Solarpunk

Jeg har fundet to visuelle visioner for Paris anno 2045 og vil høre dig om følgende: Hvis du skulle vælge et af disse billeder som billedet på den fremtid du ønsker for dine børn og børnebørn - hvilket ville du så vælge?

Hvis du ligesom mig instinktivt higer efter den lyse fremtid har jeg spændende nyt til dig: Der findes nemlig en hel bevægelse/genre ude i den store verden, der dyrker netop dét: Bevægelsen hedder SOLARPUNK, og den har til formål at rodfæste nye fremtidsforestillinger i den kollektive bevidsthed ved at skildre ønskværdige scenarier, der italesætter og konkretiserer hvad der virker, og hvad vi vil, i stedet for at trippe endeløst over hvad der ikke virker, og hvad vi ikke vil.

Solenergi blev i 2020 erklæret for elektricitetsmarkedernes nye konge (læs nederst her), og vi står over for den største transformation af energisektoren siden opfindelsen af damplokomotivet. Hvordan vil fremtiden se ud efter denne transformation?

Solarpunk er en øvelse i at fantasere sig til svaret gennem et opgør med selvopfyldende profetier forankret i mediernes negative narrativer og et verdensomspændende, populærkulturelt fokus på industriel dystopi. Solarpunk er den forførende, håbefulde og tiltrængte pendant til den langt mere udbredte cyberpunk-genre, der i mange årtier har masseret forestillinger om åndeligt fordærv, økologisk kollaps og uregerlig teknologi ind i hovedet på os gennem en overflod af (fantastisk) litteratur og biografbaskere som Blade Runner, Minority Report og Matrix.

Uden at ignorere disse sandsynlige, dystre udfald af forandringerne foran os handler solarpunk om det modsatte: At skildre fremtidsscenarier hvor vi overkom de eksistentielle udfordringer i begyndelsen af det 21. århundrede med iboende forslag til hvordan vi kom dertil.

Solarpunk handler om smart borgerskab frem for smarte byer, om dannelse frem for demoralisering og om det regenerative frem for det revolutionerende. Det er en bevægelse, der søger at veksle science fiction til science action gennem konstruktive fortællinger, der instruerer os i at afsøge de håbefulde, bæredygtige fremtider som vores civilisation reelt er på randen til at realisere, såfremt vi endegyldigt beslutter os for det. Det er en insisterende og vedholdende påmindelse om at vi kan, hvis vi vil - hvorfor #ActualNews, er det gået op for mig, er mega, mega solarpunk!

Jeg stødte på begrebet tilbage i efteråret og har siden læst, set og lyttet stort set alt hvad jeg overhovedet har kunnet komme i nærheden af. Jeg synes det er en interessant, meningsfuld og påtrængende nødvendig bevægelse i vores transformative samtid. Derfor vil jeg gerne starte 2021 med at melde #ActualNews officielt under solarpunks solrige fane: Lad os beslutsomt dyrke lyse fremtider og sammen fremavle en vi alle gerne vil leve i ☀️ Vil du med?

Kæmpe kh
Denis

Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!
Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.