En paralyseret mand i Baltimore har madet sig selv for første gang i over 30 år, mens læger i Toronto har opfundet en ny behandling mod alkoholforgiftning. Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også byder på en utrolig arkæologisk opdagelse, en milepæl for gen-redigeringsteknologien CRIPSR og ikke mindst et kig på en ny, megaspændende niche i verdensøkonomien kaldet Passion Economy.

At dette er årets sidste nyhedsbrev er en sandhed med modifikationer: Der kommer nemlig en video med årets Top-10 #ActualNews næste uge, og den skal du glæde dig til! Sikket år jo 🤯

🔹🔺🔸 Hjertelig velkommen til 4 nye læsere denne uge!

Velkommen til #67 - og rigtig god læselyst
Denis


Tech & menneske

Cyborg spiser selv: Det her er crazy, krydret med utroligt og historisk: Robert Chmielewski er tetraplegiker, dvs lammet fra halsen ned, men her for nyligt lykkedes det ham at made sig selv for første gang i over 30 år. Ikke fordi han fik førlighed tilbage i eget legeme - men fordi han blev i stand til at styre to robotarme ved tankens kraft gennem et såkaldt brain-computer-interface. Johns Hopkins har frigivet en video af begivenheden, og det gemytlige valg af baggrundsmusik gør den ikke mindre påfaldende.

Ny metode til at finde forsvundne: Forskere ved Johannes Kepler University har udviklet en ny metode til at søge efter forsvundne mennesker ved hjælp af termiske kameraer. Metoden er baseret på deep learning og kunstig intelligens, og den øger kameraenes evne til at spotte folk fra 25% nøjagtighed til op mod 95%. Systemet er klart til anvendelse af redningsfolk.Sundhed

Ingredienser i Pfizers vaccine: Det kan være svært at finde hoved og hale i vaccinationsdebatten og den enorme disinformation der omgiver emnet. MIT tilbyder her et pædagogisk breakdown af komponenterne i Pfizers nye mRNA-vaccine mod COVID19 så de fleste kan være med.

Milepæl for CRISPR: 10 mennesker med seglcelleanæmi og andre blodsygdomme har modtaget genterapi i verdens første kliniske forsøg med den banebrydende gen-redigeringsteknologi CRISPR målrettet helbredelse af arvelige sygdomme. Alle 10 er efter 17 måneder symptomfrie og uden behov for blodtransfusioner. Læs også: Et forskerhold ved Johns Hopkins University har udviklet et open-source værktøj til sekventering af gener der forventes at nedbringe både tid og omkostning for gensekventering betydeligt.

Ny behandling mod alkoholforgiftning: I det der betegnes som en game-changer for behandling af alkoholforgiftning har et forskerhold ved University of Toronto udviklet en nytænkende, simpel og billig metode til at få alkohol ud af kroppen gennem kunstig hyperventilation. "It's almost inexplicable why we didn't try this decades ago", udtaler ledende forsker bag metoden. Og hvad så? WHO anslår, at der årligt forekommer 3 millioner alkoholrelaterede dødsfald i verden. Jeg bringer lige et af mine yndlingsdiagrammer til perspektivering 🤓Historie

Oldtidens Sixtinske Kapel: Arkæologer har gjort en utrolig opdagelse i form af blændende stenmalerier i titusindevis på en 12 km lang strækning i en fjern afkrog af colombiansk Amazonas. Malerierne er op mod 12.500 år gamle, og skildrer alt fra mennesker til nu uddød megafauna og hallucinogene planter. Samlingen er eftersigende så storslået, at den er blevet døbt for Oldtidens Sixtinske Kapel.

Teknologisk arkæologi: Arkæologer verden over tyer i stigende grad til neurale netværk i jagten på alt fra gravsteder af iranske oldtidsfolk til romerske villaer. Spændende skriv her fra New York Times om et tilbageskuende forskningsfelt der nyder godt af fremtidsteknologier. Læs også: Jeg elsker det her overlap mellem fortid og fremtid - tjek absolut #ActualNews' jubilæumsudgivelse #50, hvis du ikke allerde har, hvor jeg så nærmere på den fjerne, mellemfjerne og superfjerne fortid.

