Biden kører ren CTRL+Z på Trumps forbrydelser mod klimaet, men det har du sikkert allerede læst andetsteds? Hvad du måske endnu ikke ved, er, at Adidas har planer om svampesko baseret på læder af mycelium og at kampsportsorganisationen UFC har fået øjnene op for psykedelika. Så det kan du jo så læse om her 🤓 Tjek også skrivet nederst der bygger videre på sidste uges must-read om solarpunk.

Rigtig god læselyst
Denis


Verden rundt

USA

Jeg var inde på det i sidste uge med nyheden om den kollektive irettesættelse af Trump, og nu er der kommet et endnu bedre begreb for det: Rigsret ved privatsektor. Om det er en god eller dårlig nyhed balancerer på en knivsæg, for som mange påpeger, er det vi ser basically et hav af kommercielle vendekåber, der forårsager en rygradsløs kædereaktion af krukket mod. Og det er heller ikke fordi hverken corporate activism eller boykots ligefrem er en ny ting. Alligevel er der noget skelsættende eksplicit ved denne digitale gabestok - med en vigtig påmindelse om at vi forbrugere kan skabe forandring på flere måde end til valg.

🔹🔺🔸 En anden nyhed i samme ambivalente ånd er, at det er lykkedes hackere at tilegne sig 56.7 TB data fra den nu (relativt) nedlagte Parler-app hvor hadefuld ytringsfrihed har stortrivedes siden 2018. Ekstremisterne kan altså blive holdt til ansvar for noget de har plottet og ytret i 'trygge omgivelser', og det er da både lidt uhyggeligt og mega fryd. The internet never forgets...

Filippinerne

Filippinerne er et globalt hotspot for pædofili og sexturisme med over 500 teenagefødsler hver dag. Efter årtiers pres fra børnerettighedsaktivister er filippinske politikere heldigvis ved at hæve den seksuelle lavalder fra 12 til 16.

Tyskland

Adidas nyder disse år enorm popularitet for sit bæredygtige fokus. Det blev til 15 millioner sneaks i 2020 baseret på gammel plastik opsamlet på strande og i kystområder, og årets udfordring lyder på 60% genbrugspolyester i samtlige produkter samt et spændende fokus på mycelium- og plantebaseret læder.

Mexico

Det er officielt blevet ulovligt med engangsplast i en af verdens største byer, Mexico City. Forbuddet inkluderer alt fra vatpinde til kaffekopper og balloner, og tiltaget afspejler hovedstadens ambition om at brande sig som miljøvenlig storby.

Sundhed

Nanoteknologi mod for tidlig fødsel

Et studie i mus og menneskeceller ved Johns Hopkins har påvist en ny metode til at forhindre for tidligere fødsler ved hjælp af nanopartikler målrettet musklerne i livmoderen. Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA har anbefalet at fjerne det eneste andet medikament der kan dette fra markedet.

UFC vil undersøge psykedelisk terapi

Oven på en af de bedste #ActualNews i 2020 - det banebrydende studie fra Johns Hopkins der tydeliggjorde psilocybins effekt på depression (hold op hvor det universitet rykker med vilde studier for tiden, hva) - har kampsportsorganisationen UFC besluttet sig for at se nærmere på psykedelika til lindring af både fysisk hjerneskade, afhængighed og mental sundhed.

Energi

Arktisk udbudsrunde forpurret af fornuft

En årtier lang, kulsort drøm om at bore efter olie i Alaskas arktiske del, trompeteret af Trump som en glimrende idé, har lidt afgørende nederlag i en tåkrummende forfjamsket udbudsrunde.

🔹🔺🔸 Ovenstående udbudsrunde var blandt de endelige krampetrækninger fra Trump-administrationen. Joe Biden har som det første både nedlagt udbuddet, aflyst den ekstremt kontroversielle Keystone XL rørledning og gentegnet USAs abonnement på Parisaftalen.

Chili øger solcellers effektivitet

Chilipebre er stærke grundet deres indhold af stoffet capsaicin, som forskere på besynderlig vis har fundet ud af også kan bruges til at booste perovskit-solcellers evne til at konvertere solenergi.

🔹🔺🔸 Perovskit er et banebrydende mineral, der har potentiale til at slå silicium af pinden som det foretrukne materiale til fremstilling af solceller. Samme materiale bryster sig af en dugfrisk verdensrekord for solcellers effektivitet.

Energimarkedet er i opbrud

Franske Total er blevet første store energiselskab til at træde ud af den mægtige lobbyorganisation American Petroleum Institute. Begrundelsen er, at organisationen simpelthen ikke lever op til Totals klimaambitioner - og hvor komisk det end måtte lyde når det kommer fra en af verdens største udledere, så tydeliggør det en tiltagende mentalitetsforskel på energimarkedet.

🔹🔺🔸 Snyd ikke dig selv for Bloombergs fantastiske kig på den grønne bølge blandt verdens sorteste syndere. Der er penge i den grønne fremtid, enough said.

Til sidst: Forventningens glæde

Som perfekt opfølger til sidste uges fokus på solarpunk og nødvendigheden af at rodfæste nye og bedre fremtidsforestillinger i den kollektive bevidsthed har vi denne uge en kort artikel fra New York Times, der på en måde tager solarpunk ned på det personlige plan, med forskere og fagfolk der advokerer vigtigheden af at se frem til noget. Forventningens glæde, straight up.

Der er en værdi i konstruktiv eskapisme, påstår de, fordi dagdrømme og fantasier kultiverer modstandsdygtighed over for hårde tider, og giver et berettiget håb for bedring. Hvor solarpunk handler om formgivning af en infrastrukturel vision for verdenssamfundet, er der her mere tale om det personlige plan - behovet for at fantasere om det man skal når pandemien utvivlsomt slutter: Feste, danse, kramme, hygge. Det kan være jordnært eller helt outrageous, men jo mere konkret desto bedre.

Hjemme hos mig finder konkretiseringen helt naturligt sted i kraft af børnefamilien - med afsæt i mine to drengedyrs daglige indskydelser har vi simpelthen startet en hel liste over ting vi skal så snart vi kan: Vi skal i Tivoli, vi skal se T-Rex på Naturhistorisk Museum, vi skal have tegnegrej fra kunstbutikken, vi skal i Cirkus Summarum, vi skal på togmuseet i Odense, vi skal i Dinoland, i Legoland og så mange andre steder der slutter på land som muligt. Vi taler om hvordan vi skal det, og vi glæder os i det små. Hvad far og mor ser frem til står på en helt, helt anden liste 🥂😎🥂

Hvad med dig, hvad glæder du dig til?

Kæmpe kh
Denis

(Protip: Det kan hjælpe at rydde cookies hvis man vil læse fx New York Times. Rutinerede Chrome-brugere har helt nemme måder at gøre det på.)

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hjælp mig med at realisere drømmen på en af følgende måder:

Læs om solarpunk nederst i nyhedsbrev #69

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.