Legendarisk nyhedsbrev... Ærlig talt. Læs om verdens første pille mod fødselsdepression, farmfluencere i Vietnam, Crohns og colitis' hellige gral, verdens første telekirurgiske kræftbehandling på 8000 kilometers afstand og ikke mindst en global fremgang for hvaler.

Vil du have mere?

Hvad med verdens største vink med en grøn vognstang? Eller en udryddelsestruet los der er taget af listen over udryddelsestruede arter? Eller hvad med det faktum at de syv største solenergiselskaber nu giver mere energi til verden end de syv største olieselskaber – at elbiler nu er billigere end fossilbiler i USA – eller at jeg om lidt udgiver en splinterny podcastserie sammen med überseje Third Ear?

Halvårets sidste nyhedsbrev har det hele :)

Hjertelig velkommen til #AN 161
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 149 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi & klima

Sol over olie: Ifølge en ny opgørelse fra Bloomberg bidrager de syv største solenergiselskaber nu med mere energi til verden end de syv største olieselskaber. Regnestykket er kompliceret, men udviklingen er ikke til at tage fejl af. Perspektiv: Du har nok hørt om Exxon, Chevron, Shell og alle de andre fede typer. Men har du nogensinde hørt om Tongwei, GCL, Xinte Energy, Longi Green, Trina Solar, JA Solar og Jinko Solar? Det er de syv solselskaber artiklen omhandler – og de er alle kinesiske. Det siger noget om en hel del. Hav det bl.a. in mente når vestlige ledere sætter Kina i et unuanceret dårligt lys – og når danske politikere bliver ved med at give tåbelige tilladelser til nye oliefelter.

Verdens største solfarm: Verdens største solcellefarm er taget i brug. Den ligger (selvfølgelig) i Kina, har et areal svarende til New York City og leverer strøm nok til at holde hele Los Angeles eller hele Luxembourg kørende. Læs også: Den kinesiske CO2-udledning faldt med 3% i marts 2024 og det velansete analyseinstitut Carbon Brief vurderer at landets CO2-udledning sandsynligvis er peaket i 2023. Udledningen er nu i en strukturelt nedadgående spiral.

Acceleration af udfasning: Kulforbruget i Grækenland er faldet til et historisk lavpunkt og regeringen har besluttet sig for at fremskynde udfasningen af kulkraft med to år – fra 2028 til 2026. Mere acceleration: Slovakiets sidste kulkraftværk er lukket seks år før tid, globale investeringer i grøn energi og infrastruktur er fordoblet på et år, og Oslo har elektrificeret hele sin buspark fire år tidligere end planlagt.

Transmissionsboost: Norske Heimdall Power har udviklet en sensorteknologi til højspændingsledninger, der gør eksisterende transmissionsnet i stand til at føre op mod 40% mere strøm. De første 52 eksemplarer af den nye teknologi er nu installeret i den amerikanske delstat Minnesota. Hvordan? Sensorerne er lette kugler på størrelse med en fodbold. De kan monteres af en drone på under to minutter og derfra overvåge fx temperatur, strømstyrke og isdannelse i realtime, så operatører kan justere baseret på data i stedet for gætværk.

Opløftende opfattelseskløft: Vi runder energi og klima af med verdens største vink med en grøn vognstang: Ifølge en rundspørge blandt 130.000 mennesker fordelt over 125 lande ønsker hele 90% af verdensbefolkningen at deres regeringer skal gøre mere for at bekæmpe klimaforandringer – og ikke nok med det: 70% af alle er endda villige til selv at donere én procent af deres indkomst for at hjælpe med det. Hvorfor kløft? Fordi blandt de 70% der er villige til at spæde i er det kun 43% der tror at andre også er villige til det. Her er en anden kløft: Vold, indbrud og biltyveri i UK er næsten 90% lavere i dag end i 1990'erne, men 78% af befolkningen tror kriminaliteten er stigende. Hvorfor så mange kløfter? Blandt andet, men nok primært, fordi medier bruger frygt til at fastholde folks fokus, og politikere bruger frygt for at få stemmer.


