Verdens første sensor drevet af lyd i stedet for elektricitet, verdens næststørste økonomi drevet af klimateknologi og verdens første stålkraftværk der producerer fossilfrit fremtidsstål. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på boreplatforme generobret af natur, en svejseteknik der laver trykbeholdere til atomkraftværk på to timer i stedet for 150 dage og ikke mindst arbejdet med at afkode indholdet af en 2000 år gammel forkullet papyrusrulle.
Hjertelig velkommen til #AN 153
Denis
Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 119 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.
Energi
Supersvejset SMR: Den britiske stålproducent Sheffield Forgemasters har som de første i verden anvendt metoden elektronstrålesvejsning til at sammensvejse trykbeholdere til næste generations små modulære atomreaktorer (SMR) – det har reduceret produktionstiden fra 150 dage til to timer! Snippet fra artikel: "Not only does this reduce the need for weld-inspections, because the weld-join replicates the parent material, but it could also dramatically speed up the roll-out of SMR reactors across the UK and beyond, that's how disruptive the LEBW breakthrough is", udtaler forskningsleder Jesus Talamantes-Silva.
Grønt stålkraftværk: Det svenske selskab H2 Green Steel har sikret økonomi til at anlægge verdens første grønne stålkraftværk der skal ligge i Boden i Nordsverige. Værket forventes at producere 5 millioner tons fossilfrit stål årligt i 2030. Perspektiv: Stålproduktion står for sammenlagt 7% af den globale CO2-udledning. I Sverige står stålgiganten SSAB for 10% af hele landets udledning, men der sker så massive futuristiske fremskridt inden for produktion fossilfrit fremtidsstål at selvom Sverige har sat målet for fossilfrit stål i 2045, så satser SSAB selv nu på denne side af 2030.
Interessant elregnestykke: Der kom ca. 1,2 millioner flere elbiler på de amerikanske veje i 2023 – men interessant nok er landets strømforbrug faldet samtidigt. Hvorfor? Fordi øget energieffektivitet drevet af teknologisk udvikling. Perspektiv: Strømforbruget i USA har ifølge artiklen været nogenlunde konstant de sidste 20 år, selvom der i mellemtiden er kommet 30 millioner flere mennesker, 5000 flere datacentre og 2,5 millioner elbiler, foruden at hjemmene i gennemsnit er blevet større.
Grøn økonomi: Kinesisk BNP steg med 5,7% i 2023 og størstedelen af væksten tilskrives klimateknologier og vedvarende energi (tak for tippet til Christina Boutrup). Perspektiv: Der kom flere solceller op i Kina i 2023 end der er opsat i USA – nogensinde. Bonus: Hør vores afsnit af Supertrends om kinesisk innovation og fremdrift mod 2050, hvis du er nysgerrig på Kina. Efter flere end 60 afsnit om utrolige emner blev det her alligevel episoden der chokerede mig mest – det sætter virkelig vores opfattelse af Danmark som grønt foregangsland på prøve.
Natur, miljø & klima
Miraklet i Den Dominikanske Republik: På bare 10 år er det lykkedes Den Dominikanske Republik at revitalisere 18% af hele landarealet gennem regenerativ praksis, så det der engang var ødemark er forvandlet til frodig natur. Læs også: En stor kulmine i Svalbard, der mellem 1917 og 2017 nåede at pumpe 34 millioner tons kul op, er på få år regenereret til sit naturskønne selv. Oprydningen er blevet det hidtil største naturgenopretningsprojekt i Norges historie og man kom i mål 900 millioner NOK under budget.
Tvungen biodiversitetsvækst: En ny lov i England tvinger pr. 12. februar 2024 britisk byggebranche til sikre mindst 10% mere biodiversitet ved afslutning af et byggeprojektet end før projektet startede. Hvordan? Hvis ikke det kan lade sig gøre hvor byggeprojektet foregår, må hovedentreprenøren sikre at det sker andetsteds, og hvis dét heller ikke er muligt, må entreprenøren betale for særlige biodiversitetskreditter hos staten. Snippet fra artikel: "Sophus zu Ermgassen, an ecological economist from the University of Oxford, said England’s scheme is “world-leading in its scope” in that it addresses all new construction, and covers all natural habitats. “Other offset policies around the world have either a wealth of exemptions or deal with one specific set of impacts.”"
Regenerativ reparation: 1) Femten forladte boreplatforme ud for Californiens kyst er generobret af natur og forvandlet til sprudlende økosystemer. 2) Knapt 100 forurenede vandløb i den amerikanske delstat Oklahoma er blevet restaureret takket været lokale landbrug der har adopteret regenerative landbrugsteknikker. 3) Stik imod alle odds genopretter liv sig selv i tidligere ellers totalt biodiversitetsforladte kulminer.
Udvidet koralrevsareal: Forskere ved University of Queensland har analyseret satellitbilleder i samarbejde med Det Europæiske Rumagentur og konkluderet at koralrev dækker et langt større område af planetens overflade end man hidtil har troet – hele 25% større. Og hvad så? Analysen tilføjes til det globale koralrevsatlas, The Allen Coral Atlas, og vil fremme beskyttelsesprogrammer, mere præcise early warning-systemer og værdisætning af de skrøbelige økosystemer for turistindustrien.
