Kære, kære Læser

Hjertelig velkommen til #ActualNews anno 2021- det ugentlige nyhedsbrev der formidler menneskehedens fremskridt, og guider dig igennem den Grønne Omstilling!

Som nogle måske bemærkede så kollapsede jeg nærmest over målstregen i det forgangne år, men heldigvis har jeg med held brugt vinterhiet til at finde fornyet energi som lovet ⚡️❤️⚡️ Jeg har tænkt en masse over tingene og jeg mærker tydeligt lysten til at fortsætte - hvilket er rigtig godt! Samtidigt mærker jeg også et behov for at gøre tingene anderledes for ikke at brænde ud - så jeg har besluttet mig for at gøre tingene anderledes 💪😊👍

  • #ActualNews udkommer i år på fredage i stedet for tirsdage - sådan får ugen et håbefuldt svirp med halen, der giver brændsel til refleksion og gode rødvinssnakke, mens jeg giver skærmfrie weekender et skud.
  • Jeg er gået i aktiv clinch med min perfektionisme - den forårsager unødvendig stress og spildtid, så ud med den.
  • Jeg vil i langt højere grad forsøge at aktivere #ActualNews i en større sammenhæng gennem partnerskaber der giver energi - som jeg fx allerede har gjort det med BLOXHUB og The Time Travel Agency.
  • 2021 varsler nyt look og en ny hjemmeside for #ActualNews, der sandsynligvis skifter sprog til engelsk i samme ombæring: Jeg har fundet knappen til den store makeover og sidder klar.

Ud over dét er nyhedsbrevet præcis som du husker og elsker det - velkommen til #69 og lad os se at komme i gang 😘


Global udvikling

Kollektiv irettesættelse: Axios bringer her et overblik over samtlige platforme og virksomheder der griber til forsinket selvransagelse ved enten at give Trump sparket eller indstille politiske bidrag på ubestemt tid. Det er på mange måder en træls fremvisning af too little too late på højeste medløberniveau, men lad os for en stund værdsætte hvordan denne hændelse, der er uden fortilfælde i vores samtid af digital transparens, udstiller det fascinerende, fremadrettede potentiale for kollektiv irettesættelse af diktatorer in spe. Og hvad så? Som jeg så en fyr på Twitter skrive: "Well that escalated steadily for four years". Jeg selv har tænkt meget på fyrværkerikampagnen fra min folkeskoletid med Bent og Bents far, andre der husker dem? Jeg forslår vi laver en helårskampagne i samme pædagogiske ånd, og så bare udskifter fyrværkeri med politik: Gå aldrig tilbage til fusere og husk det kan eksplodere i hovedet på dig hvis du er en idiot 👍

Betingelsesløs borgerløn: Politikere er blevet så rundhåndede med hjælpe- og stimuluspakker at der vitterligt ikke er langt til reel borgerløn. 11 amerikanske byer varsler pilotprojekter med borgerløn i 2021, mens yderligere 20 borgmestre har udvist ekstraordinær interesse, hvorfor betingelsesløs borgerløn skønnes at blive blandt de varige konsekvenser af pandemien. Og hvad så? Hvis du vil træne din borgerlønsmuskel til fremtidige diskussioner, er her en baggrundsartikel med 11 perspektiver. Læs også hvordan produktiviteten er steget i Tyskland, efter landsdækkende mindsteløn blev indført i 2015.

Lastbilsproducenter vil udfase diesel: Syv af de største, europæiske lastbilsproducenter (Ford, Scania, Man, Volvo, DAF, Daimler og Iveco) er gået sammen om at udfase dieselmotorer inden 2040 - hele 10 år tidligere end hidtil planlagt - højst sandsynligt takket være et mere aggressivt CO2-udspil fra EU (tak for tippet til @michaelreibelboesen).

Kødfrit kød falder igen i pris: Korstoget mod konventionel kødindustri fortsætter med uændret styrke: Impossible Foods har ved årsskiftet sænket prisen på deres überrealistiske plantebøffer med 15% og engrosprisen nærmer sig med hastige skridt de konventionelle konkurrenter.


Materialevidenskab

Kvantespring i materialeudvikling: Der findes utallige designforslag verden som kun kan realiseres ved hjælp af materialer der endnu ikke er opfundet, og en af grundene er, at udvikling af nye materialer er en notorisk udfordrende og tidskrævende disciplin. Det er derfor lidt af et fremskridt når Sandia National Laboratories ifølge et nyt studie har lært hvordan man simulerer nye materialer 42.000 gange hurtigere end hidtil muligt. Det svarer til at forkorte forskningstiden fra 1 år til ca. 15 minutter 🤯

Sol fortsætter sin sejrsgang: Vi starter året med en ny verdensrekord for solcellers effektivitet: Forskere ved Oxford PV er kommet op på 29.5% med solceller bestående af det traditionelle silicium  i kombination med det banebrydende mineral perovskit, der har potentiale til at slå silicium af pinden som det foretrukne materiale til fremstilling af solceller. Det nye materiale er så tyndt, at det kan printes med en almindelig inkjet-printer, hvorfor perovskit ville kunne beklæde alverdens ting (tak for tippet til @andershvid). Læs også: Blandt de bedste #ActualNews i 2020 står Det Internationale Energiagenturs erklæring af solenergi som elektricitetsmarkedernes nye konge. Meget tyder på at vi på godt og ondt står over for en vaskeægte energirevolution i den nære fremtid.

Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Statistik og overblik

Årets vigtigste rummissioner: MIT har været så venlige at dele et overblik over de vigtigste rummissioner vi kan forventer os af 2021, der indebærer alt fra 3 landinger på Mars, til SpaceX' fortsatte eksperimenter med den Rundetårn-lignende Starship-raket (se video fra seneste test hvis du ikke har!) og ikke mindst opsendelsen af det vildeste rumteleskop i menneskehedens historie.

🔹🔺🔸 NASA har store planer om at besøge Månen igen i dette årti, og arbejdet på splinternye rumdragter er i fuld gang.

Statistiske brud i 2021: Quartz fremlægger her 5 interessante statistikker der forventes at forandre verden i 2021: Den gennemsnitlige alder i verden kommer fx for første gang nogensinde op på hele 31, mens Tanzanias indbyggertal forventes at overhale Italiens.

20 fund fra 2020: Pew Research har omvendt kigget lidt i bakspejlet og bringer her interessante, statistiske nedslag fra et vildt 2020: Hele 86% af den amerikanske befolkning tror fx pandemien er har en iboende lærestreg til Mennesket. Læs også: New York Times tilbyder en mere kronologisk gennemgang af 74 interessante fakta fra et skørt år.

Genstart din hjerne i 2021: MedicalXpress bringer her 6 forskningsbaserede måder at genstarte éns hjerne på efter et strabadserende 2020. Intet som sådan crazy her, bare en god reminder om sund fornuft. Jeg tænker igen i år at prøve at give nr. 6 et skud... Hvad med dig?

Til sidst: Cyber- eller solarpunk?

Jeg har fundet to visuelle visioner for Paris anno 2045 og vil høre dig om følgende: Hvis du skulle vælge et af disse billeder som billedet på den fremtid du ønsker for dine børn og børnebørn - hvilket ville du så vælge?

Hvis du ligesom mig instinktivt higer efter den lyse fremtid har jeg spændende nyt til dig: Der findes nemlig en hel bevægelse/genre ude i den store verden, der dyrker netop dét: Bevægelsen hedder SOLARPUNK, og den har til formål at rodfæste nye fremtidsforestillinger i den kollektive bevidsthed ved at skildre ønskværdige scenarier, der italesætter og konkretiserer hvad der virker, og hvad vi vil, i stedet for at trippe endeløst over hvad der ikke virker, og hvad vi ikke vil.

Solenergi blev i 2020 erklæret for elektricitetsmarkedernes nye konge (læs nederst her), og vi står over for den største transformation af energisektoren siden opfindelsen af damplokomotivet. Hvordan vil fremtiden se ud efter denne transformation?

Solarpunk er en øvelse i at fantasere sig til svaret gennem et opgør med selvopfyldende profetier forankret i mediernes negative narrativer og et verdensomspændende, populærkulturelt fokus på industriel dystopi. Solarpunk er den forførende, håbefulde og tiltrængte pendant til den langt mere udbredte cyberpunk-genre, der i mange årtier har masseret forestillinger om åndeligt fordærv, økologisk kollaps og uregerlig teknologi ind i hovedet på os gennem en overflod af (fantastisk) litteratur og biografbaskere som Blade Runner, Minority Report og Matrix.

Uden at ignorere disse sandsynlige, dystre udfald af forandringerne foran os handler solarpunk om det modsatte: At skildre fremtidsscenarier hvor vi overkom de eksistentielle udfordringer i begyndelsen af det 21. århundrede med iboende forslag til hvordan vi kom dertil.

Solarpunk handler om smart borgerskab frem for smarte byer, om dannelse frem for demoralisering og om det regenerative frem for det revolutionerende. Det er en bevægelse, der søger at veksle science fiction til science action gennem konstruktive fortællinger, der instruerer os i at afsøge de håbefulde, bæredygtige fremtider som vores civilisation reelt er på randen til at realisere, såfremt vi endegyldigt beslutter os for det. Det er en insisterende og vedholdende påmindelse om at vi kan, hvis vi vil - hvorfor #ActualNews, er det gået op for mig, er mega, mega solarpunk!

Jeg stødte på begrebet tilbage i efteråret og har siden læst, set og lyttet stort set alt hvad jeg overhovedet har kunnet komme i nærheden af. Jeg synes det er en interessant, meningsfuld og påtrængende nødvendig bevægelse i vores transformative samtid. Derfor vil jeg gerne starte 2021 med at melde #ActualNews officielt under solarpunks solrige fane: Lad os beslutsomt dyrke lyse fremtider og sammen fremavle en vi alle gerne vil leve i ☀️ Vil du med?

Kæmpe kh
Denis

Solarpunks officielle flag[/caption] [caption align="alignnone" width="980"]

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hjælp mig med at realisere drømmen på en af følgende måder:

  • Bliv titelsponsor på #ActualNews - skriv her
  • Støt med automatisk donation, - pt støtter 25 mennesker med mellem 2 og 50 kr pr. udgivelse (TAK til jer!!)
  • Book mig til et foredrag
  • Overvej et skræddersyet nyhedsbrev til din virksomhed
  • Køb min børnebog om teknologisk arbejdsløshed
  • Prøv Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til mig

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.