Fokus på sundhed denne uge med hele to radikale gennembrud fra Tel Aviv, enorm nedgang i elefantsyge på verdensplan og ikke mindst de kommende mRNA-vacciner mod COVID19, der ikke bare repræsenterer sejr over sygdom men også udgør en helt ny front over for fremtidige pandemier. Vildt spædendende! Herudover byder nyhedsbrevet bl.a. på skolegang for 180 millioner flere piger (et af vores vigtigste våben mod klimakatastrofe) og lidt kickback-læsning med status på årets største innovationer ifølge WEF, BBC og Time Magazine.

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 8 nye læsere denne uge 👋

Velkommen til #64 - og rigtig god læselyst
Denis


Sundhed

Vellykket livsforlængelse i Tel Aviv

Forskere ved Tel Aviv University har udgivet et banebrydende studie efter kliniske forsøg med 30 raske voksne over 64 der påviser reel reduktion af biologisk aldring. Deltagerne i forsøget gennemgik omfattende terapiforløb inspireret fra rumfart og dybdedykning og fik forlænget de såkaldte telomerer, der ellers udelukkende bliver kortere med tiden, med 20% i gennemsnit.

🔹🔺🔸 Anti-aging er et proper radikalt forskningsfelt, der i yderste potens anser døden for en ekstremt kompliceret sygdom - der kan kureres. Internettet møder dette studie med berettiget skepsis, men der bruges enorme ressourcer på forskning og der skal nok kommer ægte resultater før eller siden. Gevinsterne kan blive utrolige - etikken følger kun med, hvis vi forlanger det. Fremragende dansk bog om emnet her.

CRISPR mod kræft

Endnu et vildt gennembrud fra samme Tel Aviv University omhandler verdens første vellykkede forsøg med gen-redigeringsteknologien CRISPR anvendt mod to aggressive kræftformer: "It must be emphasized that this is not chemotherapy. There are no side effects, and a cancer cell treated in this way will never become active again", udtaler professor Dan Peer, der leder laboratoriet for præcisions-nanomedicin ved TAU.

Elefantsyge ebber ud

Elefantsyge (lymfatisk filariasis) er heldigvis en sjældenhed på vores breddegradder, men i tropiske og subtropiske lande har den frygtelige parasitsygdom plaget hundredevis af millioner mennesker med svære misdannelser og skader på lymfesystem. Takket været enorme medicinale fremskridt er antallet af individer med elefantsyge på verdensplan imidlertid faldet med 74% siden år 2000.

Plantevaccine mod sæsoninfluenza

En pantebaseret vaccine mod sæsoninfluenza udvundet af en australsk tobaksplante har for første gang nogensinde passeret kliniske forsøg med overbevisende resultater, der matcher gængse kommercielle alternativer. Vaccinen blev afprøvet på i alt 23.000 mennesker og anses for den hidtil største demonstration af potentialet for en plantebaseret platform til at producere vacciner for mennesker.

Global udvikling

180 millioner flere piger i skole

En undersøgelse fra UNESCO konkluderer, at antallet af piger der modtager skoleundervisning på verdensplan er steget fra 73% i 1995 til 89% idag. Det svarer til 180 millioner flere piger i skole nu sammenlignet med generationen inden. Samtidigt bliver der i dag optaget 3 gange så mange kvinder på universiteter.

🔹🔺🔸 Uddannelse af kvinder ses i stigende grad blandt mest essentielle veje udenom klimakatastrofe.

Kvinder øger chance for fred

Nye undersøgelser fra UN Women og Council on Foreign Relations påviser, at fredsforhandlinger har 64% større sandsynlighed for at lykkes hvis forhandlingerne inkluderer kvinder. Undersøgelserne viser imidlertid også, at det stadig er for sjældent at kvinder inviteres med (tak for tip til @knudankeriversen).

