Wow for en masse spændende nyt! Foruden valget af præsident, der langt fra var eneste interessante punkt på de amerikanske stemmesedler, er der sket så mange fremskridt rundt omkring at det har været en sand fornøjelse at kuratere ugens indhold 👌 Læs bl.a. om nyeste forskning i behandling af depression, den usædvanlige periode af seismisk stilhed verden befinder sig i og få intet mindre end et klimaoptimistisk BOOST til sjælen!

🔹🔺🔸 Herudover: HJERTELIG VELKOMMEN til alle nye 😍 #ActualNews sendes denne uge til 115 flere læsere end sidst, en stigning på 27%, og det er fantastisk! Årsagen til den pludselige ekspansion i læserskaren har jeg skrevet lidt om nederst i nyhedsbrevet.

Velkommen til #62 - og rigtig god læselyst
Denis


Global udvikling

Amerikanske rekorder

Valgdagen i USA bød på en række rekorder og historiske sejre. Der er nu 131 kvinder i kongressen (100 demokrater og 31 republikanere), mens Kamala Harris er blevet USAs første kvindelige og første sorte vicepræsident - hendes bedrift er illustreret glimrende her.

🔹🔺🔸 Mindst 161 millioner mennesker fik stemt i USA. Det er det største fremmøde siden valget i 1908, og selvom de stadig døjer med inaktive sofakartofler så vi i sidste ende et handlekraftigt folkeslag i demokratisk selvforsvar.

Uset seismisk stilhed

Marinbiologer i Australien priser sig lykkelige over den unikke stilhed pandemien har medført, da støjreduktionen tillader unik indsigt i sjældne øresvins sprog.

🔹🔺🔸 Årets globale lockdowns er officielt erklæret for en periode af seismisk stilhed uden fortilfælde. Det har både gjort forskere i stand til at nærstudere naturen og udvidet deres forståelse for menneskeskabt støj.

City as a Service (CaaS)

Finland er så opsat på at tiltrække techtalent, at Helsinki nu tilbyder byen som en innovativ service: 90-dages gratis, all-inclusive borgerpakke der forsyner én med bolig, institutionstilbud til børn og personlig introduktion til professionelle netværk: Kom og prøv hvordan det ville være at bo og arbejde her, alene eller med familie - måske er det noget for dig? Inkluderet i pakken finder man al hjælp til papirarbejde med henblik på permanent opholdstilladelse.

🔹🔺🔸 Som min kollega Azeem Azhar pointerer, er det her et tankevækkende fingerpeg om fremtidige samfund med langt mere flydende mobilitet og brud på staters monopol på borgerskab.

Klimaoptimistisk BOOST 💚

Massiv investering i vedvarende

Verdens tredjestørste elselskab, Iberdrola, vil investere €75 milliarder i vedvarende frem mod 2025 i håbet om at "kapitalisere på den grønne omstilling". Det er præcis dette jeg pointerede i min TEDx fra sidste år: Det er blevet profitabelt at redde kloden.

🔹🔺🔸 BP siges at have industriens mest aggressive strategi på området, mens IEA for nyligt har erklæret solenergi for markedernes nye konge. Det er meget, meget spændende alt sammen, jeg kommenterede for nyligt situationen her.

Filippinerne vil væk fra kul

Pandemien har synliggjort svaghederne i den filippinske energisektor, der er dybt afhængig af fossile brændsler. Duterte-regeringen vil derfor indstille tilladelser til opførsel af nye kulkraftværker og i stedet satse på vedvarende - en dramatisk afvigelse fra tidligere politikker.

🔹🔺🔸 Selvom Trump, ligesom Duterte, var notorisk højrøstet i sin ambition om at puste liv i det industrielle kulkadaver lukkede flere kulkraftværker under ham i 2016-2020 end under Obama i 2012-2016. Herudover opstod der 3 gange så mange jobs inden for vedvarende end i den fossile sektor.

Columbus bliver 100% grøn

Delstaten Ohios hovedstad Columbus, USAs 14. største by med en befolkning på ca. 900.000, har stemt ja til at overgå til 100% vedvarende energi allerede i 2023. Tilslutningen til forslaget lå på overvældende 76%.

🔹🔺🔸 Delstaten Nevada fik stemt en målsætning igennem om at blive 50% vedvarende i 2030, og så kan Bidens forhold til Parisaftalen vist heller ikke understreges tydeligt nok.

Putin rykker nærmere Paris

Det vejer måske ikke meget, når Putin opfordrer sin regering til at prøve at reducere udledninger i henhold til Parisaftalen... Men det er trods alt endnu et tegn blandt efterhånden mange på at klima har forplantet sig i geopolitik på hidtil uset vis.

🔹🔺🔸 Kina satte for nyligt mål om klimaneutralitet i 2060, og Japan fulgte hurtigt efter med mål om klimaneutralitet i 2050. Tjek nyhedsbrevene Grønne fremskridt og Sol er konge for yderligere, velfortjent klimaoptimisme!

