Det er virkelig ikke fordi #ActualNews decideret har skiftet tematisk fokus fra teknologi, videnskab og global udvikling til energi, miljø og klima... men jeg må med stor glæde konstatere at der sker SÅ utrolig meget på området for tiden at det simpelthen er blevet vanskeligt at klassificere nyheder udenom disse kategorier: Både teknologi, videnskab og global udvikling væver sig i stigende grad ind og ud af klima, og hvis Biden ellers handler på bare en my af de mange hensigter han har præsenteret i sin første uge som præsident kan vi roligt forvente dette fokus accelerere eksponentielt 🚀

Som jeg sagde i december 2019 til et storstilet event for ledelsen af samtlige McDonald'ser i hele Norden: I am no fortune-teller… But I promise you two things: The next decade will be very, very interesting, and climate will be the dominant, business model-busting agenda of the world - til hvilket de sagde.

Rigtig god læselyst
Denis


Job & penge

Anarkisme på aktiemarkedet

Hvis du har bemærket en hvirvelvind af overskrifter om noget med en spilbutik hvis aktiekurs er steget med 8.500% på rekordtid men ikke har orket at sætte dig ind i det, bringer TV2 her en god gennemgang af sagen. Kort fortalt handler det om en stor gruppe lægfolk der har besluttet sig for at udfordre den etablerede finansverden.

🔹🔺🔸 Dette spøjse, løst organiserede, internetbaserede fremstød minder mig om mit yndlingscitat af Martin Luther King Jr: Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war. Intet system kan modstå en kritisk masse mennesker der vil ændre det - og med internettet har vi aldrig været tættere på Kings vision.

Stigende beskæftigelse i solsektor

Pandemien har påvirket beskæftigelse overalt, selv i sektorer drevet af den umættelige digitalisering - hvilket isoleret set er god lindring mod den berettigede frygt for løbsk automatisering. I USA er efterspørgslen på to særlige jobtyper imidlertid steget med hhv. 81% og 34% i Q4 2020: Sol-ingeniører og sol-installatører.

Atypisk jobopslag

Biden-administration har givet Det Hvide Hus' officielle hjemmeside en ordentlig overhaling, og nu de var i gang plantede de et friskt jobopslag inde i sidens kode.

$100 mil på højkant til CO2-tech

Elon Musk deler måske nok vandene... Og det er decideret farligt at flirte med endnu uopfundne teknologiers hypotetiske fremtidsløsninger på virkelige problemer, der truer os i dag. Men at private kan skabe økonomisk incitament på $100 millioner for at motivere verdensbefolkningen til at arbejde og samarbejde om løsningsforslag på vores eksistentielle udfordringer virker som en ny ting, der er her for at blive.

Energi, miljø & klima

USA vil elektrificere bilpark

En god segway fra job til klima er denne nyhed om at Biden vil elektrificere hele den offentlige bilpark i USA, bestående af flere end 645.000 køretøjer. Det ville eftersigende udgøre den største offentlige investering i USA siden Anden Verdenskrig og medføre millioner af nye arbejdspladser.

🔹🔺🔸 Amerikansk politi kører allerede Tesla visse steder, og selvom elbilen riskerer at løbe tør for brændstof (på linje med enhver anden type bil), virker fordelene til at trumfe ulemper.

Flere grønne tegn fra BP

Verdens tredjestørste energiselskab, BP, havde indtil for nyligt over 700 geologer, ingeniører og forskere ansat i afdelingen for udforskning af endnu uudforskede olie- og gasfelter, men i endnu et kontant tegn på energigigantens kursskifte er afdelingen det sidste års tid barberet ned til under 100. Wink-wink med vedvarende vognstang.

🔹🔺🔸 Jeg skrev om BP og selskabets direktør Bernard Looney nederst i nyhedsbrev #60, i al beskedenhed et must-read for den klimainteresserede 👍

Solrekord i Vietnam

Der blev installeret 25 gange flere solpaneler i Vietnam i 2020 end der gjorde i 2019. Det betyder en tilføjelse på 7.4GW, hvilket bringer den samlede kapacitet over de 12.5GW der var industriens mål for 2025.