Good business
Status fra Patagonia: Tøjproducenten Patagonia gjorde i 2022 planeten Jorden til selskabets eneste aktionær – al profit skulle fremover øremærkes miljøbeskyttelse og biodiversitet. Det har indtil videre beløbet sig til $71 millioner, hvoraf $3 millioner er brugt på at blokere foreslået minedrift i Alaska, $3 millioner er gået til naturbevarelse i Chile og Argentina, og resten er fordelt på bl.a. lobbyisme og naturbevarelse i hhv. Australien og Indonesien.
Velhavere vil beskattes: 2300 velhavere på tværs af G20-landene har deltaget i en undersøgelse og konklusionen er klar: 74% ser gerne en højere skat på deres formuer, hvis pengene går til bedre offentlige ydelser og tackling af stigende leveomkostninger, mens 54% ser ekstrem rigdom som en direkte trussel mod demokratiet. Perspektiv: Verdens fem rigeste mændesker(...) har mere end fordoblet deres formuer siden 2020. Læs også: Flere end 250 velhavere fra 17 forskellige lande har underskrevet et åbent brev der opfordrer verdensledere til at beskatte deres formuer.
Wild science
Fra aske til AI: Der er nu afkodet 2000 tegn i alt fra en forkullet papyrusrulle hvis indhold forskere troede var gået tabt for altid – sidst jeg skrev om projektet i oktober var der kun afkodet ét ord. Kontekst: Der findes ca. 500 forkullede papyrusruller fra den antikke romerske by Herculaneum, der i år 79 fvt. blev begravet af det samme vulkanudbrud som begravede Pompeji. Forskere har i århundreder arbejdet på at aflæse rullernes indhold, men samtlige forsøg pulveriserede dem i stedet. Indtil 2023 hvor 3D-scanninger og kunstig intelligens åbnede en helt ny dør. Hvad står der så? Husfilosoffen Philodemus filosoferer bl.a. over knaphed og overflod – at glæde ved en ting der er i overflod sagtens kan matche glæden ved en ting der er knap. Totalt fascinerende breakdown af teksten, teknologierne og processen lige her.
Lyddrevet sensor: Forskere ved ETH Zürich har udviklet en patenteret sensor der udelukkende er drevet af vibrationsenergi i lydbølger og som kan aktiveres af et forudbestemt ord. Og hvad så? Teknologien kan potentielt erstatte millioner af batteridrevne sensorer – ikke mindst i devices som pacemakere hvor batteriskift kræver kirurgiske indgreb. Læs også: Et internationalt forskerhold er for første gang nogensinde lykkedes med at bøje lys ved brug af lyd.
Bliver du klogere, gladere eller mere håbefuld af #ActualNews? Så husk at støtte, hvis du kan; bare en 10'er pr. nyhedsbrev gør en kæmpe forskel (nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange pr måned): De 119 af jer der pt støtter er direkte med til at sikre nyhedsbrevets overlevelse, TAK.
Til sidst: UFO-tech
Findes UFO'er i virkeligheden? Det siger Pentagon, at de gør – samt adskillige kongresmedlemmer og whistleblowere fra militær og privat forsvarsindustri.
Men hvad skal der til for at overbevise en skeptiker i 2024?
Hvis UFO'er findes er de så 1) menneskeskabte, 2) aliens fra et helt andet sted eller 3) et kvantemekanisk fænomen der overgår vores fatteevne?
UFO'er er et tricky emne at tale om... Men hvis der bare er den mindste smule chance for at de faktisk findes, så er det vigtigt at vi begynder at lære at tale om dem. Og hvis du arbejder med innovation, energi eller eksponentiel teknologi – og hvis du tager disruptionteori alvorligt (og hvis du er menneske på planeten Jorden) – så har du slet ikke råd til at afskrive emnet.
Ikke på baggrund af det sidste års udvikling.
Jeg har skrevet om emnet i ny og næ, senest en solid gennemgang nederst i #AN 142 efter den store kongreshøring i juli 2023.
-Og nu har jeg været gæst i eget hus på podcasten Supertrends hvor Liselotte Lyngsø og Lars Tvede inviterede mig til at diskutere emnet med den hæderkronede astrofysiker Anja C. Andersen og CTO i Deloitte, Jacob Bock Axelsen, der tidligere har forsket ved Center for Astrobiologi i Madrid.
Hvis du er nysgerrig på emnet kan du finde podcasten her eller hvor du normalt finder dine podcasts.
Det var alt hvad jeg havde af menneskehedens fremskridt til dig i denne omgang.
Jeg håber du går herfra klogere, gladere eller mere håbefuld – og hvis du gør, så håber jeg at du vil dele disse nyheder med en masse andre, så vi alle kan blive klogere, gladere og mere håbefulde – sammen!
TAK til Jesper Mark Pedersen for at læse korrektur på nyhedsbrevet.
TAK til Barbara Christensen for at hjælpe med markedsføring.
-Og mange, mange tak til DIG fordi du læste med ❤️ Husk at støtte hvis du kan.
Kæmpe kh
Denis