Forskere vil genskabe lugt: Et europæisk forskerhold har begivet sig ud i en unik opgave: De vil bruge machine learning og kunstig intelligens til at kortlægge europæiske lugte og dufte fra 1500-tallet og op, og derefter genskabe dem for at berige museumsudstillinger verden over. Læs også: Jeg flirtede med tanken om gengivelse af fortiden ved hjælp af kunstig intelligens i Delvist opdigtet virkelighed nederst i #34, med udgangspunkt i kornet videomateriale fra 1906 der blev skaleret til 4K Ultra HD med 60 billeder i sekundet af et neuralt netværk. Smid lugtesans i puljen og vi dealer pludselig med historiegengivelse på uset vis.

Til sidst: Passion Economy

Foredrag om #ActualNews for atypisk men begejstret segment, Frederikshavn 2019

Vi oplever lige nu en opblomstring af en spændende niche i verdensøkonomien, som du netop i dette øjeblik aktivt tapper ind i ved at læse #ActualNews.

Li Jin, partner i Andreessen Horowitz, kalder det Passion Economy: Et upcoming marked for drevne mennesker med skaberkraft, hvis output bunder i oprigtige interesser som afsender og modtager har tilfælles. Hun forklarer det som en form for videreudvikling af både gig economy og sociale medier i én med særlig fokus på værdiskabende vidensdeling – og hun peger direkte på nyhedsbreve som et pragteksempel: Nye, nicheprægede services der udfordrer eksisterende produkter på nye parametre som fx meningsfuldt medlemskab.

Tendensen er at flere og flere vil betale mere for mindre – eller bare noget for det der var gratis engang – så længe indholdet er skarpskåret, leveres bekvemt og der er tillid til producenten. Eksempel: I stedet for at betale hundredevis af kroner for et klassisk avisabonnement der overdynger én med indhold af svingende betydning, vælger flere og flere at betale småbeløb for kvalitetsindhold fra uafhængige, betroede afsendere.

Og det er ikke en gang for at male egen kage her – selvom alle ved, at julen fremmer sliksult 💝 Forbes omtaler Passion Economy som et forretningsområde under rivende udvikling, der netop indsnævrer og raffinerer informationsstrømme. Vi er de sidste 10 år gået fra populistisk spredehagl i massemedier til algoritmebaserede feeds forankret i personlige netværk på sociale medier, hvilket var en kærkommen befrielse til at begynde med. Men også disse er med årene blevet drænende og uvedkommende: Der er stigende mistillid til førende SoMe-platforme og op mod 52% af alle brugere vil gerne væk.

Passion Economy er den spirende berøringsflade mellem dem der søger væk fra det uvedkommende, og de mange iværksættere, kunstnere, undervisere og intellektuelle influencere der i kraft af nye platforme forvandler egne, nicheprægede særinteresser til anstændigt levebrød. Ifølge Andreessen Horowitz rummer dette økonomiske overlap enormt, disruptivt potentiale, der vil blive udslagsgivende for hvad man i fremtiden betragter som et job. Eksisterende eksempler kan være alt fra vidensdeling på YouTube, sælsomme selfies på OnlyFans, computerspillere der sender live på Twitch, personkult omkring podcastere eller megagod formidling på nyhedsbrev.

-Og jajada, jeg tænker helt konkret på #ActualNews her til sidst 😇 Du kan lige bande på jeg blev begejstret over Li Jins artikel, for pludselig sættes alt mit hårde arbejde i relief: #ActualNews er åbenbart et decideret pragteksempel på et helt nyt fænomens begyndende indtog på verdensmarkedet – og du kan som læser med rette se dig som visionær firstmover på en dugfrisk bølge der knapt er gået i land. Well done til dig og af hjertet TAK for dit videbegær og interesse!

Kæmpe kh
Denis

Tags

Denis Rivin

Futurist, kunsthistoriker og iværksætter. Kritisk optimist og formidler af menneskehedens fremskridt. Forfatter til Folkes Fremtidsrejser og medstifter af Learning Mission.

Tillykke! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet :)
Sådan! Nu mangler du bare check-out for fuld adgang til #ActualNews.
Velkommen tilbage, du er logget ind!
Sådan! Din konto er nu fuldt aktiveret og du har adgang til alt indhold.