Må muslimer spise gris uden gris i? Det er et omdiskuteret spørgsmål i kølvandet på lanceringen af verdens første, plantebaserede grisekød. Og hvad sker der for elevers præstationsevne, når man renser luften i klasseværelset? Det er blandt emnerne i ugens nyhedsbrev, der også omfatter radiosignaler fra det ydre rum og et svirp med halen fra Australien.
Velkommen til nyhedsbrev #19 - og rigtig god læselyst
#ActualNews
🐷 Plantegris ser dagens lys
Impossible Foods tog verden med storm i 2019 med deres plantebaserede oksefars. Nu er de klar med plantebaseret grisekød, der eftersigende ligner, smager og steger som the real deal.
☪️ ...må muslimer spise det?
Emnet hører til ovenstående, men fortjener sin egen plads. Impossible Foods ser nemlig sultent efter de enorme markeder ude i verden, hvor grisekød er uønsket. Men kan gris være kosher eller halal selvom der ikke er gris i grisen?
🔹🔺🔸 Læs også denne fremragende førstehåndsberetning med personlige refleksioner fra en rabbiner og en praktiserende muslim.
🐟 Og ja, nu findes der også fisk uden fisk
Et startup i San Diego er lykkedes med at kultivere et stykke australsk ravfisk ud fra en lille bestand af levende celler, og håber på en kommercialisering inden for 2 år.
❤️ Luftfiltre i klasseværelse øger elevers præstation markant
Et nyt studie fremlægger hvordan luftfiltre i klasseværelser løfter det kognitive niveau blandt eleverne, svarende til hvis der var en tredjedel færre elever i klassen. Wow.
⚠️ OBS ⚠️ Jeg er personligt enormt interesseret i det her og vil gerne udføre et lignende eksperiment i Danmark med nyeste filtreringsteknologi, hvis det ikke allerede har fundet sted. Lad mig endelig vide hvis du har erfaring med dette - eller hvis du er ansat på en uddannelsesinstitution og kunne tænke dig at sætte et forsøg op? Bare svar på denne mail, så er dialogen i gang!
🚲 Der cykles 54% mere i Paris
Et ambitiøst netværk af cykelstier har på et enkelt år løftet niveauet betragteligt i den franske hovedstad, der nu kan bryste sig af 54% flere cykelture i 2019 end året før.
🔹🔺🔸 Læs også hvordan ambitiøse planer for trafiksikkerhed i Norge har fået antallet af trafikofre dramatisk ned.
💥 Har to tweets forhindret krig mellem USA og Iran?
Jeg blev ret overrasket over at læse her hvor langsommelig kommunikation mellem verdensledere alle dage har været - og stadig er det den dag idag. Diplomatisk brug af Twitter bryder dog med traditionerne, og to tweets med 12 minutters mellemrum har tilsyneladende været afgørende for deeskaleringen af konflikten mellem Iran og USA.
👤 Værktøj identificerer ukendte soldater fra 1800-tallet
Et værktøj udviklet af en professor ved Virginia Tech bruger ansigtsgenkendelse og crowdsourcing til at identificere ukendte soldater fra den amerikanske borgerkrig. Tænk en gang, hvis vi er i stand til dette her i 2020, hvad fremtidsfolk omkring år 2150 bliver i stand til at finde ud af om os 🤔
🛸 Nyt om mystisk radiosignal fra det ydre rum
Fast radio bursts er betegnelsen for de uforklarlige, tilbagevendende radiosignaler fra det ydre rym, der i stigende grad opsnappes her på planeten. Efter 10 års søgen har astronomer nu fundet ophavsstedet for fem af signalerne.
🔹🔺🔸 Hvis emnet interesserer dig skal du heller ikke snyde dig selv for denne samtalestarter til de næste mange middagsselskaber.
[caption align="alignnone" width="980"]
[/caption]
Til sidst: Ingen jubelidioti
[/caption]
Forskellen på kritisk optimisme og jubelidioti er, at førstnævnte hverken ignorerer udfordringerne foran os eller den ufattelige pris det har kostet mennesket at nå hertil.
Kritisk optimisme og #ActualNews handler om aktivt at opsøge og hylde menneskehedens utrolige fremskridt, så vi velfortjent kan forsyne os med livsmod og et begrundet håb på fremtidens vegne, der giver energi og en tro på at vores civilisation som minimum - måske - nok skal klare den. Ingen garantier her.
Derfor føles det også forkert at ignorere det australske flammehav, hvor skovbrande indtil videre har pumpet mere CO2 ud i atmosfæren end over 100 lande tilsammen på et år. Noget af det værste ved begivenheden er netop dels den selvforstærkende effekt, hvor ekstraordinær CO2-udledning grundet klimaforandring fremskynder mere klimaforandring, der så igen... du ved. Og dels at beslutningstagere har været advaret om disse forfærdeligheder med uhyggelig præcision i årtier (1, 2) uden at handle rettidigt.
Jeg skal ikke gøre mig klog på hverken klimakatastrofe eller brandene i Australien. Men her til sidst vil jeg dog anbefale dig at læse den dygtige Dr. Angus Herveys uddybende syn på situationen - han ved nemlig, og hvis du føler apati har han også råd til handling.
Der er bestemt udfordringer foran os... Men det er altså ikke helt for sent.
Kæmpe kh
Denis
Book foredrag | Se min TED-talk | Tjek min børnebog | Abonner på YouTube