Verdens største varmepumpe, den mest skelsættende klimaretssag i hele Asien og juridisk personstatus til brasilianske bølger. Det er blandt nyhederne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på en kunstig intelligens til bekæmpelse af konspirationsteorier, en kæmpe nationalpark der er fjernet fra listen over truet verdensarv og ikke mindst en banebrydende omend sketchy anvendelse af et farvestof du normalt kender fra fredagsslik.

Hjertelig velkommen til #AN 166
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel: De 148 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi & klima

Powerful præcedens: Sydkoreas forfatningsdomstol har fastslået at landets nuværende klimatiltag er utilstrækkelige for at beskytte borgernes ret til at 'leve i et sundt og behageligt miljø' og fremtidige generationers ret til 'frihed og lykke'. Og hvad så? Afgørelsen kommer efter fire års klimaretssager med 255 sagsøgere og er den første af sin art i hele Asien, hvorfor den forventes at danne præcedens i regionen. Domstolen kræver en revision af landets klimalov inden februar 2026. Tendens: Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg gav tidligere i år 2400 ældre kvinder fra Schweiz medhold i deres anklage af staten, om at politisk fedtspilleri og manglende klimahandling har krænket deres ret til en fredfyldt fremtid.

Amerikansk boom af vedvarende: Ifølge brancheorganisationen for vedvarende energi i USA, American Clean Power Association, blev der installeret 91% mere vedvarende energi i USA i Q2 2024 sammenlignet med samme periode året før. Bonus: Delstaten Texas, der historisk set er dybt rodfæstet i gas og olie, har overhalet Californien i mængden af solenergi. Ekstra bonus: Foruden det eksisterende er der pt 569 grønne energiprojekter under opførelse på tværs af 48 delstater. Perspektiv: Det amerikanske energiministerium rapporterer, at jobvæksten i den rene energisektor i 2023 var dobbelt så høj som den generelle jobvækst og at national solcelleproduktion er firedoblet siden 2022.

Verdens største varmepumpe: Helsinki er ved at opføre verdens største luft til vand-varmepumpe der vil kunne opvarme 30.000 hjem. Den forventes at være i drift fra 2026 og er led i byens mål om at blive CO2-neutral inden 2030. Perspektiv: Der blev solgt ca. tre millioner varmepumper på tværs af EU i 2022. Det år kom det samlede antal varmepumper i EU op på ca. 20 millioner, og de overflødiggør samlet set ca. fire milliarder kubikmeter naturgas.

Startdato for thorium-reaktor: Kina har sat startdato for konstruktionen af verdens første thorium-baserede kraftværk i Gobi-ørkenen til 2025, med forventet drift i 2029. Hvad er det? Thorium er et radioaktivt element, der er tre gange mere tilgængeligt på vores planet end uranium. Et ton thoriumbrændsel i en smeltet salt-reaktor forventes at kunne levere samme mængde energi som 250 tons uranium i en trykvandsreaktor. Og hvad så? Der er mere eksotiske energikilder på vej end solceller og vindmøller: Avanceret kernekraft som thorium og fusion kan blive disruptive gamechangere på denne side af 2040. Lyt også: Blandt førende spillere inden for thorium er Copenhagen Atomics – hvis direktør vi havde i Supertrends sidste år. Tjek afsnittet hvis emnet interesserer dig.


Natur & miljø

Borgerret til bølger: Den brasilianske by Linhares har som den første by i verden givet en del af havet juridisk personstatus. Det betyder, at brasilianske bølger nu kan sagsøge mennesker – for at gøre skade på natur. Hvordan? Nærmere bestemt drejer det sig om de særegne bølger ved Doce-flodens udmunding, hvis fysiske form, økologiske cyklus og kemiske sammensætning nu er beskyttet af en lov som tre menneskelige vogtere har ansvar for at håndhæve. Perspektiv: Loven skriver sig ind i en global bevægelse omkring environmental personhood og kommer på baggrund af en dæmningskatastrofe i 2015, der skadede bølgerne og det lokale økosystem. Læs også: Spanien blev i 2022 det første land i Europa til at tildele natur juridisk særstatus, da saltvandslagunen Mar Menor fik rettigheder.

Opfølgning på folkeafstemning: Den ecuadorianske regering har påbegyndt nedlukningen af aktive oliebrønde i Yasuní National Park i Amazonas. Processen forventes at tage op imod fem år, koste $1,3 milliarder og resultere i at 40% af landets samlede reserver forbliver i undergrunden. Og hvad så? Nedlukningen er et direkte resultat af folkeafstemningen fra 2023, hvor knapt 9 millioner ecuadorianere tog stilling til olieudvinding i nationalparken: 5,2 millioner borgere stemte for og 3,6 millioner stemte imod. Yasuní-nationalparken er blandt de mest biodiverse regioner på kloden: 10 tilfældige hektar af den siges at huse flere dyrearter end hele Europa tilsammen.

Nationalpark i bedring: UNESCO har fjernet Nikolo Koba-nationalparken i Senegal fra listen over truet verdensarv takket være effektiv bekæmpelse af krybskytteri og ulovlig minedrift samt øget overvågning af dyrearter. Bonus: Bestanden af den kritisk truede vestafrikanske løve i samme nationalpark er vokset med 166% siden 2011. Læs også: Afrikas største regnskovsreservat, Salonga National Park i DR Congo, blev fjernet fra UNESCOs liste over truet verdensarv i 2021, bl.a. takket være tilbagetrækning af tilladelser til olieboring.


