Kontaktlinser der frigiver medicin, havvindmøller der vokser og ny viden om kræfts DNA. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på en puste-test til COVID-19, ulovlig påklædning i Rusland og ikke mindst vores allesammens landsbybaby Elon Musk.

Hjertelig velkommen til #AN 122
Denis

#ActualNews har slået en ny rekord 🏆 Der er pt 1022 mennesker, der abonnerer på mail – og hele 54% af jer åbnede nyhedsbrevet sidste uge! Det er lidt højere end normalt og et seriøst kvalitetsstempel, da benchmark for nyhedsbreve ligger på 21,5%.

Mange, mange tak til alle jer der læser med, og TAK til de 62 af jer der støtter med minidonationer – I er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse!

Energi & klima

Havvindmøller vokser: Verdens største havvindmøllepark hedder Hornsea Two. Den er opført og ejet af Ørsted (netop frasolgt 50%), og består af 165 gigantiske Siemens Gamesa-turbiner på hver 8 MW. Vindmøllerne har et vingefang på 167 meter i diameter(!) og vil med deres samlede kapacitet på 1,3 GW elektrificere over 1,3 millioner hjem, når vindfarmen står klar i slutningen af 2022. Turbiner på denne størrelse har udgjort ca. 3% af alle nyopførte vindmøller mellem 2010 og 2021 – men frem mod 2030 forventes turbiner på 8 MW eller derover at nå 53% af alle nye installationer. Hvordan bygges de? Kort sagt forskelligt – danske COBOD eksperimenterer lige nu med 3D-printede vindmølletårne for General Electric, mens Vestas øjner en fremtid for tårne af træ.

Skraldestatus i Europa: Sverige forbrænder næsten halvdelen af sit affald for at skabe energi til landets hjem og bygninger, og stort set resten bliver genbrugt – kun 1% af al svensk skrald havner på lossepladserne. Til sammenligning sender EU i gennemsnit 24% af sit skrald til lossepladser – interessant status på europæisk håndtering af affald her. Og hvad så? International Solid Waste Association anslår, at 8-10% af alle menneskeskabte drivhusgasser i 2025 vil komme fra lossepladser. Bonusinfo: Sverige har i alt 34 forbrændningsanlæg, der hhv. giver varme til 1.445.000 og elektricitet til 780.000 husstande. Sammenlangt er der 492 forbrændingsanlæg i Europa. Her brændes årligt 96 millioner tons skrald, hvilket giver elektricitet til i alt 20 millioner europæere.

Wells of Opportunity: United States Department of Energy har øremærket $8,4 millioner til fire projekter der vil undersøge hvorvidt eksisterende energi-infrastruktur til olie og gas kan omformåliseres til geotermisk energi. Puljen kaldes Wells of Opportunity og du kan læse om de fire projekter her. Læs også: Jeg skrev om nogle af de futuristiske teknologier man pt anvender til den geotermiske guldjagt nederst i #AN 120.

Klimabenægtelse på Twitter: Utroligt, at det ikke er sket før, men Twitter tilslutter sig nu rækken af sociale platforme, der bandlyser klimabenægtelse fra annoncører. Læs også: Pinterest blev for nyligt første større digitale platform i verden til at bandlyse klimabenægtelse på tværs af både annoncer og brugerbaseret indhold. Noget mere med Twitter: Der var noget mere med Twitter her denne uge.... hmm.... hvad var det nu det var...? Nååårh jo, nu husker jeg :) Verdens rigeste menneske har lige opkøbt hele Twitter for $44 milliarder. Og hvad så? Jeg kommer ind på hvad så nederst i nyhedsbrevet.


Sundhed

Fremskridt i sklerosebehandling: Immunterapi-virksomheden Atara Biotherapeutics har præsenteret resultater fra et mindre Fase 1-forsøg hvor sklerosepatienter har fået transplanteret T-celler fra patienter der har haft Epstein-Barr-virus: 20 af de 24 medvirkende i forsøget oplevede lindring eller stabilisering af deres sklerose. Læs også: Jeg skrev om relationen mellem sklerose, kyssesyge og Epstein-Barr-virus for Illustreret Videnskab tidligere i år.

