Forskere har oversat coronavirussens proteinpigge til musikalske toner, vaskehaller ombygges til desinficerende UV-kamre og der presses i stigende grad på for at lade pandemien kickstarte en grøn omstilling. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på et nærmere kig på teknologiske dialoger med afdøde.
Velkommen til #32 - og rigtig god læselyst
Denis
Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video
Teknologi & videnskab
114 behandlinger og 79 vacciner: Der er i skrivende stund 114 behandlinger og 79 vacciner under udvikling rundt omkring. Den mest opdaterede oversigt jeg endnu er stødt på er denne af Milken Institute, som tilbyder en frit tilgængelig PDF der ajourføres løbende. Læs også: Gates Foundation bygger allerede fabrikker til de syv mest lovende vaccineudviklere i håbet om at fremskynde processen - vel vidende at de fleste vil fejle.
Virusmusik: I et atypisk forsøg på at forstå patogenet i dybden har foreskere ved MIT oversat coronavirussens karakteristiske proteinpigge til musikalske toner. Resultatet er en knap to timer lang melodi, der i sin sødme er bedragerisk som virussen selv 👂 Læs også: MIT Solve har netop lanceret en global idékonkurrence til fremtidig håndtering af sundhedstrusler.
Vaskehal med UV-lys: Et offentligt busselskab i Shanghai har ombygget en almindelig vaskehal til et desinficerende UV-kammer, der kan desinficere en bus grundigere på 5 minutter end to mennesker tidligere kunne på 30. Læs også: Hong Kong International Airport har som den første i verden indsat desinficerende, selvkørende robotter til at rengøre luft og overflader med UV-lys.
Kloden vibrerer mindre: Reduktionen af den menneskelige aktivitet har fået kloden til at rumle langt mindre end normalt, hvilket er en utrolig informationsgave for seismologer og andre forskere, der studerer jordskælv, vibrationer, havbølger og vulkansk aktivitet.
Sporing der beskytter sundhed og privatliv: Mange råber vagt i gevær, når det kommer på tale med smartphone-tracking som værn mod yderligere spredning - og med rigtig god grund. Effektiv sporing uden krænkelse af privatliv må dog være mulig. Her er et fint overblik over forskellige initiativer.
Ikke-jordisk protein fundet på meteorit: Forskere har anvendt en splinterny metode til at opsnuse et ikke-jordisk protein på en meteorit der blev fundet i Algeriet tilbage i 1990.
Global udvikling
Stigende enighed om grøn genstart: Der er stigende enighed om at krisesituationen bør katalysere en grøn genrejsning af Danmarks økonomi. Hallelujah 🌱 Læs også: Ny meningsmåling viser, at 49% af danskerne ønsker at staten bruger flere penge på den grønne omstilling - lige inden coronakrisen var det 52%.
Luftforurening øger covid-dødelighed: Luftforurening dræber årligt 7 millioner mennesker, og et nyt studie forbinder den ekstraordinært høje dødelighed i Norditalien direkte til områdets luftforurening, der er blandt Europas værste. Ikke just opløftende i sig selv - men det er til at handle på! Tjek også: Dette studie fra 2018 påpeger sammenhængen mellem ekstraordinær dødelighed under den spanske syge i byer med kulkraft.
Midlertidigt statsborgerskab til asylansøgere: Portugal har givet alle migranter og asylansøgere borgerlige rettigheder indtil 30. juni for at sikre fuld adgang til sundhedsvæsen og offentlige ydelser.
750.000 frivillige i England: Den engelske regering har bedt befolkningen om hjælp, og befolkningen har svaret: 750.000 mennesker har meldt sig til frivillig ældrepleje, taxikørsel for sundhedspersonale, levering af varer og social kontakt til folk i isolation. Læs også: Engelske bilproducenter som Rolls Royce og Land Rover har hhv. lånt og doneret flåder af luksusbiler til levering af medicin og mad.
Til sidst: Samtaler med afdøde
Det er en ekstremt hårfin og fascinerende balance, når kunstig intelligens tillader os at holde digitalt liv i afdøde. Jeg er faldet over et indslag fra den ærkeamerikanske evighedsudsendelse 60 Minutes, som handler om et projekt med holocaust-overlevere, der lader sig interviewe inde i en teknologisk dome spækket med 6.000 LED-pærer og 20 højhastighedskameraer. Her filmes de i løbet af 5 dage fra alle tænkelige vinkler, mens de svarer på ca. 2.000 spørgsmål.
Håbet er at fremtidssikre optagelserne til teknologier som kunstig intelligens og hologrammer modnes, så kommende generationer drager nytte af de grusomme førstehåndsberetninger gennem virkelighedstro, interaktive samtaler. Ambitionen stopper dog ikke ved holocaust-overlevere – andre historiske personligheder er i betragtning, og på lidt længere sigt kan man interviewe lige den man ønsker.
Hollywood har i årevis eksperimenteret med en kombination af machine learning, billedgenkendelse og deepfake til enten grel manipulation af en skuespillers alder, som det er tilfældet i bl.a. The Irishman og Gemini Man, eller decideret casting af afdøde skuespillere som det er tilfældet med Peter Cushing i Rogue One: A Star Wars Story og den kommende film Finding Jack, hvor James Dean bogstavelig talt skal spille en ledende birolle(!).
Spørgsmålet er, om det er okay for børnebørn at udleje bedsteforældre til digitalt arbejde i deres efterliv…? Og er det fx mere okay i uddannelsesøjemed end underholdning?
Et af mine yndlingseksempler er fra 2019, hvor et kunstmuseum i Florida genoplivede Salvador Dalí ved at lade machine learning digte videre på hans adfærd baseret på en stor mængde tekst og video. Det kom der et superspændende resultat ud af hvor museumsgæster kunne stille spørgsmål og interagere med ham i realtime. De fik endda en selfie på vej ud 📸
Mere problematisk virker det, når virksomheder mod en klækkelig sum lader forældre genforenes med deres afdøde børn.
Men hvorfor det ene er mere okay end det andet har jeg klart til gode at tage ægte stilling til 🤔 Hvad synes du?
Kæmpe kh
Denis