Sundhed

Gennemsigtige mus: Forskere ved Stanford University har opdaget at en gængs FDA-godkendt fødevarefarve kan gøre en mus' hud gennemsigtig så dens organer kan ses med det blotte øje. Hvordan? Farvestoffet hedder E102 og bruges i alt fra slik og is og hårfarver til at farve tabletter og kapsler i sundhedsvæsenet. Men når det masseres ind i huden på en mus får det altså en radikalt anderledes effekt ved at ændre lysets opførsel i vævet. Og hvad så? Tjo... først og fremmest – husk at læse bagsiden på dine fødevarer! Men lige i denne sammenhæng spår forskerne at metoden kan revolutionere fremtidens diagnostik, da man i teorien ville kunne kigge ind i mennesker efter indre skader eller kræftknuder uden invasive biopsier, CT-skanninger og lignende, som fx at skære dem op. Forskerne påstår at effekten forsvinder igen uden skadelige virkninger på vævet.


Samfund

AI mod konspirationsteori: Forskere ved MIT har påvist at skræddersyede AI-chatbots kan bruges til at bekæmpe konspirationsteorier ved at præsentere beviser og modargumenter i dialog med konspirationsteoretikere (tak for tippet til Liselotte Lyngsø). Konkret: Et studie med 2190 deltagere viste en gennemsnitlig reduktion på 20% i troen på konspirationsteorier – og at effekten er vedvarende mindst to måneder senere. Og hvad så? Behovet for værktøjer til at bekæmpe misinformation, disinformation, propaganda og AI-generede hallucinationer er klart voksende. Det tricky lige netop med konspirationsteorier er, at nogle af dem ender med at holde stik (1, 2, 3, 4, 5). Læs også: Jeg skrev om en ny strategi til at foregribe misinformation kaldet prebunking nederst i #AN 159.


Til sidst: 2049 s2

Illustration: Miriam Nielsen

Hele anden sæson af podcastserien 2049 fra Third Ear er nu klar til lyt, der hvor du normalt lytter podcasts!


-Stort tak til Brit Jensen og Tim Hinman for flid og super samarbejde :) Og tak til Miriam og Liva og Anne og Rebecca! Og til Anna! Og til Krister og Kristers hund Sonny – og også til Brits hund Hugo. Og så selvfølgelig til Novo Nordisk Fonden for støtte med fuld redaktionel frihed!


Men hov – hvad var det meningen med serien var igen? Jo, den er tænkt som et mentalt fitnesscenter der skal hjælpe os med at få trænet to ting: 1) Vores evne til at få øje på de mange klimafremskridt der ellers drukner i negative nyheder, og 2) vores fantasievne til at forestille os hvordan en bæredygtig fremtid overhovedet ser ud.

Serien består af 25 afsnit der på hver deres måde udfolder den grønne omstilling gennem fokus på klimahandling. Den er et slags helt vildt lækkert produceret lydunivers af alle tankerne i nyhedsbrevet her – krydret med gæster og fremtidsrejser. Mums!

-Vi har fået en masse positiv respons på sæson 1 og de næste otte afsnit er disse:

9. Afsnit – Anders og klimakapitalismen: Anders Morgenthaler er tegner, filmskaber, iværksætter og højlydt klimaaktivist, der bruger kapital som drivkraft for klimahandling.

10. Afsnit – Louise og skolesystemet: Børne- og skoleforsker Louise Klinge arbejder for et skolesystem med robuste og bevidste børn, der har mental modstandskraft.

11. Afsnit – Rasmus og den grønne død: Anlægsgartner og menighedsrådsnæstformand Rasmus Lagoni Seeberg har en klar idé om folkekirkens rolle i den grønne omstilling.

12. Afsnit – Ziff og den mindste bestanddel: Ziff Vilhelm Hansen er landskabsarkitekt og frustreret nabo til en svinefarm. Hun fik nok, sagde fra og blev den mindste bestanddel i et stort paradigmeskifte.

13. Afsnit – Raghav og bæredygtig data: Datacentre bruger lige så meget strøm som hele Italien, det arbejder PhD i computervidenskab Raghavendra Selvan på at gøre noget ved.

14. Afsnit – Jesper og skovsumpen: Naturgeograf Jesper Riis Christiansen inviterer os til en fremtid hvor den danske natur er genoprettet og hvor landskabet har ændret sig markant.

15. Afsnit – Rasmus og klimaflugten: Fordrivelse og flugt på grund af klimaforandringer er ikke midlertidig, men permanent. Det ser direktør i udviklings- og nødhjælpsorganisationen CARE Danmark, Rasmus Stuhr Jakobsen, et stort potentiale i.

16. Afsnit – Særudgave: Vores podcastserie har sit helt eget advisory board for at hjælpe os med at holde benene på jorden og optimismen i sober skak. Sæson 2 afsluttes i selskab med PhD og lektor ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet, Cecilie Rubow, der hjælper os med at reflektere over sæsonen.


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.