Kvindelige soldater i Schweiz må langt om længe bære undertøj til kvinder, mens minearbejdere i USA er kommet med en historisk anerkendelse af deres industris forsvindende eksistensberettigelse. Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på både verdens hvideste hvid, historisk iltproduktion på Mars og soldrevne hovedtelefoner.

Hjertelig velkommen til 5 nye læsere 👋😊

Rigtig god læselyst
Denis


Tech & menneske

Bedre vilkår for levertransplanterede: Forskere ved University Health Network i Canada har udviklet og valideret en nyskabende metode til optimering af levertransplanteredes overlevelsesrate. Metoden er baseret på deep learning og data fra 42.000 organdonormodtagere, og den omtales som et muligt paradigmeskifte inden for feltet da den med 80% nøjagtighed forudser den individuelle patients langsigtede komplikationer og kan hjælpe læger med at foregribe dem.

Når lægefaglig AI lytter med: Kunstig intelligens har potentiale til at avancere vores sundhedsvæsen på måder vi knapt kan forestille os lige nu. Teknologien kan også noget så 'simpelt' som at lytte med på patientsamtaler og aflæse lægens notater i realtime, bare dét skaber banebrydende muligheder for optimering af sygdomsforløb. Det store spørgsmål er, om vi føler os trygge, når en maskine lytter med? Fremragende mini-breakdown her fra Axios. Læs også: Vokal diagnose er et spændende, potent og ganske rigtigt potentielt problematisk felt, som jeg også bragte lidt om sidste år.

Energi

Ny verdensrekord for solenergi: Årets første rekord for den stødt nedadgående pris på solenergi tilfalder Saudi Arabien, hvor et kommende solcelleanlæg på 600 MW vil udvinde solenergi til den rekordlave pris på $0.0104/kWh. Den seneste rekordholder var Portugal med $0.01316/kWh (tak for tippet til @steffenelberg). Læs også: Solenergi er elektricitetsmarkedernes nye KONGE - sådan udtalte det Internationale Energiagentur i efteråret 2020, jeg skrev lidt om det nederst i nyhedsbrev 59.

Minearbejdere klar på omstilling: Den største fagforening for minearbejdere i USA er kommet med en historisk erklæring om at man er klar til at lægge minedriften bag sig for i stedet at hengive sig Bidens planer for en kommende overgang til vedvarende energi. Minearbejderne stiller krav og betingelser, men at de tilslutter sig en udløbsdato for deres fossile livsværk er en milepæl af de større.

Verdens hvideste maling: Der har været en hel del buzz i årenes løb over belægningen Vantablack - verdens sorteste sort - og nu er turen kommet til verdens hvideste hvid. Forskere ved Purdue University har udviklet en maling der reflekterer sollys med hele 98%, og det kommer ikke bare puristen til gode - det kan også få betydning for huses energieffektivitet da hvide tage i nogle tilfælde køler mere end airconditionanlæg.

Hovedtelefoner på solenergi: Innovation blandt hovedtelefoner er en sjældenhed: Noise-cancellation i 1989, Bluetooth i 2004 og sidenhen trådløs opladning hist og her. Men nu byder svenske Urbanista ind med verdens første hovedtelefoner, der konverterer lys til strøm: 1 time ude i solen giver 3 timers musik (tak for tippet til @märtharehnberg).

Ligestilling

Kvindelig dommer ved EM: For første gang i historien skal en kvindelig dommer være med til sommerens EM i fodbold for mænd. Franske Stéphanie Frappart blev i marts 2021 den første kvindelige dommer til at dømme en VM-kvalifikationskamp for mænd og har også erfaring fra både Champions League og den franske Ligue 1. Læs også: Alt kan ske hvis tilstrækkelig mange mennesker siger fra over for noget på tilstrækkelig tydelig vis - fremragende eksempel fra ugens løb i fodboldverden hvor fans stod sammen i et episk ramaskrig mod lanceringen af Super League.

Undertøj til kvindelige soldater: Alle i den schweiziske hær har indtil april 2021 skullet iklæde sig boksershorts til mænd, men forsvaret har netop har taget den modige beslutning at tillade hele to typer undertøj til kvinder - kort undertøj til sommeren og langt undertøj til vinterbrug. Det vi ser her er et levende eksempel på menneskehedens fremskridt, når man zoomer helt, helt ind 🔬 Ingen fremskridt er for små, vi tager det hele med og kræver mere!

