Der er kommet 11% flere læsere på nyhedsbrevet siden mandag – hjertelig velkommen til alle! Hvis du er nysgerrig på årsagen så læs med nederst 🤓
Som tak for det stigende engagement er ugens nyhedsbrev fuldt dedikeret til positive klimanyheder. Det er nemlig noget rigtig mange går op i – om vi undviger klimakatastrofe i fremtiden eller ikke – og med god grund. Det er blevet svært at gemme sig fra dystre klimaforudsigelser, og vi kan roligt forvente emnet tage til i styrke både op til klimakonferencen COP26 og for den sags skyld årtiet ud.
For at bidrage konstruktivt til samtalen vil #ActualNews derfor fremadrettet profilere sig som Danmarks klimapositive nyhedsbrev. Der er brug for modvægt til den lammende klimafrygt i verden – ikke for at lulle folk i søvn med gode nyheder men for at bruge positive eksempler på ægte fremskridt som brændsel til at kræve endnu mere af vores beslutningstagere.
#ActualNews vil fortsat byde på et slaraffenland af banebrydende gennembrud inden for teknologi, videnskab og global udvikling – men da mange af nyhederne i forvejen omhandler energi, miljø og klima, giver det kun perfekt mening at skarpvinkle formatet yderligere. Det bliver spændende og fedt, og du kan altid regne med at få dit klimaoptimistiske boost lige her!
Rigtig god læselyst
Denis
Climate justice
Miljø bliver menneskeret: Det har været på tale siden 90'erne og langt om længe følges snakken op med handling: FNs Menneskerettighedsråd har med stort flertal vedtaget adgang til sikkert og sundt miljø som menneskeret (tak for tippet til Reeta Hafner). Og hvad så? Resolutionen er ikke juridisk bindende, men den forventes at blive løftestang for den massive bevægelse inden for climate justice hvor miljøgrupper og civilbefolkning bruger domstole til at gennemtvinge klimahandling i erhverv og politik. Fascinerende eksempler fra i år tæller bl.a. da en hollandsk domstol vurderede Shells forretningsmodel i strid med menneskers ret til liv og da tysk højesteret vurderede tyske politikeres nølen som fortfatningsstridig.
EU åbner domstole for miljøsager: EU har efter 10 års pres fra miljøforkæmpere gjort det lettere for NGO'er og civilbefolkning at bruge unionens domstole til at holde europæiske organisationer og EU selv ansvarlig for brud på miljø- og klimalove.
Fødevarer
Slut med klimakontrolleret gris: Fin segway her fra climate justice til fødevarer med samtlige supermarkeder i Danmark der netop har droppet opbakning til Danish Crowns greenwashing af miljøbelastende svinekød. Og hvad så? Dominoeffekten i detailbranchen er hjulpet på vej af Danmarks første klimaretssag, hvor Klimabevægelsen i Danmark sammen med Vegetarisk Forening og Den Grønne Studenterbevægelse har lagt sag an mod Danish Crown for vildledning.
Slut med kød i Aarhus: Musikfestivalen NorthSide får udpræget grøn profil når den fra 2022 afvikles på 100% grøn strøm, og som Danmarks første udelukkende serverer plantebaseret og 100% økologisk mad til både gæster, artister og frivillige.
Plantebaseret seafood vinder frem: “Over time there will be an opportunity to essentially offer a plant-based version of every animal protein around.” Sådan udtaler direktøren for verdens største fødevareselskab, Nestlé, efter at have lanceret plantebaserede alternativer til både æg og rejer – og når først selskaber i denne størrelse taler sådan, er overgangen til plantekost bestemt i gang. Fin status her fra Earth på udviklingen inden for plantebaseret fisk og skaldyr. Læs også: Tjek særnummeret af #ActualNews fra for nyligt der belyste tendenser inden for fremtidens fødevarer med fokus på alt fra molekylære mejeriprodukter til 3D-printet sushi.
Industri
Futuristisk forsøgsfabrik fungerer: Det franske startup Carbios har åbnet en futuristisk forsøgsfabrik til enzymatisk nedbrydning af PET-plast. Fabrikkens reaktor bruger bakteriebaserede enzymer til at nedbryde 100.000 engangsflasker på mellem 10 og 16 timer, hvilket er et vanvittig spændende indspark til de kommende årtiers massive behov for at kickstarte en verdensomspændende, cirkulær økonomi. Læs også: Carbios indgik sidste år samarbejde med danske Novozymes for at skalere enzymerne.