#ActualNews søger sponsor

Min formidling af menneskehedens fremskridt kommer pt ud til 534 mennesker på nyhedsbrev, 468 mennesker på LinkedIn og 1706 mennesker på Facebook. Herudover arbejder jeg på forskellig vis med video (1, 2, 3), bl.a. i spirende, engelsksproget samarbejde med BLOXHUB.

Hvis du eller din organisation vil affilieres med optimistiske budskaber målrettet et voksende publikum af skønne, nysgerrige folk - så lad os finde på en win-win løsning 👍

Sundhed

Mirakelmiddel mod depression

Psilocybin er 4 gange mere effektivt end antidepressiver. Det er blandt de banebrydende resultater fra et dugfriskt studie af psykedelisk behandling ved John Hopkins. Studiet viste herudover at 54% af de svært depressive patienter slet ikke kunne kvalificeres som depressive 4 uger efter behandlingen. Utroligt.

🔹🔺🔸 Bladr lidt i tidligere nyhedsbreve hvis emnet interesserer dig - jeg holder nøje øje med dette fascinerende felt, og rapporterer løbende om de mange fremskridt.

Psilocybin lovliggjort i Oregon

Ugens sidste nyhed fra folkeafstemningen i USA er, at Oregon er blevet første delstat nogensinde til at legalisere psykedelisk behandling med psilocybin.

🔹🔺🔸 Det lader til at vælgere på tværs af politisk overbevisning i det hele taget prøver at gøre op med USAs uhyggeligt fejlslagne War on Drugs for i stedet at rette deres opmærksomhed mod folkesundhed.

Stofskadelighed

Dette er ingen nyhed, men det runder afsnittet godt af: Wikipedias diagram over stofskadelighed med afhængighed på den ene akse og dødelighed på den anden sætter nemlig situationen fint i perspektiv: Hvorfor er det, at de fleste vestlige samfund synes alkohol, koffein og nikotin er helt, helt O.K. 👌 mens alt andet er stort set lige ulovligt?

Til sidst: #ActualNews i Løvens Hule?

Skal jeg stille op med #ActualNews i Løvens Hule for at finde en investor? Havde du spurgt mig onsdag sidste uge havde det helt umiddelbare top of mind-svar været >>nej<< ellers to tusinde tak makker, jeg har det lige så fint.

Men så skete der noget lige pludselig om torsdagen, der gav min pibe en lidt anden lyd: Serieiværksætter og kendisinvestor Jesper Buch lagde et opslag op på LinkedIn, hvor han direkte efterspurgte "en nyhedstjeneste som løfter befolkningen uden negative breaking news", og opfordrede folk til at stille op i Løvens Hule med relevante koncepter. @gustavduckert taggede mig i opslaget - TAK for det - og jeg var lige ved at tabe både næse og mund.

Jeg arbejder nemlig præcis med det Jesper efterspørger og har gjort det i snart 4 år: Formidling af menneskehedens fremskridt i en potent blanding af kritisk optimisme og strategisk fremsyn. Ingen feel good-stories, ingen jubelidioti – udelukkende ægte FREMSKRIDT over hele linjen! Vil du have fossilfrie flyvninger? You got it! Ny celleterapi der fremskynder healing af knoglebrud? Vær så god. Høreapparater til $1? No problem.

Vi lever nemlig i en tid hvor science fiction ugentligt forvandles til science fact, og hvor vi mennesker bliver i stand til at udrette ting der aldrig før har været mulige: Medicin, mobilitet, produktion, kommunikation, mentalitet, rumfart, energi, what have you. Når man kigger de rigtige steder hen, ser man, at der er HÅB og inspirerende udvikling overalt – og dét håb vil jeg gerne dele med alle jer!

I Jesper Buchs opslag, der pt. har over 7.300 likes og over 550 kommentarer, pointerer mange, at det simpelthen ikke er profitabelt med gode nyheder, desværre. Og det kan jeg efter 3 års arbejde skrive under på 👌 MEN! Dels er der forskel på gode nyheder (jeg har mange meninger om dette)... Og dels betyder manglende efterspørgsel ikke altid, at folk ikke værdsætter det, når indholdet først finder dem. Vi er der ikke helt endnu efterspørgselswise, men Jespers opslag beviser, at vi er ved at være der - og jeg er klar!

Mit erklærede mål med #ActualNews er at løfte den kollektive moral og hjælpe virksomheder med at tage beslutninger der bunder i håb frem for frygt. Men jeg har brug for hjælp og opbakning til at lykkes med det – jeg har brug for vejledning og ressourcer. Om det bliver en af jer der rækker ud eller om jeg pludselig vil være at finde i iværksætternes X-Factor, nu hvor jeg har fået en form for invitation, må tiden vise. Jeg glæder mig i hvert fald over at se projektet vokse og tage om sig, for jeg elsker virkelig at arbejde med det her – og jeg elsker at du læser med. TAK!

Kæmpe kh
Denis

Støt #ActualNews

Mange tror der er gode penge i at udgive gratis nyhedsbrev, men det forholder sig faktisk stik modsat 😅 Heldigvis er der mange måder at støtte på og enhver hjælp er værdsat:

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.