Twitter omfavner remote work som permanent løsning, Tesla lover et batteri der kan holde 1 million mil, og Volvo tror at pandemien vil accelerere elektrificeringen af den globale bilpark. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på 10.000 gratis gentests fra 23andMe, flere perspektiver på UFO-situationen og et kig på det sansesammenblandende fænomen kaldet synæstesi.


Velkommen til #37 - og rigtig god læselyst

Denis


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | VideoGlobal udvikling

Permanent remote work i Twitter

Twitters medarbejdere har fået lov til at arbejde hjemmefra permanent, hvis de ønsker det. Det bliver spændende hvordan denne mentalitetsændring blandt arbejdsgivere vil påvirke fx boligmarked, transportsektor, kultur og folkesundhed.

🔹🔺🔸 Get ready for the commercial real estate apocalypse: Lidt supplerende perspektivering på udviklingens betydning for erhvervslejemål.

Gratis gentest til coronapatienter

Genetik spiller en central rolle i menneskers individuelle reaktion på COVID-19, men forskerne aner ikke præcist hvorfor. 23andMe uddeler nu 10.000 gentests til coronapatienter for at hjælpe mysteriet på vej - fin mulighed for at bidrage til den globale forskning og få sekventeret dit genom gratis.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Wild science

Det er tid til at tage UFO'er alvorligt

Sådan udtaler en af verdens førende politologer og eksperter i statskundskab, Alexander Wendt, mens han kritiserer det irrationelle tabu omkring emnet.

🔹🔺🔸 Tidligere majoritetsleder i det amerikanske senat Harry Reid insisterer, at vi ikke er alene - og at vi ikke bør være bange. Trump kalder det frigivne materiale for a hell of a video - og her kan du du læse hvad Denis Rivin synes.

Forskere finder dyr uden behov for ilt

Vildt at fundere over mulige livsformer i det utrolige univers omkring os, når vi knapt har fattet hvad der findes af kontraintuitive væsener lige her.

🔹🔺🔸 Vidste du at der findes langt, langt mere liv under jorden end over den? Bare sådan rent kilo-wise.

Gennembrud i partikelfysik

Samtlige elementarpartikler kan opdeles i to kongedømmer: Fermioner og bosoner. Sådan har det i hvert fald været indtil nu - men forskere har netop bevist eksistensen af et tredje kongedømme kaldet anyoner, og som med så mange opdagelser disse år kan også denne udvide vores forståelse for kvantemekanik.

🔹🔺🔸 Læs i øvrigt tidligere omtalte Alexander Wendts fascinerende tanker om en fremtidig samfundsvidenskab baseret på kvantemekanik: Quantum social science.

Plasmafremdrift

Et forskerhold i Kina har demonstreret funktionel fremdrift ved hjælp af ioniseret luft og mikrobølger i jordisk atmosfære - en teknologi der hidtil udelukkende har virket i vakuum. Ydeevnen kan sammenlignes med en moderne jetmotors og forskernes arbejde forventes at bidrage til kommercialiseringen af elektriske fly.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Energi & klima

Vedvarende overhaler kul i USA

Pandemien har tvunget den amerikanske kulindustri helt, helt i knæ. Situationen var utænkelig for bare 10 år siden - det burde give alle og enhver håb for hvad vi kan udrette af mirakler fremadrettet.

🔹🔺🔸 Det ser heller ikke for godt ud for kul i resten af verden.

"Aqueous Air Battery"

En af de største udfordringer ved vedvarende energi er, at de bedste af batterierne til energinettet pt kan lagre energien i højst 2-4 timer. Dette startup startet af en tidligere ansat ved Tesla og nu støttet af Bill Gates arbejder på en splinterny batteriteknologi der vil kunne lagre energi i op mod 150 timer fra 2023.

Batteri fra Tesla holder 1 million mil

En væsentlig grund til elbilers høje pris er batteriet. Tesla har varslet en banebrydende batteriteknologi til Model 3 der vil kunne sænke bilens pris ned på niveau med benzinbiler (tak for tip til @dmitrijrivin).

🔹🔺🔸 Forskere ved Stanford har fuld fart på udviklingen af vejnet med friktionsløs, trådløs opladning af elbiler, robotter og droner.

Volvo tror på #GrønGenstart

Det vil være spild af penge hvis regeringer ikke satser på nye, bæredygtige teknologier for at genstarte økonomien. Sådan udtaler direktøren for Volvo, der er overbevist om at pandemien vil accelerere elektrificeringen af den globale bilpark.

🔹🔺🔸 Verden skal og må ikke gå tilbage til 'business as usual' konstaterer borgmestre, der sammenlagt repræsenterer 750 millioner borgere.

£2 milliarder til bløde trafikanter

Storbritannien vil med inspiration i Danmark og Holland investere £2 milliarder i infrastruktur til cyklister og fodgængere i håbet om at reducere biltrafik.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Synæstesi

Bernadette Sheridan

Mennesket har fem sanser: Syns-, lugte-, smags-, høre- og følesansen. Men for ca. 4% af verdensbefolkningen er sanseindtryk en mere flydende affære fordi deres sanser konstant sammenblandes. Det kaldes for synæstesi, eller samsansing, og det betyder at én sans, eksempelvis hørelsen, udløser et sanseindtryk i en helt anden sans, eksempelvis synet.

Denne sansemæssige sammenblanding gør, at man for eksempel kan høre lys, se lyd eller smage berøring. Nogle mennesker kan altså høre farve og smage musik, mens andre fx sanser tal, bogstaver og ugedage som synlige, sansemættede farver. Visse studier påpeger at bevidsthedsudvidende stoffer som LSD kan udløse en lignende effekt i menneskehjernen, men mange oplever det bare som et helt almindeligt vilkår i deres liv.

Synæstesi er ikke en lidelse, det er snarere en skærpet forbindelse mellem hjernens sanseområder, og som med så meget andet er forskere på relativt bar bund, når det kommer til en neurologisk forståelse for fænomenet.

Det lader til at være en totalt individuel oplevelse for folk med synæstesi hvordan de fx oplever navne, men nogle ting går tilsyneladende mere igen end andre: Bogstavet a er åbenbart oftere forbundet med rød end ikke, men hvad med navne der lyder anderledes end de staves?

Kunstneren Bernadette Sheridan har forsøgt at kortlægge de geometriske farveportrætter som andres navne udløser i hendes hoved. Se her hvordan hun opfatter netop dit navn - og tyg lidt på hvor nemt vi alle halser gennem tilværelsen med antagelsen om at andre oplever den lige som os.

Hvis du er i tvivl om du har synæstesi kan du tage en test lige her.

Kæmpe kh

Denis


Fremsyn | Foredrag | TEDx | Børnebog | Video

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.