En permanent gave til menneskeheden, markedsvilkår mellem netværk af mycelium og historiens største eksperiment med 4-dages arbejdsuger er blandt nyhederne i halvårets første nyhedsbrev, hvor du også kan blive klogere på alt fra psilocybins antidepressive effekt til kompositionen af medaljerne ved OL i Tokyo.

Rigtig god læselyst - og hjertelig velkommen til #ActualNews 2.0
Denis


Sundhed

En permanent gave til menneskeheden: Googles kommercielle laboratorium for kunstig intelligens, DeepMind, løste i 2020 en 50 år gammel, biologisk udfordring med det banebrydende værktøj AlphaFold2, der kortlægger proteiners eksakte form på dage, hvor det tidligere tog år eller måneder. Bedriften anses for et af de største videnskabelige gennembrud i vores levetid, og DeepMind gør nu databasen frit tilgængelig for hele det internationale forskermiljø. Og hvad så? Det kan koste flere milliarder og tage år at udvikle nye medikamenter - AlphaFold2 formodes at kunne halvere både pris og tid. Jeg skrev lidt om værktøjet nederst i #AN 66.

Alle kræftformers fællesnævner: Forskere ved Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute har opdaget en fællesnævner blandt alle eksisterende kræftformer, som de håber kan medvirke til nye og forbedrede terapier og behandlinger: Det drejer sig om det såkaldte YAS-protein, hvis tilstedeværelse eller fravær bestemmer kræftens modtagelighed eller modtand over for medicin.Energi & klima

Grønland instiller jagt på olie: "Fremtiden ligger ikke i olie. Fremtiden tilhører den vedvarende energi, og hvad det angår, har vi meget mere at vinde." Sådan udtalte Grønlands råstofsminister Naaja H. Nathanielsen, da det grønlandske selvstyre for nyligt tog en opsigtsvækkende beslutning om at suspendere den nuværende oliestrategi og standse fremtidig efterforskning efter olie i Grønland (tak for tippet til @knudankeriversen).

Elbilsmyte manet i jorden: Nyt studie fra International Council on Clean Transportation slår fast, at moderne elbiler er grønnere end deres fossile fætre lige meget hvordan man vender og drejer det - og ligegyldigt om bilen oplades i Indien, Europa eller USA.

Forbud mod infrastruktur til fossile brændsler: Amtet Whatcom i delstaten Washington har som det første i USA nedlagt forbud mod etableringen af fremtidig infrastruktur til fossile brændsler, hvad end det drejer sig om raffinaderier, kulkraftværker, moler, omladningsfaciliteter eller andet (tak for tippet til @michaelreibel). Læs også: I byen Petaluma har et enstemmigt byråd vedtaget at forbyde opførsel af nye, konventionelle tankstationer samt flytning, udvidelse og restaurering af eksisterende, vi talte om det i allerførste episode af Burde Være Breaking tidligere i år.


Global udvikling

Overvældende succes: Island har fuldendt verdens største eksperiment med 4-dages arbejdsuger i den offentlige sektor - og resultatet taler eget sprog: Produktiviteten faldt ikke blandt de 2.500 ansatte, svarende til ca. 1% af arbejdsstyrken, der mellem 2015 og 2019 fik uændret løn for at arbejde omkring 10% mindre. Tværtimod steg produktiviteten i mange tilfælde - ligesom livsglæde - mens stress faldt. Læs også: Den spanske regering indleder et lignende forsøg med 200 private virksomheder senere i år, mens Unilever pt giver 81 ansatte fuld løn for 4 dages arbejde med intentionen om at udrulle ordningen globalt til 155.000 mennesker.

Upcyclede medaljer: De 5.000 medaljer der uddeles ved OL i Tokyo består for første gang nogensinde udelukkende af upcyclede metaller udvundet af elektroniske devices frivilligt doneret af befolkningen. De 78.985 ton elektronik blev til i alt 32 kg guld, 3.500 kg sølv og 2.200 kg bronze.Svampe

Psilocybin regenererer hjernen: Hjerneforskere ved Yale University har fundet ud af at psilocybin udløser en øjeblikkelig og vedvarende regenerering af hjerneceller i mus, der efter en enkelt dose oplevede en stigning på 10% i antallet af neurale forbindelser - der i gennemsnit var 10% stærkere end normalt. Opdagelsen kan være med til at forklare psilocybins antidepressive virkning. Læs også: Splinterny undersøgelse viser, at 78% af den canadiske befolkning støtter op om legalisering af psykedelisk terapi.

