Exxons bestyrelse er kuppet indefra, Shell tvinges til at reducere udledning med 45% inden 2030 og Ford lancerer en elektrisk version af USAs bedst sælgende bil på 39. år! Det er blandt nyhederne denne uge, hvor du også kan blive klogere på både UFO'er og sol i Syrien.

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 3 nye læsere 👋😊

Rigtig god læselyst
Denis


Breaking

Nedenstående to nyheder fortjener at blive delt og fejret, for enhver der synes det ser sort ud på klimafronten bør kunne finde håb her! Begge nyheder er på hver sin måde en big deal, der repræsenterer en positiv tipping point i arbejdet for at undvige reel klimakatastrofe. Sjældent, hvis nogensinde, har det fossile korthus' stankelben vaklet i denne grad 💚

Shell dømt til reduktion af udledning: Syv miljøgrupper har i samarbejde med 17.000 civile ført retssag mod Shell, der netop har fået vurderet sin forretningsmodel som værende i strid med menneskets ret til liv. Domstolen kræver, at oliegiganten reducerer sin CO2-udledning med 45% inden 2030, hvilket står i skærende kontrast til Shells intention om at gøre det i 2035 (tak for tippet til @ingridhagberg).

Aktionær-aktivisme i Exxon: ExxonMobil (dem der forudså CO2s katastrofale konsekvenser for klimaet i 1981 og brugte de efterfølgende 27 år på at finansiere klimaskepsis) er blevet overrumplet indefra af aktionær-aktivister: Hedgefonden Engine No. 1 er med sin lille ejerandel på 0.02% lykkedes med at kuppe mindst 2 ud af 12 bestyrelsesposter i en klimaaktivistisk manøvre komplet uden fortilfælde (tak for tippet til @thomasbernhard).Energi, miljø & klima

IEA fraråder fossile investeringer: Det Internationale Energiagentur blev grundlagt i 1974 oven på Oliekrisen i 1973 for at fremme internationale markeder for fossile brændsler. Det er derfor slet ikke at kimse af når energiagenturet offentligt fraråder yderligere investeringer i olie, kul og gas, hvilket agenturet netop har gjort. The New Yorker sætter her handlingen i historisk perspektiv.

Sol i Syrien: Tankevækkende artikel her om den oprørskontrollerede Idlib-provins i det nordvestlige Syrien hvor 4.2 millioner mennesker er ved at tage solenergi til sig. Det er simpelthen den billigste energiform man kan opdrive, selv flygtninge på flugt prioriterer solpaneler over andre skattede ejendele.

$1 milliard til biodiversitet: Det kom frem for relativt nyligt at alverdens regeringer ikke har opfyldt ét eneste af de 20 internationalt anerkendte mål for oprettelse af global biodiversitet i 2020. Heldigvis har tyske politikere fået exceptionelt travlt med at positionere sig som klima-dengser, så en netop etableret fond med $1 milliard i ryggen vil nu arbejde for 30 biodiversitets-hotspots i Afrika, Asien og Sydamerika (tak for tippet til @michaelreibel). Læs også: Den tyske regering har også indført nye krav for reduktion af udledning i transportsektoren, hvor brug af palmeolie i biobrændsel skal ophøre fra 2023 og 32% af sektoren skal drives af vedvarende i 2030.Elbiler

Et vendepunkt på hjul: Ford har afsløret afløseren for det køretøj i USA der har været det bedst sælgende hvert eneste år siden Ronald Reagan blev præsident: Pickup-trucken F-150. Den næste i rækken bliver et fundamentalt vendepunkt: Eldrevet med rækkevidde på op mod 480 km og stikkontakter nok til et helt arsenal af power tools. Og hvad så? Hvis du vil lidt i dybden giver The Atlantic her 7 grunde til hvorfor det her er et vendepunkt indeed.

Kontaktløs, magnetfri motor: Den tyske producent af reservedele til biler, Mahle, er 2.5 år fra masseproduktion af en komplet ny type elmotor, der hverken bruger sjældne jordmetaller eller forårsager slitage, da motoren skaber fremdrift gennem kontaktløs induktion. Lyder interessant 🤔

Elektrisk ride-sharing: Californiske politikere har vedtaget at elbiler skal udgøre mindst 90% af bilparken i populære delebilstjenester som Lyft og Uber inden 2030. Det interessante er, at Uber allerede selv har lovet at blive 100% eldrevet inden 2030 - der er bare det, at vejen til helvede er brolagt med gode intentioner, som man siger, hvorfor det præcis ligesom med Shell føles fint og fortrøstningsfuldt med lovpligtige krav.

