Verdens første bøde for rumforurening, verdens første vellykkede øjentransplantation og en pyramide der er så gammel, at den risikerer at bombe arkæologi tilbage til stenalderen. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på sneleoparder i Bhutan, et tektonisk motorskifte i München og ikke mindst akademisk ligestilling i Australien.

Nåh ja – og så forventes CO2-udledningen i Kina forresten at falde allerede fra 2024, i stedet for engang omkring 2030 som hidtil antaget. Dén nyhed bør du lige lune dig ved, hvis du er blandt dem der grubler over udsigten til en mulig civilisatorisk implosion ved klimakatastrofe.

Hjertelig velkommen til #AN 149
Denis

Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 111 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.

Energi, miljø & klima

Strukturel nedgang for CO2: Ifølge Carbon Brief forventes Kinas udledning af CO2 at toppe i 2023 og derefter ryge i en strukturelt nedadgående spiral. Udviklingen tilskrives en række faktorer – men i særdeleshed rekordvækst i installationen af vedvarende energi. Og hvad så? This is it, folks – det er det, alle går og håber på: Klimahandling i gigantilopisk målestok der batter. Nyheder som disse fortjener fejring, så... Tillykke! Acceleration: Indtil i år forventedes Kinas udledning at toppe engang omkring 2030, men vendepunktet er altså fremskrevet med seks år. Perspektiv: Kina forventes at installere 220 GW ny solcellekapacitet i 2023. Det er knapt en tredobling fra 2022, hvor landet i forvejen stod for en tredjedel af al ny solcellekapacitet globalt. Jeg satte mig for at undersøge hvor meget én GW solceller egentlig fylder rent fysisk nederst i #AN 140 – og hvor mange år det ville tage at plastre hele Danmark ind i dem. Tror du bliver lige så overrasket som jeg!

Flere sneleoparder: Kongeriget Bhutan har gennemført landets anden optælling af sneleoparder nogensinde og konstateret, at bestanden er 39,5% højere i dag sammenlignet med 2016. Flere kattedyr: Det er i år 50-året for Project Tiger, bevaringsprogrammet der siden 1973 har arbejdet for at redde den bengalske tiger fra udryddelse. Med 3000 tigre fordelt over 53 reservater er Indien nu det eneste land i verden hvor bestanden ikke bare er stabil, men også vokser. 

Bøde for rumforurening: Der er for første gang nogensinde blevet uddelt en bøde for forurening i det ydre rum – amerikanske Dish Network skal betale $150.000 for at efterlade rumskrot uhensigtsmæssigt. Og hvad så? Menneskets spektakulære evne til at svine sine omgivelser til har gennem årtier spredt sig til det ydre rum (visualiseringer er ikke for sarte sjæle). Desværre mangler der rumlovgivning til at holde forurenerne i skak – og ifølge en af verdens fremmeste forkæmpere på området, danske Hjalte Osborn Frandsen, er denne nyhed derfor bestemt et skridt i den rigtige retning.



Sundhed

Første øjentransplantation: Et hold bestående af 140 kirurger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle fra det amerikanske universitetshospital NYU Langone Health var 21 timer om at gennemføre verdens første vellykkede øjentransplantation – en bedrift der længe har været anset for stort set umulig inden for lægevidenskab. Kontekst: Patienten er en 46-årig mand, der både har fået transplanteret et helt øje og en del af ansigtet. Selvom det er uvist om han kommer til at se med øjet, er der etableret blodforsyning til nethinden – og alene dét gør det muligt at genskabe synet på måder der hidtil har været udenfor rækkevidde.

Supermelanin: Forskere ved Northwestern University har udviklet en syntetisk supercreme der efterligner naturligt produceret melanin i menneskehud. Cremen har særligt potentiale til at accelerere sårheling ved solskader eller til lindring af stråleskader for kræftpatienter. Læs også: Forskere ved University of Cincinnati har afviklet verdens første menneskeforsøg med såkaldt FLASH-terapi til kræftpatienter, hvor man giver 300 gange stærkere strålebehandling end normalt – men på under et sekund i stedet for den halve time som en traditionel behandling kan tage. 


Mobilitet

Nye reklameretningslinjer: Den britiske forbrugerombudsmand har for første gang nogensinde nedlagt forbud mod en reklame på baggrund af reklamens negative signalværdi og miljømæssige svigt over for samfundet. Det drejer sig om en reklame fra Toyota, hvor et hav af SUV'er lystigt flænser sig igennem landskabet (tak for tippet til Peter Møller Rasmussen). Perspektiv: Nyheden taler ind i en større global bevægelse; en mentalitetsændring i den kollektive bevidsthed hvor vi tillægger naturen omkring os værdi på nye måder – à la bevægelsen environmental personhood hvor natur tildeles juridisk særstatus på lige fod med mennesker (1, 2, 3).

Bye bye benzin: Bilproducenten BMW har efter 60 års motorproduktion i hjembyen München trillet sin sidste fossile forbrændingsmotor af samlebåndet. En æra er slut. Og hvad så? Selvom produktionen blot rykkes til Østrig, og altså fortsætter, vil det ikoniske hovedkvarter i Bayern udelukkende producere motorer til elbiler fremover – og det bærer en smuk symbolværdi, der bekræfter positive tipping points inden for Grøn Omstilling.


