Navy SEALs støtter forskning i MDMA mod PTSD, vedvarende energi spås at springe alle rekorder i 2020, mens forskere i Europa har opdaget en forbindelse mellem Alzheimers og bakterierne i vores tyktarm. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der herudover runder alt fra cellebaseret kylling til elektrisk friflyvning og fremtidstog.

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 21 nye læsere denne uge 👋

Velkommen til #63 - og rigtig god læselyst
Denis


Sundhed

Banebrydende værn mod HIV

Forskere ved medicinalvirksomheden ViiV Healthcare har afbrudt kliniske forsøg med en ny behandling mod HIV til kvinder, fordi indledende resultater er overbevisende: Den nye behandling, der består af en injektion hver anden måned, har vist sig at være 89% mere effektiv end den nuværende, der består af en daglig pille. "This is a major, major advance,” udtaler den nu verdensberømte Dr. Anthony Fauci.

MDMA mod PTSD

Navy SEAL Foundation har netop bevilliget en af de største donationer i fondens historie til forskning i MDMA-assisteret psykoterapi med henblik på lindring af PTSD.

🔹🔺🔸 Forskning i psykedeliske behandlinger af PTSD, angst, stress og depression er under rivende udvikling. Jeg elsker dette forskningsfelt - ikke bare fordi der hele tiden dukker utrolige resultater op, men også fordi resultaterne bringer ny indsigt i vores bevidsthed, og udfordrer vores forhold til psykoaktive stoffer i det hele taget.

Alzheimers starter i tarmen

Nyt studie på tværs af forskningsinstitutioner i Schweiz og Italien konkluderer, at der er direkte forbindelse mellem udvikling af Alzheimers og bakterier i éns tarmflora. Forskerne håber opdagelsen kan føre til en helt ny, præventiv approach til sygdommen, hvor man reducerer sandsynligheden for at udvikle den ved at pleje sin tarmflora.

🔹🔺🔸 Det menneskelige mikrobiom er et vanvittig fascinerende forskningsfelt. Vidste du fx at vi alle går rundt med ca. 100 millioner hjerneceller i tarmen, og at de har direkte forbindelse til hjernen? Pludselig giver begrebet mavefornemmelse faktisk ret god mening 🧠 Læs også hvordan transplantation af fæces kan reducere autisme.

Mobilitet

Æra af regulære rumrejser

SpaceX har som første, kommercielle rumfartsselskab i verden rundet endnu en historisk milepæl med første regulære opsendelse af astronauter, da tre mænd og en kvinde blev sendt mod Den Internationale Rumstation i noget der minder om en 22 etager høj, genanvendelig rum-Tesla.

🔹🔺🔸 Jeg skrev lidt om SpaceX og Crew Dragon op til den historiske testflyvning af den bemandede kapsel tilbage i maj.

Milepæl for fremtidstog

Apropos Elon Musk-relaterede fartøjer med banebrydende kapacitet til at fragte mennesker på hidtil uset vis har der også netop været en anden milepæl med fremtidstoget Hyperloop, der for første gang nogensinde havde mennesker ombord på en kort strækning i Mojave-ørkenen.

🔹🔺🔸 Idéen bag Hyperloop tilhører Elon Musk, der i 2012 valgte at open-source teknologien i stedet for at patentere den. Der eksperimenteres derfor med Hyperloop adskillige steder i verden, og få dage efter det historiske menneskeforsøg i Nevada var der verdensrekord i Sydkorea hvor toget nåede en hastighed på 1.000 km/t. Er du ingeniør eller bare übernørd som mig kan du slupre dig igennem teknologiens teknikaliteter her.

Elektrisk friflyvning

Vovehalsen Peter Salzmann er efter 3 års forberedelser blevet første menneske nogensinde til at friflyve med 300 km/t i en elektrificeret vingedragt uden at være iklædt et decideret fartøj.

🔹🔺🔸 Eksperimentet er et interessant tillæg til den stigende opmærksomhed på elektrificeret luftfart i det hele taget, og leder samtidigt tankerne til de nylige forsøg i Storbritannien hvor reddere bruger jetpacks til at komme nødstedte til undsætning.

#ActualNews søger sponsor

Min formidling af menneskehedens fremskridt kommer pt ud til 557 mennesker på nyhedsbrev, 472 mennesker på LinkedIn og 1707 mennesker på Facebook. Herudover arbejder jeg på forskellig vis med video (1, 2, 3), bl.a. i spirende, engelsksproget samarbejde med BLOXHUB.

