Wow for nogle nyheder denne uge! Vi kommer godt ud i afkrogene med fokus på alt fra psykedelisk terapi anvendt mod migræne og fantomsmerter til et banebrydende nyt kvante-mikroskop der gør én i stand til at observere biologiske strukturer som ellers er usynlige. Find også banebrydende indspark inden for millitær innovation og læs om et forfriskende nyt medie, der tilbyder kærkommen systemkritik (MUST READ nederst).

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 2 ny læsere

Rigtig god læselyst
Denis


BVB S2E2

Husk at lytte til ugens episode af podcasten Burde Være Breaking, hvor Emil Nørlund og jeg har haft besøg af August Fenger Janson aka ELOQ for at tale om alt fra virtuelle verdener til aktionær-aktivisme og genterapier der giver blinde deres syn igen. Find podcasten hvor du normalt finder dem - og giv os meget gerne ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hvis det er på iTunes. Tak!

Psykedelisk terapi

Psilocybin mod fantomsmerter: En mand i USA har kureret sig selv for ulidelige fantomsmerter i sit amputerede ben efter en enkelt psilocybin-session. Den transformative oplevelse reducerede hans smerte fra 10 ud af 10 til 0. Og hvad så? Det drejer sig om en anekdotisk beretning her, ikke et klinisk forsøg, og manden understreger selv, at der ikke er tale om et mirakelmiddel. Videnskabelige undersøgelser bekræfter dog, at psykedelisk terapi kan have en positiv indvirkning på kroniske smerter.

Psilocybin mod migræne: Helt i tråd med ovenstående men klart berettiget til egen plads har vi nyheden om et friskt, placebo-kontrolleret studie med psilocybin mod migræne. Effekt målt 2 uger efter en enkelt dose: 80% af patienterne oplevede en migrænereduktion på 25%, 50% oplevede en reduktion på 50%, mens 30% af patienterne oplevede en reduktion på 75%. Læs også: Hvis du lider af migræne, og helst vil undgå psilocybin, kan du også overveje dette ikke-invasive, FDA-godkendte device der eftersigende rammer markedet i 2021.

Psykedelika uden hallucination: I takt med det stigende antal psykedeliske studier føler et stigende antal mennesker stigende interesse for psykedelisk terapi. Men mange ville foretrække en genvej til resultatet uden den hallucinerende effekt der kan ledsage psykedelika - og arbejdet for at udvikle hallucinationsfri psykedelika er i fuld gang.

Psilocybin reddede Tyson: Som rosinen i den psykedeliske pølseende kan du her læse om bokser-bøhmanden og legenden Mike Tyson og hvordan han lige nu oplever en professionel og personlig renæssance - takket være psilocybin.


Tech & menneske

Dansk device går sejrsgang: Danmarkshistoriens yngstuddannede læge, Habib Frost, har udviklet et intelligent ballonkateter hvis formål er at sikre tilstrækkeligt blodomløb for hjerte og hjerne under genoplivningsforsøg. Devicet har netop fået godkendelse fra amerikansk fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA til salg og brug på verdens største marked for medicinsk udstyr.

Nyt kvantemikroskop: Forskere ved University of Queensland har sprunget grænserne for mikroskopi med et hidtil uset kvante-mikroskop drevet af fænomenet sammenfiltring, der gør én i stand til at observere biologiske strukturer som ellers er usynlige. Forskerne spår, at dette sensoriske gennembrud vil række langt ud over eget felt og medføre innovation og fremskridt inden for alt fra navigation til bioteknologisk diagnose.


Militær innovation

Nervestimulator mod træthed: Forsøg med det science fiction-agtige, nervestimulerende device gammaCore Sapphire viser, at devicet kan bruges som et ikke-invasivt og ikke-vanedannende alternativ til koffein og kemiske medikamenter for at modvirke alvorlig søvnmangel blandt fx soldater eller læger. Læs også: Devicet har åbenbart alsidige applikationer: FDA har hastegodkendt det til astma-ramte COVID-patienter sidste år, mens det engelske sundhedsvæsen bruger det mod migræne.

Et apotek i menneskekroppen: Mere science fiction-agtigt endnu arbejder forskere ved Northwestern University lige nu på et trådløst, implanterbart device der vil fungere som et levende, molekylært apotek inde i kroppen: Det vil kunne booste kroppens evne til at lempe alt fra jetlag til diarré og træthed på kommando så man slipper for at bære medikamenter på sig.

