CRISPR-forskere i USA har gjort en kæmpe opdagelse, og BP lover at skrue 40% ned for gas og olie, mens vores kødforbrug er faldet for første gang nogensinde for andet år i træk. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på alkymi og en genanvendelig næste-generationsraket på størrelse med Rundetårn.

🔹🔺🔸 Jeg kører spørgeskema en sidste gang, og deler svarene med jer næste uge. Hele 59 har svaret - TAK! En bøn til dem der endnu ikke har: Hjælp #ActualNews på vej og svar på de få spørgsmål.

Velkommen til #49 - og rigtig god læselyst

Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video


Video

Jeg forsøgte mig spontant med en gennemgang af sidste uges nyhedsbrev på livestream - måske er det for dig? Like, del, elsk og så videre ❤️

Tech & menneske

Gennembrud inden for genredigering

Forskere ved University of California Berkeley der i sin tid opdagede CRISPR Cas9-proteinet, der har forårsaget en genteknologisk revolution og en begyndende kommercialisering af genmodificering i menneskeligt DNA, har gjort endnu en stor opdagelse: Sig velkommen til hyperkompakte CRISPR CasΦ (udtales kas-feje).

🔹🔺🔸 Et sydkoreansk institut for avanceret teknologi og videnskab har identificeret et enzym der potentielt kan skrue op og ned for biologisk levelængde.

Test viser kræft 4 år før symptom

Et internationalt forskerhold arbejder på en eksperimental blodtest, der kan identificere visse kræftformer hele fire år før symptomer viser sig. “We are still a ways away from having an accurate blood-based ‘pan-cancer’ screening test. But it is not impossible," udtaler holdet.

🔹🔺🔸 I Tel Aviv har forskere afviklet kliniske forsøg med en fremskreden algoritme til diagnosticering af prostatakræft - resultaterne er lovende.

Tandlæger tyer til nanotech

En sjælden nyhed fra det dentale felt hvor forskere i Australien arbejder på at udvikle nanoporer til forebyggelse af dental implantationssvigt - altså sikre implantaters integration med det omkringliggende væv.

🔹🔺🔸 Jeg stoppede med at tælle egne fyldninger for længe siden, og klamrer mig i stedet til sporadisk fremgang inden for tandpleje, der tyder på at mit tandsæt måske har en chance. Der var lidt om udsigten til reparation af emalje i #ActualNews 4.

Test af Rundetårn-raket vellykket

Denne her er lidt i egen kategori inden for tech & menneske: Vi taler ét menneskes drøm om at gøre menneskeheden interplanetarisk - og på vej til at lykkes med det. SpaceX har med Elon Musk i spidsen udført første test af Starship SN5 - et fartøj på størrelse med Rundetårn der måske vil kunne fragte op mod 100 mennesker til Mars.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Klima

BP vil sænke fossilt output med 40%

-Og det er vel at mærke inden 2030. Virksomheden vil samtidigt øge sin low carbon-spending med $5 milliarder, hvad end dét betyder, og booste sin vedvarende kapacitet op til 50 gigawatt.

🔹🔺🔸 BP har for nyligt fyret 10.000 ansatte og afskrevet aktiver for $17.5 milliarder. Jeg har primært én ting at sige om det, og det fik jeg sagt her.

Alkymi på havet

Energy Observer er en 100% selvforsynende båd, der omdanner havvand til brintbrændstof. Båden bruger en blanding af cutting edge-teknologier, og genererer strøm nok til ni husstande.

🔹🔺🔸 Det er måske noget for dansk erhvervsliv, der har fundet hinanden i historisk samarbejde om en enorm brintfabrik i København.

Verden mister smag for kød

Vores forbrug af oksekød er vokset stødt i seks årtier, men falder nu for første gang nogensinde for andet år i træk. Miljøforkæmpere håber vi har nået 'peak okse', og selvom vi i mellemtiden er blevet en hel del gladere for kylling, forurener kylling ikke i nær så høj en grad.

🔹🔺🔸 Efterspørgsel på plantebaseret kød er steget op mod 264% under pandemien, fremragende deep-dive her fra CB Insights, der ser nærmere på markedet i sin helhed.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Global udvikling

Vi undergår overbefolkning

Overbefolkning var engang talk of town som ubekvem fremtidstrussel, men nye studier viser, ligesom mit idol Hans Rosling påpegede for længe siden, at det næppe bliver et problem. Der kommer dog som altid et andet problem i dets sted 💁‍♂️

🔹🔺🔸 Over én million briter har kvittet smøgerne under pandemien.

Hotel bejler til studerende

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. Et hotel midt i København tilbyder nu studieboliger til 5.000 om måneden inkl. cykel og rengøring.

🔹🔺🔸 Læs også historien fra sidste uge om Barcelonas radikale håndtering af tomme boliger i byen.

Bill mener ting om verden. Lyt på Bill.

Nogle gange, når jeg hører Bill Gates udtale sig om verdensudviklingen, får jeg helt lyst til at hente hyggebuks, ælte sofaen med mine kattepoter og så bare tage en dyb, dyb babymorfar. Bill Gates er indsigt, erfaring, vished, ro og velvilje - gange mange, mange penge. Glimrende interview med ham her i WIRED.

🔹🔺🔸 Jeg skrev lidt om gode gamle Gates tilbage i nyhedsbrev #30.

[caption align="alignnone" width="980"]

Til sidst: LEGO UX

Interaction Magic

En fyr på nettet har gjort det vi alle andre drømmer om: Han har revet nogle dage ud af kalenderen og møjsommeligt gennemgået udviklingen af interfaces i 2x2-kontrolpaneler fra LEGO over tid. TAK, fyr!

Det er nørdet på den mest nuttede måde, og du får lidt evolutionshistorie på rigtige kontrolpaneler gratis oveni. Smukt sommerskriv her til sensommeren.

Kæmpe kh

Denis

🔹🔺🔸 Husk mit spørgeskema, det er virkelig en stor hjælp. Tak 😘


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.