Støt #ActualNews

Hvis du værdsætter disse ugentlige guldkorn leveret gratis til din inbox og gerne vil støtte op, er det en kæmpe hjælp, hvis du donerer det der svarer til en kildevand om ugen lige her. Pt støtter 39 mennesker med mellem 2 og 50 kr pr. udgivelse - TAK til jer 😘 Alternativt kan du overveje at prøve Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til #ActualNews. Tak.

Til sidst: UFO'er

Så er vi her igen.... UFO’er 🥳 Eller... UAP’er som de kaldes nu: Det står for unidentified aerial phenomena og navneændringen er foretaget med fuldt overlæg i håbet om at løsrive emnet fra den fodlænke af stigmatisering der har plaget UFO’er i et halvt århundredes tid. Det er vitterligt et giftigt og latterliggjort emne, der tidligere kunne koste én både job og ry. Men det er noget på færde...

Jeg har skrevet om fænomenet løbende siden den intensiverede mediedækning i 2017, da tre mystiske videoer så dagens lys og to år senere fik den amerikanske flåde til at omskrive sine procedurer for indrapportering af UFO’er, og som i sidste ende fik forsvarsministeriet Pentagon til at validere videomaterialet offentligt i 2020 (aldrig sket før).

Lige nu er situationen den, at Pentagon på senatets opfordring forventes at levere en UFO-rapport engang i juni, der mildest talt afventes i spænding rundt omkring. Det har fået emnet til at gå mainstream at selv moderskibet af mainstream, amerikanske 60 minutes, har lavet en reportage om det utrolige fænomen: "Forestil dig et fartøj der kan klare 700 G-kræfter og flyve ubesværet med 20.000 km/t gennem både hav og himmel uden brug af vinger, kontrolpaneler eller udstødning [...] Jeg siger ikke, at det ikke lyder skørt", udtaler Luis Elizondo, en central aktør bag det fornyede fokus på fænomenet, "det jeg siger, er, at det findes". Ryan Graves, der som øjenvidne i US Navy stod frem som i 2019, tilføjer: ”Hver dag. Vi har set sådan noget hver dag i mindst et par år nu”.

Det er vigtigt at pointere her, at der på intet tidspunkt er tale om intelligent liv fra fremmede verdener, nødvendigvis - blot at der sker noget i jordisk luftrum, der er uidentificerbart, og som udviser adfærd der ikke kan forklares inden for vores nuværende begrebsapparat.

Så hvad sker der lige nu? Dit bud er lige så godt som mit, men at narrativerne og åbenheden omkring emnet er under radikal forandring, virker tydeligt. Der er fortsat berettiget skepsis på området, men hvad skal der egentlig til før man accepterer, at der som minimum måske findes noget? Skal en UFO lande på din ostemad for at vække din interesse? Eller er øjenvidneberetninger fra højtstående militærfolk der tilbringer tusindevis af timer i de mest avancerede jagerfly der nogensinde har eksisteret værd at lytte til?

Personligt er jeg nysgerrig på emnet, fordi jeg generelt forholder mig ydmyg og åben over for universet omkring os. Og så tænker jeg bare meget over hvordan vi lige nu lever i en tid, hvor science fiction ugentligt forvandles til science fact og hvor grænserne for vores opfattelse af hvad der kan lade sig gøre i verden hele tiden rykker sig. Det er det, #ActualNews handler om: Fremskridt uden fortilfælde.

Så hvilke fremskridt kan det føre til hvis vi anerkender eksistensen er noget uforklarligt? Og hvad skal Lars fra HR kommunikere til kollegaerne hvis vi får bekræftet liv eller der decideret opstår kontakt i den nære fremtid? Jeg tror ikke nødvendigvis der er noget som helst at være bange for (tesen er, at hvis der reelt er udenjordisk liv her, og hvis de reelt hersker over teknologi der er overlegen vores, så havde de udslettet os for længst hvis det var på agendaen). Men at affeje disse fænomener som det pure opspind - i en verden hvor vi ellers hysterisk nærstuderer hvad som helst – virker måske ikke helt så oplagt som det var tidligere?

Der er masser at tage fat på her. Hvis du er nysgerrig så nørd igennem og dan din egen mening, fx ved at læse/lytte dette dugfriske long-read som Mads Brügger forleden kaldte "en af de mest spændende artikler nogensinde". Ellers tilbyder DR den fremragende podcast Flyvende Tallerken, der tager UFO’er helt ned på Jorden. Og så er der kun tilbage at sige tusind tak fordi du læste med 🙏 Held og lykke med at få lavet noget resten af dagen 😘

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.