæn en ting at sige... og måske er det derfor vi aldrig taler om det, men ikke desto mindre er det virkelig interessant. Studiet jeg refererer til er dette.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.