🔹🔺🔸 7.4GW svarer i runde tal til 3.000 vindmøller, 814 millioner LED-pærer eller lidt under 7 tidsrejser for en DeLorean, thanks for asking 😎

Effektivitet på 2.1% fra Sydkorea

Når vi en dag har teknologierne på plads til at beklæde samtlige vinduer og udendørs overfalder med gennemsigtige solceller vil energirevolutionen være forestående. Der er noget vej endnu, men vi nærmer os med små, vigtige skridt.

🔹🔺🔸 Til sammenligning ligger rekorden for konverteringseffektivitet på gængse solceller på ca. 29%.

Slut med gas i EU

Præsidenten for den Europæiske Investeringsbank, Dr Werner Hoyer, er kommet med noget af en utvetydig udmelding: “To put it mildly, gas is over." Det lyder godt, selvom udtalelser fra finansinstitutter med islæt af kærlighed til kloden har det med at rumme fikumdik... Og Rusland har vist helt andre planer med EU. Men udmeldingen tilslutter sig ikke desto mindre den stigende kakafoni af vink med vedvarende vognstænger, og dét er værd at notere sig (tak for tip til @michaelreibelboesen).

🔹🔺🔸 Den franske centralbank har også meldt sig på banen med intentioner om reducere investeringer i olie, kul og gas.

Grønne investeringer overstiger $500bn

Investeringer i vedvarende energi stiger og stiger, hvis nogle skulle være i tvivl. Annus horribilis 2020 der får berettiget på puklen bød ikke bare på strabadserende pandemi, men til trods for frygtet økonomisk lammelse også en global vilje til en lysere fremtid.

🔹🔺🔸 Takket være pandemien lykkedes det Tyskland at reducere CO2-udledninger i 2020 med ca. 42% sammenlignet med udledningen i 1990.

Kan regnskoven fælde Bolsonaro?

Stammeledere blandt brasilianske indfødte er gået sammen med menneskerettighedsaktivister om at prøve at sagsøge den brasilianske præsident Jair Bolsonaro ved Den Internationale Domstol i Haag. Forbrydelse: Brud på menneskerettigheder i kraft af drab på hele klodens Amazonas.

🔹🔺🔸 Det skal blive spændende at følge hvordan stater, regeringer, embedsfolk og virksomheder slæbes i retten for utilstrækkelige klimaambitioner eller decideret miljødrab de kommende år - jeg ser det som en stigende tendens med et enormt potentiale.

Til sidst: Koden til millioner

Vi var lidt inde på aktiemarkedet tidligere i nyhedsbrevet, og selvom TV2-artiklen rigtigt påpeger at pandemien har medført en stigning i folk der dimser med investeringer som det nye tidsfordriv er aktiemarkedet stadigvæk en by i Rusland for langt de fleste.

Sådan forholder det sig også med Bitcoin - den innovative kryptovaluta baseret på banebrydende teknologier som nogle er blevet milliardærer på, og hvis aktiekurs stiger og styrtdykker på mystifystisk vis. Det er svært at følge med det hele, og sådan er dét.

Men hvis du tilfældigvis, ligesom mig, hører til gruppen af mennesker der med et halvt øre følger med fra sidelinjen og ikke lige nåede at kaste penge efter bitcoins inden de pludselig igen steg med over 300% det sidste år, er her en lidt atypisk, skadefrofornøjelig artikel om stakler ude i verden der har for flere hundrede millioner dollars bitcoins - som de ikke lige kan finde pinkoden til. Auch.

Vi er på godt og ondt biologiske væsener i en teknologisk tid ❤️

Kæmpe kh
Denis

(Protip: Det kan hjælpe at rydde cookies hvis man vil læse fx New York Times. Rutinerede Chrome-brugere har helt nemme måder at gøre det på.)

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hjælp mig med at realisere drømmen på en af følgende måder:

Læs om solarpunk nederst i nyhedsbrev #69

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.