Roche vil som de første i verden bruge kvantecomputere til at finde nye behandlingsformer mod Alzheimers og verdens største fabrik for dieselmotorer har fået nok af diesel. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på syntetisk plantevæv fra MIT med påfaldende potentiale, et spændende kig på fremtidens antidepressiver og et lille dybdedyk i situationen omkring Gamestop.

Rigtig god læselyst
Denis


Sundhed

Quantum mod Alzheimers

Verdens andenstørste farmaceutiske virksomhed, Roche, indleder kvantecomputer-baseret forskning i molekylære kombinationsmuligheder til nye behandlingsformer mod Alzheimers. Vi er endnu ved de spædeste skridt for praktisk anvendelse af quantum, men vi er så småt i gang.

🔹🔺🔸 Quantum er mega - mega spændende - og kvantebaseret beregningskraft er radikalt forskellig fra den computing vi kender og er blevet vante til: Potentialet er utroligt, og processen indebærer fænomener der modstrider gængs opfattelse af hvad der er fysisk muligt (fx superposition og sammenfiltring). Læs her hvordan feltet kan gavne lægevidenskab, og læs her hvis du lige skal mindes om hvad kvantecomputere egentlig er. For perspektiv kan du også tage et kig på hvordan BMW i det små allerede bruger kvantecomputere til at optimering af deres indkøbsproces.

Ny diagnose af prostatakræft

Forskere ved Korea Institute of Science and Technology har udviklet en ny, ikke-invasiv metode til at diagnosticere prostatakræft, den mest udbredte kræftform blandt mænd. Den nye metode kan med en urinprøve og knapt 100% nøjagtighed give svar på blot 20 minutter.

🔹🔺🔸 Et nyt studie fra Tel Aviv University mener at have opdaget kræftcellers achilleshæl, forskerne håber opdagelsen kan føre til adskillige nye behandlingsformer.

Coronatest på telefon

I begyndelsen tog det dagevis at få svar på en coronatest, så et døgn og til sidst så lidt som et kvarter. Men du skal stadigvæk slæbe dit korpus gemmen tid og rum, og du risikerer at smitte andre... Hvorfor ikke bare spytte på din smartphone og få svar efetr 10 minutter? Forhåbentlig varer pandemien ikke længe nok for denne teknologi at modnes, men så til den næste da 🤞

Radical science

Banke banke på 👽

Det her er meget - meget - kontroversielt grundet årtiers stigmatisering, latterliggørelse og videnskabelig berøringsangst. Men førende astrofysiker fra Harvard University vil gerne lige sige noget...

🔹🔺🔸 Jeg dykkede grundigt ned i emnet nederst i nyhedsbrev #35.

Psykedeliske antidepressiver

Moderne antidepressiver stammer oprindeligt fra tuberkulosemedicin udviklet af overskydende raketbrændstof fra Anden Verdenskrig. Er det så svært at forestille sig, at morgendagens antidepressiver vil komme fra en svamp? Fin artikel fra Scientific American her, der koncist beskriver udviklingen inden for psykedelisk terapi.

🔹🔺🔸 Når pandemien engang ebber ud, frygter mange at mentale lidelser vil stige i kølvandet på den. Det er intet mindre end lyksalig timing, at disse banebrydende terapiformer udforskes netop nu, og nogle bruger dem allerede aktivt til at komme igennem disse anspændende tider.

Potentialet for syntetisk plantevæv

Forskere ved MIT har udviklet en metode til at kultivere cellebaseret plantevæv i laboratorier - lidt ala samme fremgangsmåde som der eksperimenteres med til fremstilling af kødfrit kød. I yderste potens kan dette betyde at man i fremtiden ikke behøver at fælde skov for at bruge træ til produktion eller byggeri - eller at man decideret kan vokse sig et helstøbt egetræsbord.

Energi & klima

Domstol fordømmer den franske stat

En gruppe NGO'er med 2 millioner borgere i ryggen sagsøgte den franske stat for utilstrækkelig klimahandling tilbage i 2018, og en domstol i Paris har netop givet dem medhold: Frankrig lever simpelthen ikke op til Paris-aftalen, og gør ikke tilstrækkeligt for at begrænse global opvarmning. Allez allez!

🔹🔺🔸 Det er anden gang nogensinde at en stat er blevet juridisk klandret for utilstrækkelig klimahandling - første kendelse fandt sted i december 2019 i Holland. Forvent langt mere fokus på climate justice fremadrettet.

Global konsensus

FN har foretaget historiens største rundspørge og 66% af de i alt 1.2 million adspurgte fra 50 lande er enige om at udsigten til klimakatastrofe udgør en global krise der skal adresseres (tak for tippet til @michaelreibelboesen).