Natur & miljø

Global fremgang for hvaler: 1) Der er talt over 50.000 finhvaler i Det Sydlige Ishav ved Antarktis; tre gange flere end forskere havde turdet håbe på. 2) Blåhvaler er set ved Seychellerne for første gang i årtier. 3) Forskere glædes over at bestanden af blåhvaler ved Antarktis har stabiliseret sig efter århundreders industriel rovdrift. 4) Sejhvalen er efter 100 års fravær vendt tilbage til Patagoniens kyst i Argentina.

Udryddelsestruet los reddet: Den iberiske los var et knurhår fra udryddelse i 2002 hvor den globale bestand var nede på 94. Men efter 20 års aktiv bevaringsindsats er arten netop fjernet fra listen over udryddelsestruede dyr. Bestanden er nu på mindst 2000 individer. Læs også: Tjek min særudgave af nyhedsbrevet fra august 2023 med fokus på reddede dyr og rewilding.

Naturbevarelse virker: Apropos bevaringsindsats... de virker. Biologer ved University of Oxford har brugt 10 år på at nærstudere resultater fra 186 forskellige studier omkring naturbevarelse; det første globale metastudie af sin art. Deres konklusion er klar: Når først man sætter ind over for biodiversitetstab, så har det stor positiv effekt. Perfekt eksempel: Siden de kinesiske myndigheder indførte et fiskeriforbud på den 6300 km lange Yangtze-flod i 2021 er fiskebestanden steget med 25,6% bare her tre år senere.

Farmfluencere: En ny bølge af bæredygtigt landbrug skyller ind over Vietnam takket være et officielt program, hvor risbønder motiverer andre risbønder til at tage miljøvenlige dyrkningsmetoder i brug – fx kompostering i stedet for afbrænding og innovativ reduktion af vandforbrug. Og hvad så? Flere end 1600 risbønder været igennem programmet nu, og der måles markant mindre luftforurening, vandspild og forbedret jordsundhed. Ca. 15% af Vietnams drivhusgasser kommer fra risdyrkning.


Sundhed

Behandling af Crohns og colitis: Forskere ved Francis Crick Institute i London har opdaget en hidtil ukendt hovedårsag til de to inflammatoriske tarmsygdomme Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa (IBD) – noget forskerne selv betegner som disse sygdommes hellige gral. Og hvad så? Op mod syv millioner mennesker lider af IBD på verdensplan. Ifølge forskerne er det fantastiske ved opdagelsen at eksisterende lægemidler kan modificeres til at behandle sygdommene langt mere effektivt. De forventer nu kliniske menneskeforsøg inden for få år.

Pille mod fødselsdepression: Verdens første pille mod fødselsdepression har været tilgængelig på det amerikanske marked siden august måned og den har vist sig at lindre lav energi, depression og dyb fortvivlelse inden for tre dage. Og hvad så? Fødselsdepression forekommer hos ca. 11% kvinder og 8% mænd. Tidligere har patienter været begrænset til intravenøse behandlinger eller langsomtvirkende antidepressiva.

Fjernfjernelse af prostata: Et kinesisk lægehold har gennemført en vellykket operation på en kræftpatient. Og hvad så? Patienten befandt sig i Beijing, mens kirurgen befandt sig 8000 km væk i Rom. Det er verdens første transkontinentale fjernelse af prostata og operationen lod sig gøre ved et telekirurgisk indgreb, hvor menneskelægen fjernstyrede en kirurgisk robotarm på et 5G-netværk med ekstremt lav latenstid.


Mobilitet

Milepæl i prisudvikling: Det amerikanske bilmarked har nået en milepæl, hvor prisen på en gennemsnitlig (langtrækkende) elbil for første gang nogensinde er faldet til under prisen på en gennemsnitlig fossilbil. Og hvad så? Du ville være blevet grinet ud af lokalet hvis du havde spået det som en sandsynlighed for bare 10 år siden. Forbrugere har nu fået et meningsfuldt alternativ der gør elbiler til det naturlige valg. Perspektiv: Ifølge en ny rapport fra InfluenceMap bruger de fleste bilproducenter stadig enorme ressourcer på at modarbejde grøn omstilling – de japanske er åbenbart værst.

