Advokater der nægter at retsforfølge klimaaktivister, banebrydende batteriteknologi der kan blive startskuddet på fossilfri flyvning og afsløringen af hemmeligheden bag romernes selvreparerende beton er blandt emnerne i dette nyhedsbrev. Herudover kan du bl.a. også blive klogere på en MRI-teknik der giver 64 millioner gange højere opløsning end normalt og ikke mindst det historiske forsøg på opsendelse af det kraftigste rumfartøj der nogensinde er bygget. Mums!

Hjertelig velkommen til #ActualNews
Denis

Hjælp! Hvem er du?? For at optimere min formidling og få flere læsere ombord har vi brug for at blive klogere på dig, læseren – hvem er du og hvorfor er du her? Håber meget du vil bruge et minut på at besvare disse spørgsmål, det vil være en kæmpe hjælp. TAK!

Energi, miljø & klima

Advokater for ulydighed: En sammenslutning bestående af 120 britiske advokater (heriblandt seks med udmærkelsen King's Councel) er gået sammen om at nægte at retsforfølge klimaaktivister som deltager i fredelige protester. Advokaterne mener, at klimakrisen er så alvorlig og presserende, at den retfærdiggør civil ulydighed – og at loven burde beskytte borgere som gør opmærksom på klimakrisen alvor i stedet for dem som forårsager krisen. Læs også: Tjek mit skriv om klimaskurke nederst i #AN 105.

Banebrydende batteriteknologi: Verdens største producent af batterier til elbiler, kinesiske CATL, har præsenteret et nyt batteri med næsten dobbelt så høj energitæthed som tidligere modeller. Den forbedrede energitæthed vil ikke bare give batteriet længere levetid og gøre det muligt for elbiler at køre længere på en opladning – det bliver pludselig også interessant for fossilfrie elfly (tak for tippet til Anders Hvid). Kontekst: Find status på eldrevne passagerfly her (1, 2).

Modulær milepæl: Seaborg Technologies har i flere år arbejdet med udvikling af næste generations modulære atomreaktorer, og nu har det danske selskab dannet et historisk konsortium med sydkoreanske energiselskaber der vil samskabe fremtidens flydende atomreaktorer baseret på Seaborgs smeltet salt-teknologi. Baggrund: De første strømskabende atomreaktorer i verden så dagens lys i 1950’erne. De blev prototypen på de efterfølgende generationer, som industrien i årtier har forsøgt at forsimple, forstærke og forbedre. De atomreaktorer der er på tegnebrættet i dag tilhører 4. generation. De er standardiserede, modulære og langt mere sikrere, billigere og mindre forurenende end før. De kan hverken nedsmelte, eksplodere eller udvikles til atomvåben, og ifølge Seaborg Technologies vil affaldet fra hele Danmarks strømforbrug i et år fylde så lidt som tre flyttekasser.

Nye love mod skovrydning: Europa-Parlamentet har vedtaget en ny lov mod bekæmpelse af global skovrydning, der forbyder import af produkter forbundet med skovrydning og ødelæggelse af biodiversitet. Virksomheder skal fremover kunne spore deres forsyningskæder og sikre at de ikke bidrager til skovødelæggelse. Læs også: Brasilien og Kina har nærmet sig hinanden på adskillige måder det sidste år – fx i forsøget på at underminere dollaren (noget vores medier i langt højere grad burde formidle begrundelsen for og mulige konsekvenser af). Ligesom EU gør de to lande nu også et solidt forsøg på at tæmme handel med træ, kød og sojabønner, der bidrager til illegal skovrydning.


Sundhed

Next level MRI: Et samarbejde mellem forskere fra adskillige amerikanske universiteter har ført til en ny MRI-teknik der kan skabe billeder af hjernen med en opløsning der er 64 millioner gange højere end det hidtil har været muligt. Forskerne mener at teknologien kan revolutionere hjernestudier og føre til nye behandlingsmetoder for neurologiske lidelser. Læs også: Tjek mit skriv om HiP CT nederst i #AN 113, en banebrydende videreudvikling af både MRI og CT der kan zoome ind på et afgrænset område ned til 1/10 af et menneskehår, og til sidst zoome yderligere ned i et afgrænset område på niveau af individuelle celler.

Natur på recept: Et metastudie fra University of New South Wales har undersøgt 28 studier om natur på recept og her er konklusionen: Kontakt med natur sænker blodtryk og styrker både mentalt og fysisk helbred. Læs også: Et tankevækkende canadisk studie fra 2020 belyste at selv en virtuel skovtur i et computerspil har gavnlig effekt på krop og sind.

Fremskyndet sårheling: Forskere ved Sverige og Tyskland har opdaget en ny metode til at regenerere beskadiget væv tre gange hurtigere end hidtil muligt ved at stimulere cellerne i såret med svag elektrisk strøm. Læs også: Vi går en fremtid i møde fuld af regenerativ medicin der kan genskabe celler, væv og hele organer – i netop dig. Der er løbende fremskridt med forskellige typer væv til fx hjerte, øre og lunge – og tidligere i år foretog forskere for første gang nogensinde et eksperiment som peger på, at vi i fremtiden også bliver i stand til at reparere hjerneskader med en slags polyfilla lavet af folks egen hjerne.



Byggeri

Ny lufthavnsdille – bæredygtige kontroltårne: 31 regionale lufthavne i USA skal have sig nye kontroltårne og de bliver alle energieffektive, modulære, geotermisk opvarmet og nedkølet, så vidt muligt bygget af genbrugsmateriale og med en indretning der fremmer flyvelederes helbred.