Diesel hastigt på vej ud

Verdens største fabrik for dieselmotorer ligger i Tremery i Frankrig, og den gør klar til at lægge produktionen om til el med mindst 50% elektrificeret kapacitet inden 2025.

🔹🔺🔸 Syv af de største, europæiske lastbilsproducenter er gået sammen om at udfase dieselmotorer inden 2040 - hele 10 år tidligere end planlagt.

Til sidst: Sådan startede Gamestop

Mød Keith Gill aka Roaring Kitty aka DeepFuckingValue

De fleste og deres farmor har efterhånden hørt om noget med noget med spilbutikken Gamestop og dens aktiekurs. Hvis nyheden er gået dig forbi så no worries, du kan få en hurtig gennemgang her - eller her hvor iværksætter, investor og tidligere direktør i Facebook, Chamath Palihapitiya, sætter en finansvært fra CNBC på plads som led i sin forklaring.

Jeg har tilladt mig selv at obsesse lidt over denne utrolige begivenhed den sidste uges tid, egentlig ikke fordi jeg er særligt interesseret i den finansielle del af sagen, men fordi jeg elsker internettets evne til at samle folk på tværs af kloden i pludselige, effektfulde bevægelser, der forårsager konsekvens - helst for 'the bad guys'. Og det er præcis, hvad vi ser her: En hær af lægfolk i form af private hobbyinvestorer og drilletrolde der hænger ud på Reddit-forumet r/wallstreetbets har fundet en svaghed i en række finansfolks umoralske investeringsmetoder og besluttet sig for at udstille og straffe dem korporligt.

Denne historiske vendetta kan ende med at koste Wall Street et tocifret milliardbeløb ($$), hvorfor bevægelsen mødes med balstyrisk modstand. Hvis det interesserer dig skal du endelig surfe lidt rundt og læse om hvordan det er lykkedes disse lægfolk at skabe en global bevægelse der på finurlig vis har fremprovokeret eksponering af ækel råddenskab i grådige aktiespekulanters eksistensgrundlag og systemisk konkurrenceforvridning på de etablerede handelsplatforme. Start her, her eller her - eller hør her hvad Jordan Belfort, den oprindelige Wolf of Wall Street, har at sige om situationen.

Det er også komplet fascinerende at gå på opdagelse i arnestedet på Reddit og bladre i gruppens hektiske debattråde med dens totalt særegne kultur af indforståede referencer og kultjargon, og vidne hvordan denne enorme masse af individer befinder sig i en decentraliseret, internetbaseret organisationsform, der konstant pendulerer mellem forskrækket flokmentalitet og sværmintelligens med lasersyn.

Men! Hvordan søren startede alt det her...!? Det var egentlig bare dét jeg lige hurtigt ville dele: For som altid startede det hele ret simpelt, med én person der tænkte sig godt om og handlede på mavefornemmelse. Denne person er value-investoren Keith Gill aka Roaring Kitty aka DeepFuckingValue, og han er sidenhen blevet den ukronede konge af bevægelsen.

Keith Gill lavede et livestream i juli 2020 hvor han i løbet af 56 minutter delte en komplet breakdown over hvorfor han, helt personligt, syntes Gamestop-aktien var overset og værdifuld. Jeg har aldrig i mit liv brugt så lang tid på at se noget om noget (for mig) normalt så keeeedeligt, men jeg er virkelig glad for at have set lige netop denne. Videoen giver ikke bare et unikt indblik i hvordan dygtige, hæderlige investorer arbejder - den er også en inspirerende fremvisning af solid research, kildekritik og mod til at gøre det der føles rigtigt, i en forvirrende og hæsblæsende tid hvor vi alle skriges ind i hovedet hvad andre synes vi skal og må og bør.

Situationen er for nuværende langt fra afklaret. Gamestops kurs er allerede nede på en niendedel af hvad den var i sidste uge - men så længe Reddit-hæren står sammen og afholder sig fra at sælge er risikoen for en ydmygende lussing til Wall Street helt reel. I sidste ende virker det dog usandsynligt at noget vil ændre sig systemisk - milliarder vil cirkulere og den rådne del af finansverdens kerne vil bestå.

Hvad der er værd at tage med sig er imidlertid, at dette er endnu et eksempel på det ubegribelige potentiale der ligger i muligheden for massesamarbejde baseret på vores digitaliserede verdens utappede energi: Knapt 5 milliarder mennesker har adgang til internettet her i begyndelsen af 2021 - og vi har aldrig været tættere på at realisere Dr. Kings vision.

Kæmpe kh
Denis

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hjælp mig med at realisere drømmen på en af følgende måder:

Læs om solarpunk nederst i nyhedsbrev #69

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.