En ny type atomkræftværker, luksuriøse luftskibe og vægtige CO2-afgifter i shippingindustrien er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på både medicinsk 3D-print og hvorvidt europæere er klar til at udskifte deres politikere med algoritmer og robotter.

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 3 nye læsere 👋

Rigtig god læselyst
Denis


Energi

Avanceret atomkraft i Wyoming: Hvad siger du til en ny type atomkraftværk, der hverken kan nedsmelte, eksplodere eller udvikles til atomvåben, der bruger eksisterende atomaffald som brændsel, og producerer meget, meget mere energi end noget anden vi har til rådighed - mens det i øvrigt udleder 0% CO2? Det er nogenlunde det, TerraPower (stiftet af Bill Gates) i samarbejde med PacifiCorp (stiftet af Warren Buffet) har fået tilladelse til at bygge. Læs også: Atomkraft er et kompliceret og stigmatiseret emne. Tjek evt mit skriv om verdens første nuclear influencer nederst i #AN 85, klart et kig værd - læs også denne fremragende baggrundsartikel fra videnskab.dk og hør Gates foreklare de nye designs i tredje afsnit af Inside Bills Brain.

Fusionsrekord: Kina har sat verdensrekord i forsøget på at tøjle kosmologisk kernekraft med en science fiction-agtig, sol-lignende fusionsreaktor, der har opnået en temperatur på 120 millioner grader Celcius i 101 stabile sekunder. Læs også: Hvis du ikke lige kan huske forskellen på fission og fusion er her en quirky video fra US Department of Energy, der forklarer det på 1 minut.


Tech & menneske

Syn delvist genoprettet med alger: I det der anses for et gennembrud inden for optogenetisk terapi er den ungarske forsker Botond Roska lykkedes med delvis genopretning af en patients syn ved at tilføje lysfølsomme proteiner fra alger til retina. Patienten havde været blind i flere årtier grundet retinitis pigmentosa. Læs også: Cellebiologen Botond Roska vandt den fornemme Körber-pris sidste år for sin banebrydende forskning i genterapier der kan omprogrammere retina-celler til fotoreceptorer.

Nybrud inden for medicinsk 3D-print: Et australsk forskerhold inden for feltet tissue engineering har udviklet en hidtil utænkelig teknik til 3D-print af biokompatible støbeforme der kan implanteres i menneskekroppen for at booste kroppens naturlige evne til at regenerere sig selv efter fx knoglebrud eller tumorer. Læs også: En sammenligning kunne være 3D-printede genstande til revitalisering af koralrev. Bare inde i kroppen. På celleniveau 🤯

Støt #ActualNews

Der er noget på færde... #ActualNews får et splinternyt æstetisk udtryk over sommeren, og jeg rykker platform, så det hele kommer til at føles smukt og lækkert og helt friskt 🥳 Hvis du værdsætter disse ugentlige guldkorn leveret gratis til din inbox og gerne vil støtte op, er det en kæmpe

hjælp, hvis du donerer det der svarer til en økologisk jerseymælk om ugen lige her. Pt støtter 40 mennesker med mellem 2 og 50 kr pr. udgivelse - TAK til jer! Alternativt kan du overveje at prøve Zetland i 2 måneder for 50 kr, så giver de 200 kr. til #ActualNews. Tak 🙏

Transport

Mærsk foreslår CO2-afgift: Til manges overraskelse har verdens største containerrederi A.P. Møller-Mærsk A/S taget initiativ til at regulere sig selv med en CO2-afgift på $150/ton i håbet om at accelerere overgangen til nye teknologier og grønne brændsler. Skibsindustrien står bag 80% af verdens handel, og afgiften svarer til $450 pr ton brændsel.

Nyt luftskib 90% renere end fly: Det går fremad med udviklingen af verdens største luftfartøj, Airlander 10, der skal vække luftskibsindustrien til live 84 år efter Hindenburg-katastrofen. Selskabet bag har netop annonceret mulige regionale ruter man håber at operere inden 2025, fx Oslo-Stockholm, Liverpool-Belfast og Seattle-Vancouver. Luftskibet kan transportere op mod 100 passagerer og udleder 90% mindre CO2 end flyvemaskiner.