Ny viden om kræfts DNA: Forskere ved University of Cambridge har afviklet et kæmpestudie baseret på tumorer fra i alt 12.000 patienter og identificeret hele 58 nye kræftdisponerende mutationer. Og hvad så? Der har hidtil være 72 kendte mutationer i alt, så det er en væsentlig udvidelse af mængden af signaler på mulig kræft som lægerne nu kan lede efter – og folk der får sekventeret hele deres genom kan allerede gøre brug af opdagelse i dag. Bonusviden: Forsøget er afviklet på baggrund af Storbritanniens database af 85.000 hele genomer, der ligger frit tilgængelig for videnskabsfolk.

Medicinholdige kontaktlinser: Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA har godkendt verdens første kontaktlinser, der automatisk frigiver doser af antihistamin, til de op mod 40% af kontaktlinsebrugere som lider af allergi. Læs også: Tidligere i år opdagede forskere ved University of Leeds en sammenhæng mellem blodkarrene i øjets nethinde og den venstre ventrikel i hjertet, hvilket har gjort dem i stand til at udvikle en kunstig intelligens, der på baggrund af en rutinemæssig øjenundersøgelse kan forudse om du får et hjerteanfald inden for 12 måneder med 80% nøjagtighed.

Covid-19 Breathalyzer: Samme FDA har netop nødgodkendt verdens første COVID19 puste-test der kan opsnappe sygdommen i din ånde med 91,2% nøjagtighed.


Mobilitet

Supersalg i UK: Briterne har købt flere elbiler i marts 2022 end i hele 2019 sammenlagt. Og hvad så? Hvis trenden fortsætter vil salg af elbiler overhale benzin og diesel inden 2025 helt af sig selv. Læs også: Priserne på elbilbatterier stiger, men den globale købelyst virker upåvirket.

Flere ladere i Danmark: Brancheorganisationen Drivkraft Danmark forventer, at der i 2022, alene fra organisationens medlemmer, kommer en tidobling af lynladere i København sammenlignet med start 2021.

Ellastbil til kæmpelæs: Mineselskabet Boliden modtager snart en elektrisk version af en 74-tons lastbil fra Scania til at køre pendulfart med kæmpelæs på en 30 km rute.

Ny biobrændselrekord: Flyproducenten Airbus har gennemført en flyvning af verdens største passagerfly, A380 med plads til 853 passagerer, med 100% biobrændsel på den ene af flyets motorer. Læs også: Airbus har planer om en kommerciel flåde af brintdrevne fly i 2035 – første test af fremtidens brintmotor er annonceret til 2026.

Bus som fly-service: En anden nyhed fra flysektoren her, hvor American Airlines har udviklet et splinternyt tilbud til deres kunder. Jamen det er jo bare en bus? Ja... Det omtalte tilbud bunder i pilotmangel og stigende brændstofspriser, hvilket får selskaberne til at sløjfe udvalgte ruter. Det er ikke noget at grine af, selvom det er lidt latterligt. Men nyheden er værd at tage med som tegn på vildrede og adfærdsændringer i udledningstunge industrier.


The Ukraine migraine

Jeg er kommet ind på min ukrainske baggrund i #AN 115 og #AN 116, og jeg har mange tanker og holdninger til krigen i Ukraine. Dette afsnit byder på observationer, både opløftende og nedslående, der tydeliggør krigens bemærkelsesværdige natur og kommende konsekvenser.

USAs nye mål: Den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austins udtalelser fra forleden dag om at ville svække Rusland militært markerer et kursskifte og en væsentlig eskalering i amerikansk/vestlig retorik. Og hvad så? Perspektivering her fra mine megadygtige kollegaer i Breaking Points. Jeg skrev om deres nyhedskanal nederst i #AN 90.

Rublen på sit højeste: Der er mange grunde til det, og det er måske ikke retvisende for den russiske økonomis sande styrke, men rublen er lige nu på det højeste den har været i to år.

DJI stopper salg: Den kinesiske droneproducent DJI har indstillet al salg af droner til både Ukraine og Rusland for at undgå at deres produkter bliver brugt til krigsførsel. Læs også: Private drone-entusiaster i Ukraine meldte sig tidligt under fanerne i forsøget på at underminere fjendens fremgang – de små droner, typisk fra den kinesiske producent DJI, er særligt gode til at overvåge og udspejde.

Skolebøger omskrives: Ildevarslende artikel her om hvordan manipulation af den kollektive bevidsthed i Rusland er skvulpet over fra digital misinformation til målrettet historieomskrivning i skolebøger, hvor "uhensigtsmæssige" referencer til Ukraine og Kyiv systematisk udviskes.

