Velkommen til den 75. udgave af #ActualNews! Man skulle tro jeg efter 75 nyhedsbreve havde vænnet mig til alverdens fremskridt - men nej. Jeg konstaterer med stor glæde, at wow-effekten aldrig aftager! Se bare denne uge med nyheder om dalende dødelighed blandt blodprop- og kræftpatienter, et knogleimplantat skræddersyet til den enkelte patient på 3D-printer, en 1.2 millioner år gammel mammut der har fået kortlagt sit DNA og en 29-årige kvinde på vej til at blive historiens yngste rumturist. Der er det hele og lidt for enhver - wow!


🔹🔺🔸 Ugens nyhedsbrev byder på i alt 24 links til videre læsning - del den bedste nyhed med nogle der kunne bruge et boost og hjælp #ActualNews med at sprede håb i Danmark. Tak :)


Hjertelig velkommen til 5 nye læsere 👋


Rigtig god læselyst

DenisSundhed

Færre dør af blodpropper

Færre dør af blodpropper

Et studie foretaget ved Aarhus Universitetshospital og publiceret i det velansete tidsskrift American Academy of Neurology konkluderer, at færre mennesker over 70 får blodpropper i hjernen, og at antallet af dødsfald i forbindelse med blodpropper i hjernen i det hele taget er faldende på tværs af aldersgrupper.

Færre dør af kræft

Færre dør af kræft

Seneste rapport fra American Cancer Society viser at 2.4% færre amerikanere døde af kræft mellem 2017 og 2018 - det største årlige fald registreret i organisationens 70-årige historie. Størstedelen af fremgangen skyldes højere overlevelsesrate blandt patienter med den mest dødelige kræftform, lungekræft. Der har været et overordnet fald på 31% i dødelighed mellem 1991 og 2018, primært forårsaget af bedre diagnosticering, bedre behandlingsformer samt restriktioner mindre rygning.

🔹🔺🔸 Der er også gode tal fra EU, hvor overordnet kræftdødelighed har været stødt faldende i flere årtier.

Cannabis har antibiotisk potentiale

Cannabis har antibiotisk potentiale

Der har ikke været udviklet ny antibiotika mod Gram-negative bakterier siden 1960erne, hvorfor det vækker begejstring blandt forskere, at det ikke-psykoaktive stof i cannabis, cannabidiol a.k.a CBD, tilsyneladende har antibiotisk potentiale i kampen mod gonoré, meningitis, legionærsyge og andre sygdomme forårsaget af resistente bakterier. (tak for tippet til @lassehilleborg).

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Tech & menneske

Patientspecifik ortopædi

Patientspecifik ortopædi

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA har godkendt et patientspecifikt(!) ankel-implantat designet til at erstatte talus-knoglen, der forbinder fod med knæ. Implantatet er 3D-printet og historiens første implantat af sin art.

Wearable hospitalsudstyr

Wearable hospitalsudstyr

Ingeniører ved University of California San Diego har udviklet et smart og fleksibelt plaster på størrelse med et frimærke der kan erstatte invasivt måleudstyr på fx intensivafdelinger, hvor patienter ellers har katedre helt inde i arterierne for at måle det samme som plastret kan - udenpå kroppen. Det non-invasive plaster er et wearable device der kan vise vitale værdier som hjerterytme og blodtryk samt biokemiske målinger som fx blodsukker og laktat.

Robothandske giver greb

Robothandske giver greb

En ingeniørstuderendes tante mistede førlighed i sine hænder grundet multipel sklerose - så han opfandt en smart robothandske der kan veksle nervesignaler til greb. Handsken er en interessant mellemting mellem et exoskelet og en bionisk protese, og opfindelsen kan komme millioner af mennesker med muskulære sygdomme til gavn.

🔹🔺🔸 En anden ingeniørstuderende motiveret af omsorg for familiemedlemmer udviklede sidste år et DIY-høreapparat til $1, der udelukkende består af lettilgængelige bestanddele.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Støt #ActualNews, tak 😘

Jeg elsker at udgive #ActualNews, og drømmer om at forvandle det til mit levebrød. Hjælp mig med at realisere drømmen på en af følgende måder:


[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Rumfart

Kræftoverlever i kredsløb

Kræftoverlever i kredsløb

Historiens første rumflyvning i kredsløb om Jorden bemandet udelukkende af civile har fundet sin anden ud af i alt fire passagerer: Hayley Arceneaux er 29 år gammel, tidligere kræftpatient og foruden at blive yngste amerikaner i rummet nogensinde bliver hun også første menneske i rummet med benprotese. Den bemandede kapsel fra SpaceX skal efter planen i kredsløb senere i år. Rumturisme here we come 🚀

Privat rumstation på vej

Privat rumstation på vej

Axiom Space har netop rejst $130 millioner i funding til deres forsøg på at grundlægge historiens første, private rumstation. Planen er, at Axiom udvikler et modul der kobles på Den Internationale Rumstation (ISS) i 2024 og at der kan tilføjes flere moduler på det løbende. Når ISS pensioneres frakobles Axiom-modulerne og svæver videre som selvstændig, privat rumstation.

🔹🔺🔸 ISS har officiel udløbsdato i 2024, men den forbliver nok operationel frem mod 2030, hvor dens status forventes at skifte fra højteknologisk højborg for banebrydende forskning til kommerciel platform for film, reklamer og turister. Det er vældig spændende alt sammen. Forvent action-packed udvikling med månebaser (1, 2) og vilde planer for en hel Low-Earth Orbit Economy.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Fjern fortid

Spektakulær bedrift i Sibirien

Spektakulær bedrift i Sibirien

For 1.2 millioner år siden blev en mammut i det nordøstlige Sibirien træt af dage - og nu har man udvundet genetisk materiale fra dens stødtand og kortlagt dens DNA. Forskere kalder den teknologiske bedrift for fuldstændig spektakulær, og den øger forventningerne til fremtidige opdagelser.

🔹🔺🔸 Tjek jubilæumsnyhedsbrev #50 om den fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid samt skrivet nederst om teknologisk arkæologi, hvis du ikke allerede har.

Fuldt fossilt træfund

Fuldt fossilt træfund

Geologer på øen Lesbos har gjort et unikt arkæologisk fund uden fortilfælde i et intakt, forstenet træ med grene, rødder, blade og det hele. Træet er knapt 20m langt og 20 millioner år gammelt.

🔹🔺🔸 Palæontologer har ved et tilfælde opdaget et unikt, 66 millioner år gammelt fiskefossil af arten Coelacanth. Fisken var en my længere end dit yndlingspaddleboard.

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Til sidst: Kontrolpaneler

[caption align="alignnone" width="980"]

[/caption]

Der findes et sted på nettet hvor man endeløst kan scrolle sig igennem historiske kontrolpaneler med alle de knapper, håndtag, blinkende dimsedutter og drejeskiver man kan drømme om.


Siden byder på en overflod af alt fra musikanlæg til atomkraftværker og instrumentbræt i superbiler, og foruden at være et fascinerende kig på evolutionen inden for æstetik, interface og menneskelig maskinelogik får den det også bare til at krible for at give gode knapper et godt tryk.


-Bemærk opslaget hvor en fyr fra world wide web møjsommeligt har gennemgået udviklingen af interfaces i 2x2-kontrolpaneler fra LEGO over tid. Jeg linkede til hans værk tilbage i #49, og her var det pludselig igen. Tak igen, fyr 🙏


Og tusind tak til dig for at læse med!


Kæmpe kh

Denis


[caption align="alignnone" width="980"]

Læs om solarpunk nederst i nyhedsbrev #69[/caption]

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.