🔹🔺🔸 Antallet af kvindelige parlamentsmedlemmer i verden er mere end fordoblet de sidste 25 år. Vi er stadig langt fra mål, men jeg tør vædde min hat på at denne udvikling udelukkende vil accelerere herfra.

Første kvindelige direktør i MLB

En baseballklub i den megapopulære amerikanske baseballliga MLB har for første gang nogensinde fået en kvindelig direktør i Kim Ng. Hun er ikke bare første kvindelige direktør i baseball men åbenbart på tværs af de største sportsgrene i hele USA.

Tech-overblik

10 banebrydende teknologier

World Economic Forum bringer her et overskueligt og virkelig interessant overblik over - ifølge dem - 10 banebrydende teknologier lige nu og her, der er værd at holde øje med. Læs fx om smertefrie mikronåle, elektrisk luftfart og grøn hydrogen - eller min yndlings: Virtuelle patienter, et fascinerende felt hvor kliniske forsøg i fremtiden kan udføres på simulationer af mennesker i stedet for på mennesker.

🔹🔺🔸 Download hele rapporten gratis her hvis du ønsker at gå i dybden.

Radikal mobilitet

Endnu et fremragende overblik her, dette fra BBC, der ser nærmere på udviklingen inden for flyvende biler. Det kommer ikke i nærheden af hvad vi blev lovet, men der er trods alt interessante bud - og nogle er tættere på kommercialisering, end man tror.

🔹🔺🔸 En af mine yndlingsnyheder fra efteråret: Reddere i Nordengland eksperimenterer med jetpacks til at komme nødstedte til undsætning i bjergrige områder: Indledende forsøg reducerer rejsetiden fra 25 minutter til 90 sekunder.

Årets bedste opfindelser

Endeligt får du her Time Magazines bud på årets 100 mest innovative opfindelser. Listen rummer alt fra AR-assisteret kirurgi til klimaspecifikke hudprodukter, desinficerende opladere og en af mine yndlings: Fremtidssikret fashion fra Vollebak.

Til sidst: Utrolig vaccinebedrift

Overvej følgende:

 • Der er tilsyneladende ikke bare én men hele to vacciner klar mod COVID19 (mens ca. 150 andre er under udvikling).
 • Det tager normalt 10-15 år at udvikle en vaccine. Verdensrekorden for vaccineudvikling lå indtil 2020 på 4 år. Det skete da forskere i 1967 lykkedes med at udvikle en vaccine mod fåresyge.
 • Pfizer og Moderna har tilsyneladende udviklet to godkendte vacciner, hvis effektivitet langt overgår eksperternes forventninger - og de har blæst samtlige rekorder omkuld ved at gøre det på under 12 måneder efter pandemiens udbrud.
 • Det ligner, at distributionen af COVID19-vaccinerne starter allerede inden årets udgang, prisen vil ligge på mellem 25 og 37 dollar.
 • Vaccinerne bliver historiens første mRNA-vacciner, der anvender molekyler med genetiske instruktioner til værtskroppen om at iværksætte en korrekt, proteinbaseret immunrespons. Det er en komplet ny, højteknologisk approach til vaccineproduktion baseret på gensekventering af virussen. Metoden bryder med den traditionelle og ekstremt tids- og ressourcekrævende måde man historisk har udviklet vacciner på. Læs mere om mRNA her - og se diagrammet nederst i nyhedsbrevet.
 • Virussens genom, som disse vacciner er baseret på, blev i sig selv kortlagt på rekordtid tilbage i januar, hvor forskere i Kina havde sekventeret virussen på uger mens det havde taget måneder at sekventere den første SARS-virus i 2003.
 • Det internationale forskersamfunds reaktion på pandemien har i det hele taget været uden historisk fortilfælde: I maj måned var der allerede publiceret omkring 23.000 studier om coronavirussen i det der betegnes som historiens største eksplosion af videnskabelig litteratur.
 • Vaccinerne mod COVID19 repræsenterer ikke bare en hastighedsrekord og sejr over en dødelig virus - de udgør også et banebrydende teknologisk fremskridt, der ifølge eksperter stiller os langt stærkere i mødet med fremtidige pandemier.