Hvis du eller din organisation vil affilieres med optimistiske budskaber målrettet et voksende publikum - og i øvrigt gerne vil støtte mit hårde arbejde - så ræk ud og lad os finde på en win-win løsning 👍

Miljø og klima

Rekordår for vedvarende

Ny rapport fra IEA konkluderer at global installation af vedvarende elektricitet forventes at springe alle rekorder i 2020, og at vedvarende energi forventes at detronisere kul som verdens dominerende energikilde i 2025.

🔹🔺🔸 Denne nyhed minder mig om mit skriv fra marts 2020: Vil vi lade BOOMERS starte en ny middelalder? I skrivet efterspurgte jeg mere kapacitet til at forestille os pandemien som en katalysator for positiv forandring, frem for en selvsagt dystopisk mavepuster der ville bremse overgangen til vedvarende energi. Læs også Sol er konge og Grønne fremridt fra for nyligt for yderligere klimaoptimistisk boost 💚

Peabody Energy varsler konkurs

Apropos kul befinder verdens største kulproducent, Peabody Energy, sig lige nu i en værre kattepine: Virksomheden har varslet anden konkurs på blot 5 år.

🔹🔺🔸 Selv USAs førende stålværk er på vej væk fra kul med en investering på $250 millioner i en gigantisk solfarm der skal mætte 90% af værkets energibehov.

Global udvikling

Cellebaseret kylling på menuen

En restaurant i Tel Aviv bliver verdens første til at servere cellebaseret kyllingekød for sine gæster. Det teknologisk fremstillede kyllingekød produceres på stedet i en bioreaktor, og alle måltider er til at begynde med gratis - man betaler med feedback.

🔹🔺🔸 McDonald's vil med på noderne, kæden sælger kødfrit kød fra 2021.

Historiens sikreste valg

Til trods for Trump & Cos barokke forsøg på at stemple præsidentvalget som et kæmpe svindelnummer vurderes det af en bred koalition af højstående embedsfolk på tværs af regeringen for historiens sikreste.

Til sidst: Cloud clubbing

Det her er ikke for alle – men hvis du tilfældigvis er til housemusik eller innovative forretningsmodeller, er SUAT måske noget for dig. De seneste par uger er jeg i hvert fald faldet for ham, for jeg er nemlig til begge dele, og hans måde at nægte at lade sig kue af manglende spillejobs i det ikke-eksisterende klubmiljø under en global pandemi er inspirerende.

Jeg stødte første gang på begrebet cloud clubbing tilbage i marts, da jeg researchede til en fremsynet minirapport med innovative forretningsmodeller i en uoverskuelig tid. Det var her jeg faldt over natklubben TAXX i Shanghai, der livestreamede DJ-sets ud i stuerne til karantæneramte kunder og tjente op mod $100.000 i drikkepenge pr. stream: Cloud clubbing.

Zach Sabri, aka. SUAT, gør noget lignende, bare som solo-act og toppet med vild energi, ekstrem mobilitet og humor: Han spænder sin trådløse mixerpult til kroppen ved hjælp af en modificeret babysele, og medbringer den på folkelige raves i byrummet, i naturen, til sightseeing eller i det selvstændige format Sneakin’ with SUAT, hvor han sniger sit gear med ind og raver på museer, restauranter eller indkøbscentre til han bliver eskorteret ud af vagter eller får institutionel velsignelse til at maxe ud.

Alle hans gigs livestreames til et voksende, globalt publikum: Folk fester med hjemmefra, og belønner ham med løbende donationer, mens han som en anden upbeat 21st century lirekassespiller indtager sine omgivelser, interagerer med dem og kommenterer slagets gang. Det er ærlig talt underholdning på adskillige niveauer.

Han kalder det selv musical comedy content og han har faktisk været i gang længere end pandemien, men det ligner at han har fået velfortjent vind i sejlene, her hvor folk er stavnsbåndet på godt og ondt. Han spiller lækkert, har god humor og formatet kan noget – det er interaktiv, musikalsk takeaway bygget op omkring indbringende user engagement. Det er initiativ og fest i en weird og for mange trist, trist tid: Det er kreativ, kulturel innovation. Well done, SUAT.

Tak til @lassehilleborg for tip – og tak til dig for at læse med 😘

Kæmpe kh
Denis

Lyst til at støtte?

Mange tror der er gode penge i at udgive gratis nyhedsbrev, men det forholder sig faktisk stik modsat 😅 Heldigvis er der mange måder at støtte på, og enhver hjælp er værdsat:

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.