Samfund

Status på skattely: En lunefuld nyhed her fra EU Tax Observatory, et uafhængigt institut ved Paris School of Economics, der hævder at mængden af penge i skattely er faldet dramatisk de seneste 10 år. Hvorfor lunefuld? Fordi summen af pengene i skattely teknisk set er den samme – det drejer sig om ca. 10% af den globale BNP(!). Til gengæld har ny banklovgivning angiveligt haft den effekt at kun 25% af pengene reelt undslipper beskatning; for 10-15 år siden undslap hele 90-95%. Snippet fra artikel: “This success shows that rapid progress can be made against tax evasion if there is the political will to do so [...] Fifteen years ago, few people believed that such a global automatic exchange of bank information could ever exist.” Læs også: Jeg skrev lidt om banksvindel nederst i #AN 99.

Astronomisk ligestilling: Australske astronomer er gået videnskabeligt til værks i forsøget på at skabe ligestilling mellem kønnene i deres fag – og det er lykkedes dem på bare fem år, bl.a. ved at læne sig op ad førende forskning fra sociologi og antropologi. Hvad nu? Forskerne har lige med det vons, og med god grund, udgivet deres helt eget studie om evidensen af de andre forskeres forskning. Læs også: Der kom 253% flere kvinder og 700% flere LGBT-deltagere til ingeniør- og videnskabskonferencer, efter at konferencerne blev virtuelle i kølvandet på pandemien.

Bæredygtig turisme: Hoteller drevet af vedvarende energi, genanvendt møblement og vegetariske menuer er blevet hverdagskost i turistbranchen, hvor 69% af alle rejsende nu aktivt efterspørger bæredygtige rejsetilbud. Læs også: Østaten Palau har introduceret verdens første loyalitetsprogram for bæredygtig turisme, Ol’au Palau. Ordningen gamificerer miljøbeskyttelse, så du som turist får point for miljøvenlige aktiviteter – point der kan bruges på de mest autentiske og eftertragtede natur- og kulturoplevelser som fx umærkede vandreture, svømmeture til hemmelige grotter eller en hjemmemiddag med lokalbefolkningen.



Wild science

Den umulige motor: En radikalt innovativ motorteknologi kaldet Quantum Drive, som forskere siger modstrider fysiske love, har på rekordtid gennemgået omfattende forsøg i laboratorier og er nu, som første brændselsfrie motor nogensinde, blevet sendt i rummet til den ultimative praktiske test. Og hvad så? Hvor lignende konventionelle motorer vejer op mod 200 kg og bruger kemisk brændsel til fremdrift, vejer den elektriske Quantum Drive kun 300 gram og opnår fremdrift gennem kvantemekaniske principper. Hvis teknologien virker – hvilket vi får afklaret inden for et par måneder – vil den modbevise Newtons første lov om tyngdekraft, bevægelse og inerti.

Stuff just keeps on getting older: Nye arkæologiske undersøgelser af Gunung Padang-pyramiden i Indonesien peger på, at den potentielt er ældre end både Stonehenge og Keopspyramiden. Meget, meget ældre... Faktisk helt op mod 27.000 år gammel. Og hvad så? Skulle det lykkes at efterbevise så radikal en påstand ville det bogstavelig talt bombe konventionel arkæologi tilbage til stenalderen, da det ville kræve et opgør med videnskabens opfattelse af vores civilisations præhistoriske oprindelse. Perspektiv: Jeg er vildt fascineret af denne slags udfordrende forskning, for jo flere banebrydende fremtidsteknologier vi bruger til at optrevle fortidens mysterier, jo ældre bliver det vi finder.


Til sidst: Gamle solpaneler

Jeg skrev om gamle elbiler nederst i sidste nyhedsbrev – om hvordan teknologien i virkeligheden er meget, meget ældre end de fleste aner, men at den desværre på... mystifystisk fossilvis ebbede ud til fordel for benzin og diesel.

I dag fortsætter vi i samme spor med en mørk solstrålehistorie om gamle solpaneler; for gæt hvad...? 

Dén teknologi er også en hel del ældre, end de fleste tror.

Den tilskrives nemlig den canadiske opfinder George Cove, der i 1905 opfandt og udviklede solpaneler til hustage, meget lig dem vi kender fra i dag. 

Panelerne var koblet op på et batteri til at lagre energien og Cove landede $5 millioner (svarende til $160 mil. i dag) til at videreudvikle og udbrede sin idé. Og det lykkedes!

Teknologien blev vildt populær og hyldet for sit potentiale til at ’vriste befolkningen fri fra den daglige kamp for brød’ – for to dages gratis sollys gav nemlig husstanden strøm nok til en uge.

En original artikel fra magasinet Modern Electrics spekulerede endda i hvorvidt teknologien i fremtiden kunne holde fly på vingerne.

-Men så sluttede det grønne eventyr brat, for i 1909 blev den gode George angiveligt kidnappet. Af hvem vides ikke helt, selv Bellingcat har været på sagen. Men da han senere blev sat fri ved Bronx Zoo var han i hvert fald kommet på bedre tanker – og der skulle gå 45 år før solenergi igen blev foreslået kommercielt, denne gang af Bell Labs. 

I mellemtiden var menneskeheden blev dybt afhængig af kul og olie 🤷


Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.

Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!

TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
TAK til Barbara Christensen for at hjælpe med markedsføring.

-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med. Husk at støtte hvis du kan.

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.