Pandemien suser om ørerne på os og for egen regning må jeg sige at corona føles tættere på end nogensinde før. Hvor sygdommen havde en slags mytisk status tilbage i foråret hører jeg pludselig om nye tilfælde i mit netværk på ugentlig basis - og hvor jeg tidligere observerede situationen fra mit lille lockdownskjul og havde det lidt ala sådan her, har jeg det i dag lidt mere ala sådan her: Close encounters allevegne!

Mine tasker og jakkelommer er stoppet til med mundbind, jeg har købt et UV-kammer til mindre objekter og væmmelige smartphones (vent med at købe, jeg får rabatkode om lidt), og sanseapparatet er tunet ufrivilligt ind på andres smittepotentielle adfærd som fx taleretning, mistænkelige rømmen eller, må guderne forbyde det, højrøstet spytsnak.

Nyhederne føles som pandemi på ølbong... Servicemedarbejdere er forskanset bag skyttegrave af gennemsigtig plastik, og når man en sjælden gang tillader sig den luksus at komme i nærheden af et fremmed menneske er det helt cool - man skal bare lige underkaste sig den mest coronapåmindende tranedans af alle... Albuehilsnen 💪😝🤳

Men fred være med albuehilsnen (bortset fra altså seriøst... jeg er målløs over at den helt friktionsløst har vundet indpas i vores kultur uden den mindste konkurrence fra elegante alternativer som fx klassiske añjali mudrā eller det endnu mere udbredte, velkendte, ukomplicerede og historisk gennemtestede buk, som milliarder af mennesker har svoret til i årtusinder. Hvorfor ikke bare samle hænderne og bøje hovedet i et respektfuldt nik i stedet for at skåle akavet med en stump af en foldet arm? Læs forresten evt Farvel til håndtryk? som jeg skrev dagen inden lockdown tilbage i marts).

Pointen er, at der hvirvler en masse pandemifokus rundt i den kollektive bevidsthed. Det er godt for at holde smitten nede, men det tynger og tærer og kan føles endeløst: Sortsyn kan snige sig ind - og det er bestemt ikke for bagatellisere udfordringerne forude eller de mange faldgruber disse fremskridt naturligt bringer med sig. Det er heller ikke for at gøre mig klog på det geopolitiske vanvid der ledte op til vaccinerne eller vil plage os i kølvandet på dem.

MEN! Det her er jo #ActualNews 😍 Jeg føler også det er okay at stoppe op og sige, hey.... vi er vidner til en utrolig teknologisk og videnskabelig bedrift, der i samspil med nyhedsbrevets øvrige sundhedsnyheder bør give alle berettiget glæde, stolthed og forundring over den utrolige tid vi sammen lever i. Ingen af de omtalte bedrifter havde været mulige for bare 10 år siden - de fleste af dem havde ikke en gang været mulige sidste år. Det er alt sammen noget, der sker lige nu, og du har første parket til udviklingen.

Med ønsket om godt helbred til alle - tusind tak fordi du læste med!

Kæmpe kh
Denis

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at bruge al min tid på at gennemgå hundredevis af artikler ugentligt, og dele det bedste jeg ved - og jeg glæder mig sådan til det bliver mit levebrød. Indtil da ville jeg virkelig værdsætte det hvis du overvejede at støtte projektet på en af følgende måder. Tak :)

 • Overvej at blive sponsor - skriv her
 • Støt med automatisk donation, - pt støtter 18 mennesker med mellem 2 og 40 kr om ugen (TAK til jer!!)
 • Book mig til et foredrag
 • Overvej et skræddersyet nyhedsbrev til din virksomhed
 • Køb min børnebog om teknologisk arbejdsløshed
 • Prøv Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til mig

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.