Grønt stål: Fremragende baggrundsartikel her om hvordan aktører i den globale stålindustri samarbejder om at accelerere gunstige betingelser for udvikling af fremtidens CO2-neutrale stål. Og hvad så? Stålproduktion står for op mod 8% af verdens CO2-udledning, så det er afgørende, at industrien reducerer sit aftryk – hvilket den tilsyneladende forsøger på hurtigere og mere helhjertet end forventet. Her er få konkrete eksempler fra det sidste år (1, 2, 3, 4).
Grøn cement: Californien har som første stat i USA vedtaget at cementindustrien skal reducere sin CO2-udledning med 40% pr produceret ton. Reduktionen skal ses i forhold til 2019-niveau og træde i kraft senest i 2035. Kontekst: Cementindustrien står ligesom stål for op mod 8% af verdens udledning, men ved du hvorfor? Fordi kalksten er grundsubstansen i cement, og meget af udledningen fra cementproduktion kommer fra den frigivede CO2 der er indlejret i kalksten.
Energi
Positiv prisudvikling: Ny rapport fra Institute of New Economic Thinking ved University of Oxford konkluderer, at vedvarende energiers faldende omkostning vil fortsætte med at falde længere end de fleste tror – og at vi i øvrigt kan opnå et klimaneutralt energisystem i verden allerede omkring 2045 hvis nuværende prisudvikling og implementeringstendenser fortsætter. Læs også: Det Internationale Energiagentur erklærede solenergi for den nye konge af elektricitetsmarkederne sidste år. Jeg skrev om det nederst i #AN 59 – og synes stadig det burde være breaking news dagligt.
Intensiveret interesse i elbiler: Et øjebliksbillede fra England viser at den britiske befolknings interesse i elbiler eksploderede i begyndelsen af landets benzinkrise med en 1.600% stigning i Google-søgninger efter elbiler. Og hvad så? Det bekræfter en komplet klar tendens i hele verden (1, 2, 3, 4, 5)
Svanemærket skole: Danmarks første svanemærkede folkeskole bliver opført i 2022 i Guldborgsund Kommune. Svanemærkningen indebærer strenge krav til bl.a. bygningens livscyklus, byggematerialer, energiforbrug samt indeklima, men skolen bliver herudover såkaldt verdensmålsskole, så der ikke bare er fokus på bæredygtighed i byggeriet men også i undervisningen.
Til sidst: Go'morgen
En journalist fra Nordisk Film faldt over mit jubilæumsopslag i sidste uge og fik den skønne tanke at invitere mig i Go'morgen Danmark som modvægt til offentlighedens negative klimafokus.
Det er tredje gang på to år de inviterer mig i studiet, og jeg bliver lige overrasket og glad for invitationen hver gang! Og derefter nervøs... hamrende nervøs. Aftenen op til, natten inden, cykelturen ud til studiet og helt ind i sminkerummet. Det en skør følelse i maven – eksamenssituation møder blind date møder diagnose hos lægen. Men det gik, delvist takket være det her elektroklassiske filmmusik som jeg fandt og lyttede på repeat på cyklen, det gav lidt superheltepower og is i maven.
Mit besøg i studiet føltes som en tidsmaskine for mine 8 minutter på skærmen gik på 1 minut, og jeg nåede slet ikke at lande de vigtige pointer jeg havde drømt om. Men jeg må alligevel have sagt noget halvfornuftigt for der er kommet en hel del nye læsere på nyhedsbrevet – og endnu en gang hjertelig velkommen til jer!
TV2 gør det ikke nemt at dele materialet efterfølgende, men hvis du vil se eller gense mig i Go'morgen findes mit indslag pakket elegant ind i klippet med titlen Tips til ren og sund hud 👍
TAK til alle for opbakning og her til sidst en bøn: Hvis du kender og følger min formidling, vil du så ikke være sød at skrive én linje til [email protected] og bede dem gøre mig til fast gæst? Jeg kan mærke på feedback på indslaget at det kunne blive et hit!
Kæmpe kh
Denis