Space

Ilt produceret på Mars: Mars bruges nogle gange som skrækeksempel på hvor slemt det kan gå, når CO2 løber løbsk: Planetens atmosfære består nemlig af 96% CO2. At kunne producere ilt på den røde planet er derfor helt essentielt for kommende missioner, og det er netop hvad NASA er lykkedes med for første gang nogensinde (tak for tippet til @torbennielsen).

Ny verdens første flyvning: NASA har med succes afviklet historiens første flyvning på en anden planet, da den lille dronehelikopter Ingenuity steg 3 meter til vejrs på Mars og forblev der i 40 sekunder. Det markerer en milepæl i menneskehedens udforskning af fremmede verdener og en intensivering af ambitionsniveauet for fremtidige missioner. Det lille fartøj til en værdi á $80 millioner opererer under så ekstreme fysiske og teknologiske forhold, at dets udløbsdato er sat til 4. maj allerede, hvorefter den egentlige mission starter.

Næste månevandring bliver med SpaceX: SpaceX er løbet med en kontrakt på $2.9 milliarder til at bygge det rumfartøj der skal fragte mennesker til månen for første gang i over 50 år. Læs også: Det er utroligt at følge SpaceX' iterative startup-approach til udvikling af rumfartøjer. Efter årelange eksperimenter med Falcon 9, Falcon Heavy og Crew Dragon er turen nu kommet til Starship: Raketten på størrelse med Rundetårn der markerer et nyt, evolutionært udviklingstrin for menneskelig udforskning af verdensrummet - prototypen SN15 står klar på en affyringsrampe i Texas til snarlig livestream af spektakulær eksplosion og/eller historisk fremskridt.

Har du lært noget i dag?
Militærnyt, soldrevet elektronik, fodbold og medicinske gennembrud - hvor finder du ellers så kalejdoskopisk en pærevælling af fremadskuende nyt? #ActualNews kan noget - og det bliver kun bedre, jo flere der støtter ❤️ Hvis du værdsætter nyhedsbrevet, og ønsker at støtte mit arbejde er en af disse måder den bedste løsning lige pt:

Til sidst: Røv-irriterende kunder

IKEA har sat sig for at blive klimapositiv inden 2030 - dvs tage mere CO2 ud af atmosfæren end møbelgiganten samlet set udleder - og netop denne uge har IKEA Foundation forpligtet sig til at skrue op for investeringen og kaste yderligere €1 milliard i puljen over de næste 5 år.

Jeg føler personligt en voksende interesse for IKEAs verdenssyn og socialøkonomiske ambitionsniveau, som jeg først virkelig fik indsigt i da jeg hørte en podcastsamtale mellem den samfundsvidenskabelige tusindkunstner Azeem Azhar og Jesper Brodin, direktøren for IKEAs moderselskab. Giv bestemt episoden et lyt hvis du er nysgerrig på hvor omfattende sådan en klimapositiv omvæltning er i praksis.

Krydret med innovative hverdagsinitiativer som manualer til demontering af deres møbler, en kogebog til madrester og kødfrie köttbullar ligner IKEA en kommerciel kæmpespiller, der udviser engagement og lederskab gennem en lavine af nye og bedre måder at gøre tingene på. Det er det der skal til!

Der er dog én ting, IKEA næppe nogensinde slipper for, ligegyldigt hvor visionær og klimavenlig en strategi de lægger for dagen: Med 800 millioner årlige kunder kan de vide sig stensikre på at nogle af dem vil være røv-irriterende 😅 Tidligere IKEA-medarbejder i kundeservice gone stand-up komiker Scott Seiss løber lige nu online sejrsrunder for sine TikTok-sketches, der skildrer dét, kundeservicemedarbejdere drømmer om at sige til dårlige kunder, men aldrig lige får sagt. Fin compilation lige her, enjoy!

Tusind tak for at læse med og kæmpe kh
Denis

Podcast: Episode 6

Burde Være Breaking er den nye podcast hvor med Emil Nørlund og jeg hver uge giver dig tre gode ting at være håbefuld omkring - positive nyheder der burde være breaking, men ikke er det 😍 Episode 6 markerer afslutning på sæson 1, og er nok det bedste og mest personlige hidtil. Vi taler om styrket fokus på mentalt helbred i musikbranchen, et kommende forbud mod indenrigsflyvninger i Frankrig og en ny måde at diagnosticere depression på. Hør podcasten her eller dér hvor du normalt finder dine podcasts.

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.