Hej kære alle 👋 En let sommeranretning denne uge med lidt godt fra nær og fjern 🍹 Du kan bl.a. kan læse om en kommende kræftvaccine, faldende antibiotikaforbrug og en splinterny hydrogel til knæ, der imiterer menneskebruskens utrolige egenskaber.

Vær velkommen til at sende din yndlingsnyhed til den ene ven, der lige står og mangler den!

Velkommen til #45 - og rigtig god læselyst

Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video


Lidt godt fra nær

70% mindre antibiotika til småbørn

Antibiotikaforbruget hos 0-4 årige faldt med 70% under lockdown og forbruget er ikke steget ved genåbning, højst sandsynligt grundet hygiejne- og afstandsregler. I nyhedsbrev #40 kunne du også læse hvordan for tidlige fødsler er faldet med 90%.

🔹🔺🔸 Børn har lykkeligvis været relativt forskånet for COVID19, men pandemien er desværre langt fra slut, og der er endnu huller i forskernes forståelse. Axios bringer her et fremragende overblik over hvad man ved - og ikke ved.

Flere kvinder på ITU

Antallet af kvindelige ansøgere er steget med 83% på ITUs bacheloruddannelse i softwareudvikling. Der er i det hele taget styrket interesse for IT-uddannelser i Danmark, men det er særligt vigtigt med flere kvinder for at rette op på bias i kode.

Realkreditlån til solcelleanlæg

Nykredit tilbyder som de første at finansiere solcelleanlæg med billige realkreditlån. Det er et vigtigt signal om at disse anlæg forventes at holde deres værdi, spille en afgørende rolle i den grønne omstilling og at markedet generelt er ved at modnes.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Lidt godt fra fjern

Kræftvaccine klar til menneskeforsøg

Efter succesfulde prækliniske forsøg nærmer forskere i New Zealand sig et gennembrud inden for behandlinger af blodrelaterede kræftsygdomme som leukæmi.

VW-fabrik skifter til el

116 års fossilhistorie er slut efter de sidste benzin- og dieselbiler er rullet af samlebåndet hos Volkswagens fabrik i Zwickau i det sydøstlige Tyskland. Nu bliver produktionen omlagt til elektriske køretøjer, og andre bilproducenter følger nøje med (tak for tip til @dariarivin).

🔹🔺🔸 Der er ca. 2.000 bevægelige dele i en forbrændingsmotor, mens der i en elektrisk er ca. 20. Elektrificering af bilproducenters porteføljer er godt nyt på mange måder, ikke mindst for miljø - men forvent ustabilitet på arbejdsmarkedet.

Jetbrændstof lavet på CO2

En af verdens førende virksomheder inden for direct air capture (teknologi til at støvsuge atmosfæren for CO2) er gået i samarbejde med en flyproducent for at udvikle syntetisk jetbrændstof udviklet af CO2 fra atmosfæren.

Hydrogel til knæ på vej

Brusken i menneskeknæet er et fantastisk materiale, hvis egenskaber har været umulige at genskabe kunstigt. Lige indtil nu, hvor forskere ved Duke University har udviklet en banebrydende hydrogel, der kan komme alverdens knæpatienter til gode.

[caption align="alignnone" width="980"]

Til sidst

Til sidst er der denne sommergang kun tilbage at ønske jer alle nogle dejlige, solrige sommerdage ☀️ Tag denne tankevækkende hapser med på vejen - en ung kartograf, Sasha Trubetskoy, har visualiseret Romerrigets legendariske vejnet i Harry Becks famøse London-stil. Bare lige så man har noget til at skifte emne med, når éns onkel/ven/kæreste for seksogtyvende gang pointerer at vejret er liiiidt for blæsende/koldt/varmt 👍 Klik på kortet for flere af hans kreationer.

Kæmpe kh

Denis

Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Sasha Trubetskoy

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.