Førerløs lufttankning: Det amerikanske flyvevåben har for første gang nogensinde anvendt en ubemandet drone til optankning af et jagerfly under flyvning. Og hvad så? Det er ikke for at glædes over USAs konstante ekspansion af måder at føre krig på - mere en anerkendelse af hvordan hyperavanceret militær innovation ofte kommer civilsamfundet til gode på længere sigt.

Kina sporer UFOer med A.I: For lige at toppe dette militære deep-dive har vi her historien om hvordan det kinesiske militær bruger kunstig intelligens til at analysere og spore det stigende antal observationer af UFOer i landet. Læs også: USA og Kina er ikke de eneste til at tage UFOer mere alvorligt på det seneste. Jeg er gået i dybden med det her bemærkelsesværdige emne nederst i #AN 35 og senest i #AN 87.

Til sidst: Had hinanden mindre

Et medie der nådesløst udstiller andre mediers utilstrækkeligheder, og udmærker sig ved at kalde en fordærvet spade for en spade og en grisk skovl for en skovl...? JA TAK og en brandvarm anbefaling herfra!

Krystal Ball er progressiv politisk kommentator, mens indisk-amerikanske Saagar Enjeti er mere konservativt orienteret journalist, og sammen udgjorde de indtil for nyligt et morgensegment på The Hill, hvor de med charme, intellekt og velplaceret, tordnende kritik revsede systemiske funktionsfejl i samfundet på så forløsende en måde at det fik segmentet til at eksplodere i popularitet. Forestil dig Go'morgen Danmark og så bare en alternativ version der i stedet for at tale om hvadsomhelst og ingenting samler publikum om berettiget aversion over for korruption, grådighed og politisk idioti, der hverken kommer folk til højre eller venstre for midt til gode men udelukkende magthaveren selv. Wow 😎

Det er præcis, hvad Krystal og Saagars formidling hander om - “we want to make people hate each other less and hate the ruling class more,” udtaler de helt uforbeholdent. Deres formidling og tydelige foragt over for infrastrukturen bag gængse informationsstrømme bunder i en tiltrængt og befriende kritik af den åbne hemmelighed, at en lille håndfuld konglomerater har stort set total kontrol over det medielandskab vi kender, særligt i USA, og hvordan dette indiskutabelt skaber ugunstige kår for ægte undersøgende journalistik.

Jeg har fulgt dem siden januar hvor jeg faldt over et klip med Saagar der gik i kødet på finansielle tilsynsmyndigheder under Gamestop-sagaen. Hans helt banale budskab var, hvor forrykt det egentlig er, at vi år efter år bare finder os i myndigheders aktive vedligehold af stukturer der tilgodeser de få, mens de benhårdt går efter ethvert forsøg på at sætte status quo en kæp i hjulet - og hvordan medierne helt åbenlyst bruges som middel mod dette mål.

Der er ingen raketvidenskab her - Krystal og Saagar siger bare det, mange af os allerede tænker, men som vi kun sjældent taler højt om, for selvom vi har øjne i hovedet og en frigjort hjerne har de færreste af os den eksakte universitetsgrad til at bakke kritikken op. Og så forvandles kritikken til en synsning der meget let kan vaffes væk. Heldigvis er Krystal og Saagar begyndt at sige det for os.

Her for nyligt vendte denne power-duo The Hill ryggen for at gå solo med deres politiske talkshow Breaking Points, og efter blot en uge er de blevet den mest downloadede politiske podcast i USA. Hvorfor? Fordi det er 2000% lige meget om du stemmer højre eller venstre, så længe politikkerne på begge sider prioriterer dine interesser sekundært til det politiske spil.

Konklusion:

Vi står over for den største transformation af energisektoren siden opfindelsen af damplokomotivet, og vi kommer aldrig - aldrig - i mål med at undvige globalt invaliderende klimakatastrofe, hvis ikke vi begynder at muge ud i de politiske og økonomiske systemer, hvis primære interesse det er at vedligeholde status quo. Tiden er inde og Folket er klart ❤️ Hvis du er enig så begynd at lægge mærke til alle de kanaler der arbejder for at sprede dette budskab - følg dem, like dem, del dem og STØT med det du kan.

Tak og kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.