Elboom i Nepal: Men elbiler i USA og Europa kan jo være lige meget, når resten af verden stadig kører på diesel. Sådan afbrød en fra publikum mig under et nyligt foredrag – men nej, elbilssalget boomer fx i Nepal. Hvorfor? Netop fordi det er blevet det meningsfulde alternativ, ikke bare privatøkonomisk, men også folkesundhedsmæssigt: Den nepalesiske regering har sænket importafgiften på elbiler primært for at sænke luftforeningen i landet. Perspektiv: En undersøgelse i Californien har påvist at antallet af astmarelaterede hospitalsbesøg i et lokalsamfund falder med 3,2% for hver 20 elbiler pr 1000 indbyggere.

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 149 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Til sidst: 2049

Illustration: Miriam Nielsen, Third Ear

Om lidt sker der noget fantastisk.

Den 16. juli udgiver det hæderkronede produktionsselskab Third Ear en splinterny serie om grøn omstilling og klimahandling – og jeg er din kritisk optimistiske vært!

I hvert afsnit møder vi en person der arbejder på at få os alle helskindet igennem klimakrisen. Vi hører hvad personen arbejder for/på/med i dag; hvad der driver dem – og så tager vi personen på en mental fremtidsrejse, hvor de forestiller sig et år 2049 hvor det de arbejder på i dag er lykkedes og blevet til virkelighed.

Vi har arbejdet på serien siden februar og der kommer 25 afsnit i alt fordelt over tre sæsoner.

Til at begynde med udgiver vi den første sæson bestående af otte afsnit, nogle af dem endda i samarbejde med Zetland.

De første otte afsnit bliver disse:

1. Afsnit – Søren og fusionskraftværket: Fusionsfysiker Søren Bang Korsholm tager os med til en fremtid med grænseløs grøn energi.

2. Afsnit – Theresa og demokratimotoren: Folketingspolitiker og ph.d. i statskundskab Theresa Scavenius tager os med til et 2049 med en bæredygtig kultur på Christiansborg.

3. Afsnit – Minik og gletsjermelet: Geolog Minik Rosing vil forvandle grønlandsk gletsjermel til fremtidens CO2-støvsuger.

4. Afsnit – Ida og AI: Journalist og fellow ved Syddansk Universitet Ida Ebbensgaard tager os med til en fremtid med en transformeret klimajournalistik.

5. Afsnit – Timi og ålegræsset: Vejle Fjord er død ved kvælning, men havbiolog Timi Banke er allerede i fuld gang med at genoplive den.

6. Afsnit – Gry og det sanselige samfund: Kunstnerisk leder og ph.d. Gry Worre Hallberg inviterer os med til en fremtidig version af Hedehusene hvor æstetik og sanselighed har overvundet økonomisk rationalitet.

7. Afsnit – Anders og superlederkablerne: 75.000 km europæiske elkabler skal gøres klar til massive mængder vedvarende energi – og ph.d. i anvendt superledning Anders C. Wulff ved præcis hvad der skal til.

8. Afsnit – Særudgave: Vores podcastserie har sit helt eget advisory board hvis opgave er at hjælpe os med at holde benene på jorden og give indholdet ekstra validitet. De tre medlemmer i advisory boardet er: Jens Hesselbjerg Christensen, Cecilie Rubow og Lars A. Engberg. Hver sæson afsluttes med en samtale med én af dem, hvor vi sammen reflekterer over det forgangne indhold og tager dem på deres helt egen fremtidsrejse. Sæson 1 afsluttes i selskab med klimaprofessor, IPCC-forfatter og vinder af Nobels fredspris, Jens Hesselberg Christensen.


Det er en underdrivelse at sige at jeg glæder mig til at dele serien med jer... Hold kæft, hvor jeg glæder mig!

Jeg skal nok sende en reminder, når vi rammer datoen, men her er en heads-up.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.