Omstilling i Nordjylland: "Det er første gang i Danmarkshistorien, man laver en grøn omstilling, der er så stor." Sådan udtaler viceborgmester i Aalborg Kommune og formand for Nordjyllands Trafikselskab, Nuuradiin Hussein, om planerne for elektrificering af 110 busser i landets tredjestørste kommune (tak for tippet til @nisbenn).

Global udvikling

Mindre arbejde, mindre udledning: Ny rapport fra Storbritannien konkluderer, at en 4-dages arbejdsuge både ville have positiv effekt på folks mentale helbred og reducere briternes CO2-udledning med 20%, nogenlunde svarende til hvis man fjernede hele den private bilpark fra vejene (tak for tippet til @michaelreibel).

Kan A.I. erstatte politikere? Et spansk universitet har foretaget en rundspørge blandt 2.769 mennesker i 11 europæiske lande om hvorvidt de ville gå med til at reducere antallet af parlamentarikere for i stedet at erstatte dem med avancerede algoritmer - og det vil 51% gerne. I 2019 var det kun 25%. Og hvad så? Hvis selvkørende biler bliver gode nok til at erstatte chauffører, hvorfor skulle algoritmer så ikke kunne erstatte politikere, hvis job i det store hele går ud på dét, vi ved, computere er bedre til end mennesker: At tage hurtige, komplekse beslutninger på baggrund af enorme datamængder? De færreste taler om det, og slet ikke politikerne selv, men jeg kommer ind på det i min børnebog Folkes Fremtidsrejser 🤓Til sidst: Undo på iPhone

Min ven og samarbejdspartner Emil Nørlund er kommet med et vanvittigt tip her i løbet af ugen, mens vi optog introen til episode 1 i sæson 2 af Burde Være Breaking. Hans fif er en mulig game changer for enhver med smartphone og må deles!

Som nogle måske bemærkede nederst i #AN 86 så bruger jeg min telefon okay meget, til alle mulige ting - men virkelig, virkelig særligt til at søge og skrive på. Jeg er på mange måder en liste og notat-fyr, jeg har lister for mine lister og skriver notater for at holde styr på mine notater. Det er vældig fint alt sammen, men ét problem har hjemsøgt mig i en evighed: Når ord, sætninger eller hele afsnit i notat-appen bliver slettet ved en fjollet fejl 😱😱😱

Når det er sket for mig, har det typisk været noget med at jeg har markeret en stor bid af teksten for lige hurtigt at kopiere den over et andet sted - og så i stedet for at trykke copy eller cut er jeg på ulyksageligste vis kommet til at strejfe hvilken som helst anden knap på tastaturet, så hele den smukke konstellation af utallige tegn placeret i en sirligt gennemtænkt rækkefølge med ét forsvinder for bestandigt, for i stedet at blive afløst af et uværdigt, ubrugeligt og komplet vilkårligt bogstav som fx h....

Jeg har lidt under denne type hændelser en hel del gange, og senest lige for næsen af Emil der helt nonchalant bemærkede hvorfor i alverden jeg ikke bare rystede telefonen så den undo'er mit uforsættelige tast?

Ryster telefonen...? HVAD SNAKKER DU OM EMIL, hvorfor laver du sjov midt i min flodbølge af tastesorg?! Men nej, det gjorde Emil slet ikke, det er bare en helt almindelig velkendt hemmelighed, at hvis man ryster sin iPhone fysisk, præcis sådan som man aldrig - aldrig - må ryste en baby, så tilbyder den at undo sidste handling, så man fx kan redde den elskede tekst der ellers forsvandt for altid.

Såå... Jeg ser egentlig mig selv som en okay kyndig type med tech og alt det, ferm til software og fingernem. Så det er med en vis del flovhed, at jeg deler denne åbenbaring. Jeg tænker bare, at hvis selv jeg kan gå rundt i ÅREVIS og være komplet uvidende omkring sådan en vital og dog komplet ulogisk funktionalitet, så må der næsten være andre også? Del eller kommenter meget gerne hvis det også er nyt for dig! Lad os sammen komme tastesorg til livs for altid ✅

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.