Mycelium og markedsvilkår: En økonomiprofessor ved Rice University har gjort den bemærkelsesværdige opdagelse, at et særligt gavnligt mycelium-netværk i verden kaldet Mycorrhiza-svampe udveksler næring til kulstof med deres værtsplanter på gængse markedsvilkår kendt fra fx Wall Street. Opdagelsen er interessant, fordi det globale netværk af Mycorrhiza-organismer skønnes at lagre op mod 5 gigaton CO2 årligt, hvorfor der ifølge forskeren er håb for at optimere handelsbetingelserne i kampen mod klimaforandringer.


Til sidst: Nyt niveau

Det er med glæde og stolthed, at jeg her fremviser nyhedsbrevets nye klæder og nye hjem. Hvad synes du??

Jeg har været igennem den VILDESTE proces over sommeren, hvor det både er lykkedes mig at nyde årstiden og slappe ægte af med en børnefamilies himmelske hyperaktivitet om ørerne – samtidigt med at jeg har fundet tiden hver uge til at raffinere og optimere min professionelle øjesten, #ActualNews.

Takket være opbakning, forståelse og tålmodighed fra min familie føler jeg, at jeg er kommet flot i mål med iværksætterens hellige gral – en tilnærmelsesvis harmonisk work-life-balance. Sideløbende med badeture, tumleture og enkelte røvture er der nemlig sket det med nyhedsbrevet, at jeg er gået all-in og investeret min opsparing i at avancere det til et nyt og værdigt niveau.

Trin 1: Design

Jeg startede i juni måned med at hyre designeren Robert Toman til at udtænke en splinterny visuel identitet til mediet, hvilket han i overbærende dialog med mig har gjort til perfektion: #ActualNews har fået et særegent udtryk baseret på en æstetik med kant, der afspejler missionen, og tager udgangspunkt i hashtagget, der for mig symboliserer internettets vigtigste styrke: Potentialet for eksplosivt massesamarbejde og fælles front.

Trin 2: Migration

Herefter iværksatte jeg et planlagt skift af platform: Jeg har indtil videre udgivet #ActualNews gennem det hollandske startup Revue, der for nyligt blev opkøbt af Twitter. Men i takt med voksende indhold, publikum og ambition begyndte jeg at se mig om efter en ny platform til at huse nyhedsbrevet, og det var sådan jeg opdagede Ghost.

Ghost er en nonprofit publiceringsplatform skræddersyet til uafhængige medier og individuelle aktører inden for Passion Economy – en økonomisk niche som jeg skrev om nederst i #AN67.

Platformen er gearet til brugerinddragelse og kan tilpasses i det uendelige, da den er open-source. Men har man som mig ingen tekniske færdigheder er man bundet til standardskabeloner og platformens priser, hvilket i mit tilfælde ville beløbe sig til $79 om måneden. Så jeg begav mig ud på Fiverr, en markedsplads for freelancearbejde hvor jeg tidligere har fået lavet småting som animationer, transskribering og oversættelser – men aldrig, aldrig i så overlegen kvalitet og så effektiv pingpong som med min nye srilankanske samarbejdespartner, Kasun.

I Kasun fandt jeg virtuelt teamwork der har overgået min erfaring fra fysisk samarbejde, og han har med generøsitet og suveræne kommunikationsevner hjulpet mig til at bøje platformen til min vilje: Foruden at jeg nu hoster den på egen server – og derved slipper for at betale $79 om måneden i al tid fremover – har jeg med hans hjælp migreret flere års indhold, integreret supersmarte funktionaliteter og fået pakket det hele ind i et sprødt design. Tak, Kasun!

Sidste trin

Alt dette vil forhåbentlig medvirke til at etablere #ActualNews som en fremtrædende spiller i det danske medielandskab og ikke mindst katapultere tretrinsraketten ud over sagnlandet hvor iværksættere belønnes for dagens dont.

-Men der er nemlig et tredje trin: Markedsføring. Det sidste – og meste – af budgettet skydes fra i dag af på en 3 måneder lang, målrettet marketingkampagne der skal tiltrække annoncører og mangedoble abonnentantallet... Fingers crossed!

Hvad der sker derefter, har jeg pt ingen plan for, men for nu har jeg gjort mit – og hvis du er nået hele vejen herned i nyhedsbrevet, og er blandt de efterhånden mange, der oprigtigt værdsætter det, kan du også gøre dit: Hjælp mig med at sprede ordet, del nyhedsbrevet i Øst og Vest og peg mulige annoncører i min retning. På forhånd mange, mange tak 😘

-Tjek endelig nyhedsbrevet i sin web-version, det giver den bedste oplevelse – særligt hvis du læser med på PC eller Android. Og når du er der så klik på den blå knap nede i højre hjørne: Der kan du som abonnent logge ind med din mailadresse og fx kommentere på nyhedsbrevet – du kan lige tro at jeg ville ELSKE at høre din mening om det hele!

Kæmpe kh
Denis

Hjælp med at sprede gode budskaber – støt #ActualNews!

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.