Romersk hemmelighed afsløret: Der er en grund til at så mange bygningsværker fra oldtidens Romerriget stadig står her 2000 år senere, mens moderne betonbyggeri knapt holder et halvt århundrede. Grunden er en hemmelig ingrediens, der giver den romerske beton en mytisk evne til at selvreparere når den slår revner. I mange, mange år har man antaget at ingrediensen er den fine vulkanske aske puzzolan, men nu har forskere ved MIT konkluderet at ingrediensen i virkeligheden er brændt kalk. Og hvad så? Cementindustrien står for mindst 8% af verdens CO2-udledning, så hvis vi kunne forlænge dens funktionelle levetid fra 50 til 2000 år ville det være godt.

Cosmic concrete: Lidt mere fra cementindustrien her, for forskere ved University of Manchester har udviklet en ny type beton de kalder for cosmic concrete, fordi den er baseret på Mars-simuleret regolit med et protein kaldet 'urease'. Og hvad så? Det betyder måske ikke alverden for dig lige nu og her, men for fremtidige generationer der vælger at bosætte sig på Mars kan det blive en grundlæggende gamechanger hvis de kan bygge deres beboelser af tilgængelige byggematerialer i stedet for at transportere det hele de 225 millioner kilometer fra Jorden.


Rumfart

Historisk testmission: Apropos bosættelser på Mars og fragt af byggematerialer til formålet sendte SpaceX sidste uge historiens største og mest kraftfulde raket, Starship, på en historisk testmission mod det ydre rum – du kan se opsendelsen og mærke den euforiske stemning blandt de ansatte ved SpaceX her. Og hvad så? Det er netop Starship der både er tiltænkt kommende bemandede missioner til Månen og fremtidige missioner til Mars. Raketten er genanvendelig, ca fire gange så høj som undetårn og den forventes med sine 33 motorer at revolutionere rumindustrien – bl.a. ved at sænke prisen på rumfragt til en tiendedel af nuværende. Perspektiv: Bemærk hvordan vores medier i formidlingen af dette radikalt innovative, visionære, modige og ubegribelig dyre eksperiment fokuserer på det dumt dramatiske i stedet for det progressivt potente (1, 2, 3, 4, 5). Pinlige papegøjer 🤦 Ja raketter eksploderer, men når de først fungerer gør de os i stand til at udrette ting der historisk set har været totalt udenfor rækkevidde. Fokus, tak! Her er SpaceX' egen humoristiske compilation af de talrige eksplosioner det krævede at begynde en ny æra i moderne rumfart, da en genanvendelig booster til Falcon 9 langt om længe landede sikkert på land i 2015 og på et droneskib i 2016.

Besætningen på Artemis II: Apropos fartøjet til kommende missioner til Månen har NASA netop udpeget medlemmerne af den besætning der som den første i over 50 år skal på en månemission. Det bliver bl.a. første gang at en kvinde og en afroamerikaner kommer på månemission. Læs også: Den 26. september 2022 lykkedes det menneskeheden at smadre et småt rumfartøj med 22.530 km/t ind i en asteroide 11 millioner kilometer væk – og derved slå den 32 minutter ud af kurs. I marts 2023 har NASA bekræftet at man nu anser metoden for historiens første (om end spinkle) planetariske forsvarsværn mod asteroidenedslag.

RNA i asteroidestøv: Apropos rumfartøjer og asteroider men lige et skridt videre i den vilde retning får du her til aller-allersidst det japanske rumfartøj Hayabusa 2, der er hjemvendt fra sin årelange rejse til asteroiden Ryugu – hvorfra det lykkedes fartøjet at hjembringe 5,4 gram asteroidestøv. Og det er ikke en gang dét, der er det vilde her – hverken at mennesker overhovedet er i stand til at udføre så ekstremt komplicerede missioner eller at det eneste man får med sig hjem efter så lang og besværlig en rejse er 5,4 gram (GRAM!) materiale. Nej, det vilde i denne sammenhæng er at man har fundet rester af RNA i stikprøven – hvilket er kernekomponenten i alt liv.


Til sidst: Stensmutning

Kurt Steiner med sine yndlingssten – foto: Caroline Tompkins

Varmen er ved at indfinde sig på vores breddegrader og med den – flere og flere strandture hvor, om du vil det eller ej, forsøg på stensmut venter dig.

Du kender det udmærket – først et halvhjertet forsøg med en tilfældig halvflad sten og dernæst, hvis forsøget var bare tilnærmelsesvist halvhæderligt, et forsøg til med en fladere, rundere, lækrere sten – og dernæst, hvad enten dét forsøg lykkes eller mislykkes, mindst ét forsøg til på at gøre det endnu bedre end dét.

Men nogle tager faktisk stensmut ret alvorligt, for der ligger både videnskab og åndelighed bag: Det er en feeling, mindst lige så meget som det er teknik.

Én af dem der tager det mere alvorligt end de fleste hedder Kurt Steiner. Han er rekordindehaver af flest stensmut med hele 88 legendariske smut i ét forsøg.

Den særlige teknik, Steiner bruger, handler om at finde den perfekte balance mellem kastets kraft og spin. Han påpeger, at det vigtigste er at få stenen til at rotere hurtigt omkring dens egen akse.

Du kan læse en ret interessant artikel om Kurt Steiners mentalitet og rejse her, og her finder du en generøs guide til dit eget perfekte smut. Held og lykke :)


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

Mange, mange tak fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.