Ulovlig påklædning: En 40-årig mand er blevet anholdt i Moskva for at være iklædt gule og blå kondisko. Anklage? Potentielt uroskabende fodtøj. Læs også: Alle jer med Lidl-sneaks derude, beware. Hvor bundskrabende grelt står det til? Et fodboldstadion i Yakutsk har udskiftet sine blå/gule sæder og en beboer i Pskov-regionen er blevet beordret til at male sit blå/gule stakit, da det vækker "uønskede associationer under den specielle militære operation". grelt står det til.

-Har du en virksomhed, der laver noget godt og nyttigt, og vil du annoncere i #ActualNews med en stilfuld GIF-reklame til en meget fornuftig pris? Så skriv til [email protected]. Nyhedsbrevet læses pt af 1022 på mail og 385 på LinkedIn.

Til sidst: Landsbybaby Elon

Ingen har råd til at ignorere Elon Musk.

Man kan synes om ham hvad man vil, men at afskrive hans radikalt megalomaniske visioner på menneskehedens vegne virker uklogt.

Han har de seneste årtier disrupted hele industrier, med virksomheder hvis missioner kører forskudt parløb med produkterne: Mens Tesla 'bare' producerer elbiler, har selskabets mission alle dage været at accelerere hele verdens overgang til vedvarende energi. Hvor SpaceX producerer raketter, er selskabets mission at gøre mennesket til en interplanetarisk race. Hvor Boring Company producerer bor til tunnelboring, er selskabets mission at transformere storbyer ved at eliminere trafikal trængsel, og hvor Neuralink arbejder på at udvikle et hjerneimplantat der skal kurere hidtil uhelbredelige neurologiske lidelser og gendanne paralyserede menneskers førlighed over egne lemmer, er selskabets ultimative mission... at forene biologisk intelligens med kunstig intelligens så maskiner aldrig får overherredømme over mennesker.

De materielle manifestationer af hans visioner er nytænkende, nyskabende, banebrydende, revolutionerende – langt vildere, flottere, bedre, sikrere, billigere og ofte mere bæredygtige end noget som helst andet man kender til.

Elon Musks tænkning foregår rent ud sagt på et fundamentalt andet niveau, end man er vant til fra ledere og tænkere af vores tid. Og så stiller han fremsynede spørgsmål, som lovgivere og velhavere normalt ormer sig totalt udenom: Bør vi frygte kunstig intelligens på den lange bane? Ja (2014). Bør vi indføre en CO2-afgift med øjeblikkelig virkning? Ja (2015). Bør der være en øvre aldersgrænse for politisk embede? Ja (2022).

-Og ja, nu er Elon Musk, verdens rigeste menneske, så ved at købe Twitter. Angiveligt drevet af bekymringer for sociale mediers evne til at underminere den demokratiske diskurs.

Internettet er lige ved at briste under vægten af skænderier mellem godtfolk, der enten synes det er fantastisk eller grusomt for verden – og det er godt. For Musk taler ikke bare om menneskehedens fremtid. Han former den for øjnene af os, uden konsensus og uden at bede om lov: Han gør det bare, fordi han kan og ofte fordi han nærmest ikke kan lade være, ligner det.

Elon Musk, præcis lige som andre indflydelsesrige mennesker, må og skal holdes i skak og stilles til ansvar for sine handlinger: Vi skal sammen sørge for at verden får mest muligt ud af hans godartede genialitet, og sammen sørge for at han aldrig nærmer sig et misbrug af sit magtfulde virke.

Det kan godt være at verden er hans legeplads. Men han er selv et produkt af verden, og jo mere han leger med os, desto mere bliver han selv vores allesammens landsbybaby: Alle må hive ham lidt i ørerne og give deres besyv med til hans opdragelse, særligt hvis det er på et oplyst grundlag.

Så hvem er han, og hvad vil han, hvis man skal have ammunition til sin diskussion?

Tjek fx dette dugfriske interview med ham fra TED, se hans imponerende kejtede og dybt tankevækkende præsentation for Teslas aktionærer fra oktober eller se ham introducere verden for den nye version af Starship her i februar.

Der er meget at sige om Elon Musk. En af tingene er, at hans ambitionsniveau og handlekraft er stort set usammenlignelig med andres.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.